X

Vodeća dama u centru pažnje

Rhiannan Iffland
Datum: 27/08/2016

Rhiannan Iffland sezonu je možda počela kao malo poznata takmičarka koja je dobila pozivnicu da nastupi u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, no dvije senzacionalne pobjede lansirale su Australku ne samo na vrh poretka žena, već i u centar medijske pažnje. Sada, na petoj stanici sezone 2016 u Polignano a Mareu (Italija), ona želi nastaviti svoj meteorski uspon i postati prva debitantica koja je ostvarila hat-trick pobjeda.

Prije svega 12 mjeseci ona je bila ovdje u Italiji kao gošća njemačke skakačice Anne Bader, i čak je iskoristila priliku da izvede nekoliko skokova sa platforme za žene. Malo ko je tada mogao znati da je 24-godišnja djevojka zvijezda koju tek treba otkriti, i da su ti skokovi na treningu bili tek proba za uzbudljivu predstavu koju danas izvodi.

„Lijep je osjećaj ponovo biti ovdje," kaže Iffland. „Kada sam se popela na platformu, nekako sam se osjećala kao da sam ponovo potpuno nova u ovome. Visina je malo veća nego na drugim lokacijama (21,5 metar), ali osjećam se prilično dobro i samopouzdano gore na platformi."

Nije iznenađujuće čuti da se osjeća samopouzdano, s obzirom da njena prednost na vrhu tabele iznosi ugodnih 150 bodova. Još jedna pobjeda ovog vikenda bila bi žestok udarac njenim suparnicama koje su trenutno u lovu na Australku. 

Iffland je svoju senzacionalnu debitantsku pobjedu iz Teksasa nastavila trijumfom na Azorima. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Ali sa uspjehom svakako dolazi i neizbježni pritisak liderstva, kao i rastuća medijska pažnja.

„Naravno da je na meni pritisak, ali ne osjećam ga od drugih djevojaka," objašnjava Iffland. „Osjećam ga malo više od medija i znam da me mnogi sada prate. Koliko god da je to teško, pokušavam zbaciti svaki pritisak sa ramena. Samo želim izaći i raditi ono što znam da radim, i uživati u tome."

Jedna od takmičarki koje su joj na tragu je i Rachelle Simpson. Prvakinja iz prethodne dvije godine, Teksašanka je trenutno na tek sedmom mjestu, 270 bodova iza Iffland. Uprkos činjenici da se bore za isti naslov, 28-godišnja Simpson govori u samim superlativima o debitantici koja ugrožava njenu vladavinu:

„Kakva nevjerovatna djevojka. Tako me impresionira i inspiriše. Ona definitivno ima nešto od one hladnokrvnosti Hunta i Duquea na platformi, i možda ponešto od stila i savršenog ulaska u vodu Jonathana Paredesa. Skidam joj kapu i oduševljena sam njenim uspjehom. Ona je ogroman dobitak za prvenstvo žena i jedva čekam da vidim šta će uraditi u budućnosti."

Budućnost? Ona svakako izgleda svijetlo. Ne samo za Iffland, već i za cijelo takmičenje žena. Ovo je njihova tek treća sezona u Svjetskom prvenstvu, ali one već privlače mnogo pažnje u medijima i oduševljavaju brojnu publiku na lokacijama širom svijeta, na kojima se žene takmiče na sedam od devet stanica 2016. Simpson je svjedočila velikom napretku u takmičenju žena, i ne može obuzdati svoje uzbuđenje zbog mogućnosti koje predstoje:

„Žene me oduševljavaju. Novi skokovi, sa višim koeficijentom težine, i stalnija forma nego ikad. Mislim da će i dodatna takmičenja pomoći. Također očekujem da će se u budućnosti povećati visina. Izvodimo sve teže i kompleksnije skokove, ali može doći vrijeme kada ćemo trebati više prostora za dodatna salta i vijke."

Simpson posmatra Iffland dok skače s platforme na treningu u Polignano a Mareu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

„Možda smo još uvijek u sjeni muškaraca, ali mislim da postepeno gradimo svoje ime."

Ta sjena zasigurno sve više blijedi, dok žene nastavljaju blistati u svijetu cliff divinga. A možda će baš australska takmičarka s pozivnicom, inače velika ljubiteljica trambolina, biti ta koja će odskočiti najviše i bljesnuti najjače na kraju sezone 2016.

Gledajte uživo

Takmičenje u Polignano a Mareu biće prenošeno UŽIVO 28. augusta od 15:50h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 25. septembra, u 8am po istočnom američkom vremenu.