X

Rhiannan iffland: „Imam još skokova u rukavu“

Rhiannan Iffland
Datum: 27/09/2019

Australska skakačica Rhiannan Iffland je ove godine uživala u sezoni kakvu većina sportista može samo sanjati, nakon što je pobijedila na svih sedam Red Bull Cliff Diving stanica, kompletirala historijsku 'savršenu' sezonu i osvojila četvrtu uzastopnu titulu.

I ne samo to: na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2019 u Gwangjuu (Južna Koreja), prije posljednje serije takmičenja u disciplini visinskih skokova zauzimala je poziciju koja nije nosila medalju, ali je senzacionalnim skokom izbila na vrh i ugrabila zlato uz svega 0,15 bodova prednosti. Bilo je to njeno drugo uzastopno najsjajnije odličje, nakon prvog zlata iz Budimpešte 2017. godine.

Posljednje četiri godine, otkako je započela ozbiljnu takmičarsku karijeru, bile su izuzetne za ovu 28-godišnjakinju. Međutim, stanovnica Newcastlea vjeruje da ima još toga da nauči i da postoji još mnogo trofeja koje može osvojiti u ovom sportu.

Evo šta je imala za reći nakon završnice sezone 2019 u Bilbau:

Je li ti na početku 2019. godine uopšte padalo na pamet da bi savršena sezona bila moguća?

Tokom prošle vansezone smo imali trening kamp u Kini i imala sam jedan ili dva loša dana, tako da sam psihički bila malo nesigurna. Prije početka sezone svi su naporno trenirali i jednostavno niste mogli znati gdje ste u odnosu na ostale. Ipak, prvo takmičenje na Filipinima je prošlo odlično za mene, što me je stavilo u dobru poziciju.

dt_190412_rbcdphi_iffl_3894_0.jpg
Iffland je sezonu otvorila snažno, pobjedom na Filipinima u aprilu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Je li se pritisak povećao kad si u julu na FINA Svjetskom prvenstvu osvojila zlato na tako dramatičan način?

Nakon FINA Svjetskog prvenstva, pritisak se zapravo smanjio jer sam prošlu godinu počela na suprotan način. Nisam startala tako dobro i zaista sam se morala boriti, tako da mi je ove godine cilj bio dobar početak. Na kraju prošle sezone, kad smo Gary (Hunt) i ja bili u istom teškom položaju i uspjeli osvojiti titule, oboje smo rekli da ćemo ovu sezonu početi snažno. Mnogo toga učim od Garyja i njegovog briljantnog uma kada je riječ o skokovima i takmičenju.

Imaš li još neke nove skokove u rukavu za odbranu titule u sezoni 2020?

Povećala sam koeficijent težine s oba moja teška skoka, jedan prije dvije godine i jedan prošle godine. Ipak, imam još neke skokove u rukavu i mislim da je ispred mene duga karijera u kojoj ću napredovati malo po malo. Želim napredovati dalje u vansezoni ove godine.

Koliko se toga u ovom sportu vrti oko vizualizacije nekog skoka?
To dosta dolazi od samopouzdanja - znati da ste uložili dovoljno treninga da biste se osjećali ugodno dok stojite gore na platformi. Mogu zamisliti odskok i kako će biti skakati, a onda se uključuje i mišićna memorija.

ap-1wu1ahg992111_news_0.jpg
Mentalna snaga je u ovom sportu podjednako važna kao i tehničko umijeće. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Jesi li ikada imala mentalnu blokadu prije ili za vrijeme skoka na takmičenju?

Prije par godina sam imala mentalnu blokadu pri zaista jednostavnom skoku. Izgubila sam orijentaciju u zraku, nakon čega mi je svaki odskok prema naprijed izgledao strano. U mom umu je bilo nešto što je bilo čudno i govorilo mi 'ne'. Osoba koja mi je pomogla da to prevaziđem je moj stari trener za trampolinu. Promijenila sam način na koji izvodim odskok s platforme.

Je li te potaknuo dolazak novih talenata, kao što su Jessica Macaulay i Maria Paula Quintero?

One su mlade i izvode kompleksne skokove. Zaista uživam u takmičenju s osobama koje me tjeraju do krajnjih granica. To može uroditi različitim plodom. Neko izvede dobar skok prije vas, i vi to možete prihvatiti kako pritisak ili pozitivnu energiju. Trebaju vam teška takmičenja da bi imalo smisla boriti se.

ra_190914_rbcdbil_priz_1067_0.jpg
Konkurencija talentovanih mladih suparnica je potaknula Iffland da ostvari neviđen uspjeh. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Nije sve išlo lako. Kako je povreda koljena u Mostaru uticala na tebe 2017. godine?

Kad sam prošle godine ponovo skakala u Bosni, nakon povrede, bila sam prestravljena. Ipak, morala sam to proći, nisam imala izbora. Prvi skok je bio užasan, ali ove godine sam naučila da više razgovaram i oslanjam se na ljude oko mene.

Ti si talentovana, svestrana sportistkinja. Jesi li mogla biti profesionalka u drugim sportovima?

Nisam sigurna da sam imala šanse da postanem profesionalka u drugim sportovima, ali jako volim gledati surfanje i zimske sportove. Voljela bih da sam se oprobala u freestyle skijanju. Voljela sam gimnastiku, trampolinu i skokove. Ipak, kad sam napunila 15, odabrala sam skokove.

Who's in this