X

Povratničke pobjede za Hunta i Richard u Sisikonu

Gary Hunt and Lysanne Richard
Datum: 05/08/2018

Šestostruki prvak, Englez Gary Hunt, i majka troje djece, Kanađanka Lysanne Richard, na emotivan su se način vratili u pobjedničku formu na četvrtoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018, ostvarivši oboje sjajne trijumfe kojima su konačno iza sebe ostavili teških 12 mjeseci.

Hunt, koji je usljed mentalne blokade prolazio kroz prvu krizu u karijeri, vratio se svom uobičajeno vrhunskom izvođenju skokova sa vijcima i zabilježio prijeko potrebnu pobjedu, ispred Meksikanca Jonathana Paredesa na drugom i Amerikanca Andyja Jonesa na trećem mjestu. Steven LoBue (SAD), koji je lovio hat-trick pobjeda, bio je tek šesti ovog vrelog dana na Lucernskom jezeru.

Richard, koja je zbog povrede vrata propustila čitavu sezonu 2017, nakon trećeg mjesta u Portugalu prije tri sedmice sada je zabilježila pobjedu, ostavivši iza sebe Australku Rhiannan Iffland na drugom i sve impresivniju britansku skakačicu s pozivnicom Jessicu Macaulay na trećem mjestu, ispred hiljada gledalaca koji su preplavili jezero u čamcima, kajacima i gumenjacima.

'Briljantni Britanac' je opravdao svoj nadimak i izveo par izvrsnih skokova s vijcima sa 27-metarske platforme - jedan prema naprijed, jedan unazad - kojima je nadmašio Paredesa, čovjeka koji mu je prošle sezone preoteo titulu. Aktuelni prvak iz Meksika je bio nadomak svoje prve ovosezonske pobjede nakon skoro savršeno izvedenog skoka u finalnoj seriji (za koji je dobio ocjenu 9,5 od svih petoro sudija, a maksimalna je 10), ali je završio samo 4,3 boda iza Hunta, rekordera po broju pobjeda. Englez sada ima 31 pobjedu iz 69 takmičenja, nakon što je ponovio pobjedu iz 2010. godine na ovoj lokaciji.

„Ovo nije stari Gary Hunt“, rekao je 34-godišnji Britanac. „Danas je to bio drugi čovjek, Gary 2.0. Ali sretan sam što sam uspio, što sam uradio ono što sam trebao uraditi. Bilo je jako tijesno i Jonny (Paredes) me skoro prestigao sa zadnjim skokom. Jako sam sretan što sam se vratio na vrh pobjedničkog postolja.

„Jednom kad imate mentalnu blokadu, ona nikada zaista ne nestane. Samo naučite živjeti s tim i razvijate se. Definitivno nisam potpuno riješio problem, još moram raditi na jednostrukim i dvostrukim vijcima, ali sam definitivno radio dovoljno naporno kako bih mogao uraditi ovo što sam danas uradio.“

dt_180805_rbcdswi_hunt_6585.jpg
Gary Hunt je ponovo otkrio svoju magiju skokova s vijcima i u sunčanom Sisikonu došao do svoje prve pobjede još od septembra 2017. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Lošim izvođenjem svog provjerenog trostrukog salta sa tri vijka, pobjednik dva prethodna takmičenja, Amerikanac Steven LoBue, je propustio priliku da postane tek treći skakač u historiji prvenstva koji je ostvario hat-trick pobjeda. Njegov zemljak Jones je stavio tačku na nekoliko mjeseci obilježenih povredama, vrativši se na pobjedničko postolje nakon sedam takmičenja u prošloj i ovoj sezoni.

U ukupnom poretku, dvostruki pobjednik ove sezone LoBue još uvijek vodi nakon četiri od ukupno sedam stanica, 28-godišnji Paredes je sa petog napredovao do drugog mjesta, dok je Hunt napravio veliki skok sa osme na treću poziciju.

U konkurenciji žena, 36-godišnja Richard ne samo da je ubilježila svoju treću pobjedu u takmičenjima Svjetskog prvenstva, već je na 21-metarskoj platformi pokazala i izuzetan borbeni duh nakon godinu dana neizvjesnosti. Zbog povrede vrata nije mogla trenirati - a kamoli takmičiti se - čitavu sezonu 2017. Danas je vječno nasmijana Kanađanka iza sebe ostavila dvostruku prvakinju Iffland, koja je prosječnim skokom u finalnoj seriji prokockala sigurnu pobjedu, i takmičarku s pozivnicom Macauley, prvu britansku predstavnicu u prvenstvu, koja je došla do svog drugog pobjedničkog podija u četiri nastupa.

„Bilo je jako emotivno pobijediti ovdje danas“, rekla je Richard. „Nisam mogla zaustaviti suze. Zaista sam emotivna zbog svih onih koji su mi pomogli da se vratim. Sam povratak je bio veliki uspjeh, a kamoli pobjeda. Bila sam sretna danas, imala sam dobro takmičenje i stvarno sam zahvalna za svu pomoć koju sam dobila i svu ljubav koju primam.“

ra_180805_rbcdswi_priz_7615.jpg
Preplavljena emocijama, Lysanne Richard slavi na pobjedničkom postolju žena nakon pobjede. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Nakon tri od pet takmičenja za žene ove sezone, vodstvo u ukupnom poretku je od danas petoplasirane Meksikanke Jimenez preuzela australska rekorderka po broju pobjeda, Iffland. Vodeći trojac nakon današnje pobjede zaokružuje Richard, koja je opravdala epitet kandidatkinje za titulu i začinila borbu za vrh tabele.

Od suncem okupanog idiličnog sela Sisikon u samom srcu Švicarske, muškarci sele na najsjeverniju lokaciju sezone, dansku prijestonicu Kopenhagen, gdje će svoje akrobacije izvoditi za tri sedmice.

Pogledajte snimak takmičenja u Sisikonu

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku, YouTubeu i Twitchu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.