X

Nezaustavljivi Gary Hunt!

Gary Hunt, Blake Aldridge and Orlando Duque on the winner's podium at the Copenhagen Opera House
Datum: 20/06/2015

Aktuelni prvak Gary Hunt (511,60 bodova) u subotu je ostvario četvrtu pobjedu iz četiri takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015. Britanac je završio ispred zemljaka Blake Aldridgea (476,85) i kolumbijske cliff diving legende Orlanda Duquea (463,60), odnijevši pobjedu i u Kopenhagenu.

Može li iko pobijediti prvaka? To su pitanje mnogi postavljali nakon što je 31-godišnji Hunt izveo još jednu seriju skoro-pa-savršenih skokova. Po ovome sudeći, odgovor je nedvosmislen: „Ne!"

Blake Aldridge i Orlando Duque su se najbliže primakli Huntu na takmičenju u kojem je 14 najboljih svjetskih skakaču u vodu letjelo 28 metara sa krova Opere u Kopenhagenu.

„Ovo je dobra pobjeda, jer nisam se osjećao posebno samopouzdano kada sam stigao ovdje, no svakog dana sam postepeno sticao samopouzdanje," kaže Hunt, koji je nastavio pobjednički niz iz Kolumbije, Francuske i SAD-a s početka sezone. U Kopenhagenu je ponovo osvojio maksimalnih 200 bodova koji se dodjeljuju za prvo mjesto i povećao svoje vodstvo na vrhu tabele u ukupnom poretku.

„Šta me motiviše da skačem na ovom nivou? Otvaranje šampanjca na pobjedničkom postolju je prilično zabavno! Ne, ozbiljno, volim ono što radim. Bilo bi suludo ne pokušati pobijediti na svakom takmičenju. Uživam u poziciji u kojoj se nalazim. Naporno sam trenirao za ovo – to je moja strast i to se neće promijeniti."

I Orlando Duque bio je zadovoljan da nastavi svoj 100-procentni niz penjanja na pobjedničko postolje na sva četiri takmičenja Svjetskog prvenstva ove godine. U Danskoj je zauzeo treće mjesto, ali priznaje da niži koeficijent težine znači da se ne može nadmetati sa Garyjem Huntom u top formi.

„Gary ima cijeli bod koeficijenta težine više od mene i to je velika razlika. Ali, on uz to i sjajno skače, tako da je još teže," rekao je Duque. „Mogao sam bolje izvesti posljednji skok danas i možda osvojiti drugo mjesto. No, prilično sam zadovoljan s ovim. Treće mjesto protiv momaka koji ovako skaču i nije baš loše. Pričam o potjeri za Garyjem, ali čini se da ga ništa ne može omesti. Kad smo kod toga, sjajno je vidjeti skakača koji podiže sport na takav nivo – da ste bilo kojeg drugog skakača ranije pitali da li je to moguće, rekli bi vam da nije, ali on to čini."

Rus Artem Silchenko, koji je 2013. godine u Kopenhagenu pobijedio sa najbolje ocijenjenim skokom u Svjetskom prvenstvu do sada, nije čak ni došao do finalne runde sa osam skakača, nakon što je izgubio duel jedan-na-jedan od ukrajinskog džokera Anatoliya Shabotenka. Razočaran je bio i David Colturi, čiji kompleksni skokovi nisu bili dovoljni da pobijede skakačku eleganciju Meksikanca Jonathana Paredesa.

Naredna od ukupno osam stanica ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva skakače vodi do portugalskog arhipelaga Azori 18. jula, a onda slijedi ono što u BiH čekamo od samog početka: 15. august i najbolji svjetski skakači u vodu na Starom mostu u Mostaru izvode spektakularne akrobacije!

„Drugima možda izgleda da me se ne može zaustaviti," kaže Hunt, „ali naredno takmičenje je na Azorima... Prošle godine tamo nisam čak ni stigao do finala, tako da imam neka nedovršena posla sa tom lokacijom."