X

Dublin

12 maj

Bejrut

14 jul

Mostar

24 aug
Prethodno

Bilbao

14 sep

Info o skakaču

Ime:
David Colturi
Datum rođenja:
30/04/1989
Zemlja:
SAD
Živi u:
Los Angeles, Kalifornija
Sponsors:

"Plašim se mogućih posljedica skoka koji bi krenuo po zlu," kaže David Colturi, "skoro koliko i uredskog posla od 9 do 5." Kad se prošlog ljeta Amerikanac spremao da izvede specijalni skok s paraglidera, kao najavu takmičenja u Švicarskoj, na prvi pogled ništa nije izgledalo kao da će krenuti po zlu. No, sve od tada, ovaj stanovnik Kalifornije svoje mailove potpisuje kao Dave 'bez jetre'.

"Iako se povrede u našem sportu mogu desiti svakog dana, čak i nakon obimnih priprema, ono što se meni dogodilo je vrlo nesretno, jer sam bio u jako dobroj formi i penjao se na pobjednička postolja u Španiji i Portugalu." I tako, baš kao i dvije sezone ranije kada je imao ozbiljnih problema s ramenom, marljivi 'sunčani dečko' Svjetskog prvenstva se posvetio uspješnom povratku 2019. godine.

U svojoj najdražoj kancelariji – 27 metara visokoj platformi nekih osam spratova iznad vode – ovaj 29-godišnjak ne samo što je napredovao u poretku skakača i postao najmlađi skakač koji je nastupao u kompletnoj sezoni Svjetskog prvenstva (2012), najmlađi skakač koji se popeo na pobjedničko postolje te najmlađi skakač koji je pobijedio na jednom takmičenju; već je također osmislio i izveo najteži skok u svijetu cliff divinga: dvostruki salto uzvatno s pet vijaka, skok s koeficijentom težine od 5,4. Jedva čekamo da te ponovo vidimo na vrhu!

Najbolji rezultati

• Najmlađi skakač koji je pobijedio na takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
• 2018 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju na Azorima (Portugal)
• 2013 – pobjednik Red Bull Cliff Diving takmičenja u Malcesineu (Italija)
• 2012 – pobjednik kvalifikacija za Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo u Cattaiju (Australija)
• 2011 – pobjednik međunarodnog takmičenja u visinskim skokovima u Liuzhou (Kina)
• 2009 – 3. na Svjetskim univerzitetskim igrama, 10 m sinhronizovano i timski
• 2009 – prvak SAD-a u skokovima sa 10 m, individualno i sinhronizovano