X

Stalna skakačka postava sezone 2020

Jaki Valente
Datum: 24/09/2019

Sad kad se slegla prašina iza uzbudljive sezone koja je obilovala rekordima, pažnja se već usmjerava ka narednoj godini. Pogledajmo ko je sve zaslužio automatsku kvalifikaciju za mjesto u stalnoj skakačkoj postavi Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2020.

Kroz Svjetsku rang listu, koja u obzir uzima FINA Svjetski kup i FINA Svjetsko prvenstvo, te takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, stalna mjesta je osiguralo po osam najbolje rangiranih skakača i skakačica.

U kategoriji žena, Rhiannan Iffland (Australija), Lysanne Richard (Kanada), Jessica Macaulay (Velika Britanija), Yana Nestsiarava (Bjelorusija) i Eleanor Smart (SAD) su zadržale svoja mjesta, dok se Brazilka Jaki Valente prvi put nakon 2014. vraća na 'puno radno vrijeme' na 21-metarskoj platformi. Njima će se pridružiti dva nova lica u postavi – 19 godišnja Kolumbijka Maria Paula Quintero i Njemica Iris Schmidbauer.

Meksikanka Adriana Jimenez je odlučila da se povuče iz prvenstva.

ra_190601_rbcdita_quin_5969.jpg
Maria Paula Quintero će naredne sezone biti najmlađa stalna skakačica u prvenstvu. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool..

Lista stalnih skakača u muškoj konkurenciji će naredne sezone biti skraćena sa deset na osam, te će Britanac Blake Aldridge nakon dugo godina izgubiti status člana stalne postave. Ovaj 37-godišnji bivši učesnik Olimijade, koji je status stalnog skakača uživao još od 2012. godine, pridružiće se Ukrajincu Oleksiyu Prygorovu i Poljaku Krisu Kolanusu, koji takođe prelaze među džoker takmičare.

Zahvaljujući nekoliko odličnih nastupa u 2019. godini, Italijan Alessandro De Rose se vraća nazad u stalnu ekipu, nakon što je krajem prošle sezone izgubio mjesto u njoj. Time je ovaj 27-godišnjak postao tek drugi skakač koji je uspio vratiti stalni status nakon što ga je izgubio.

ra_190912_rbcdbil_rose_8808.jpg
Alessandro De Rose se u sezoni 2019 vratio u najbolju formu. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Iako je zbog slomljenog stopala propustio tri stanice, Rumun Constantin Popovici je zahvaljujući svojoj fenomenalnoj formi uspio zaraditi automatsku kvalifikaciju za narednu sezonu, i to samo na osnovu rezultata ostvarenih u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu.

Skakači i skakačice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2020

MUŠKARCI
Alessandro De Rose, ITA
Andy Jones, SAD
Constantin Popovici, ROU
David Colturi, SAD
Gary Hunt, UK
Jonathan Paredes, MEX
Michal Navratil, CZE
Steven LoBue, SAD

ŽENE
Eleanor Townsend Smart, SAD
Iris Schmidbauer, GER
Jacqueline Valente, BRA
Jessica Macaulay, UK
Lysanne Richard, CAN
Maria Paula Quintero, COL
Rhiannan Iffland, AUS