X

Prisjećanje: Iffland na sedmom nebu

Rhiannan Iffland
Datum: 14/09/2020

Na današnji dan prošle godine, 14. septembra 2019., Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je svjedočilo historijskom i jedinstvenom, prvi put viđenom poduhvatu. Australka Rhiannan Iffland, koja se već upisala u knjige rekorda za različite podvige u svojoj kratkoj, ali zvjezdanoj karijeri, trijumfovala je na završnoj stanici u Bilbau i tako postala prva osoba ikad koja je zaokružila savršenu sezonu.

Sedam stanica, sedam pobjeda. Dopustite da vam to dođe do svijesti. Da ne pominjemo zlatne medalje na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima i FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima, upotpunjene s nevjerovatnih osam desetki u sezoni.

si201909140514_news.jpg
Iffland je još jednim dominantnim nastupom u Bilbau zaokružila savršenu sezonu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Protok vremena i odsustvo takmičenja ove godine nekima su možda pomutili sjećanje, ali o ovom izuzetnom postignuću će se pisati i govoriti još godinama. Takav nivo dominacije se rijetko viđa u svijetu sporta, a riječ 'legenda' često prati svako pominjanje imena onih nekoliko sportista kojima su takvi podvizi pošli za rukom.

Primjeri su Michael Phelps, Tiger Woods, Billie Jean King.

Kao sport, cliff diving možda još uvijek ne uživa svjetski značaj koji je pomogao lansiranje pomenutih u status superzvijezda. No, ne dajte se zavarati, Iffland je rame uz rame s njima kada je riječ o sposobnostima i postignućima. U disciplini u kojoj svaki skok, svaki salto, svaki i najmanji pokret zahtijeva milimetarsku preciznost, i u kojoj tijelo i duh moraju biti fino podešeni i funkcionisati u potpunom skladu, takva dominacija i perfekcija su skoro natprirodni. 

Čak i sad, 12 mjeseci poslije, četvorostruka prvakinja još uvijek ne može potpuno vjerovati:

„Možda ću biti svjesnija iduće godine, kad ponovo dođu izazovi", priznaje Iffland, koja je prošle sedmice proslavila 29. rođendan. „Postavila sam nekoliko ciljeva na početku sezone 2019, i svi su se ti ciljevi mijenjali u hodu kako su se uspjesi nizali. Jedan od tih ciljeva zapravo je bio da promijenim način na koji psihički pristupam takmičenjima.

si201908240207_news.jpg
Fenomenalni skok u Mostaru donio je Australki četiri desetke od sudija. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

„U biti sam se stvarno trudila da zadržim samopouzdan, snažan i dobar stav tokom cijele sezone. Mislim da je to zaista dobro funkcionisalo za mene, i psihički sam bila u jako dobrom stanju, što definitivno sve olakšava, pa su skokovi i fizički išli glatko."

„Kako je vrijeme prolazilo, gradila sam na tom temelju. Mislim da sam se na polovini sezone odlično zabavljala, i svaki put kad bih stala na skakaonicu nisam mogla vjerovati koliko se dobro osjećam, i jednostavno sam imala osjećaj da će sve proći dobro. To je stvarno nevjerovatno, i nadam se da ću zadržati takvo stanje i u nekoliko idućih godina."

si201909140511_news.jpg
Još jedan trofej Kralja Kahekilija ulazi u rastuću kolekciju. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Za Iffland je ovo bilo 365 dana prisilnog izbivanja sa posla. Ali kada se 2021. godine prvenstvo nastavi, ova legenda će se vratiti u potrazi za petom titulom.

Who's in this