X

Dublin

12 maj

Bejrut

14 jul

Mostar

24 aug
Prethodno

Bilbao

14 sep

Info o skakaču

Ime:
Lysanne Richard
Datum rođenja:
30/08/1981
Zemlja:
Canada
Živi u:
Montreal
Sponsors:
Quintsoul
FEY Montreal

Ova 37-godišnja Kanađanka je 2017. godine preživjela 12 mjeseci noćne more nakon što ju je povreda vrata izbacila iz stroja cijelu sezonu, ali se prošle sezone vratila u velikom stilu. Započela je petim mjestom u Teksasu, na Azorima je napredovala i došla do prvog pobjedničkog postolja u sezoni, prije nego što je pobjedom u Švicarskoj zaokružila senzacionalan povratak u vrhunsku formu. Do završnog takmičenja sezone, Lysanne Richard se našla usred najizjednačenije borbe za titulu do sad.

"Jesam li očekivala da ću biti u konkurenciji za titulu? Jesam, jer uvijek ciljamo visoko", kaže 162 cm visoka, uvijek nasmijana, energična skakačica. „Ali jednostavno sam sretna i zahvalna jer sam mogla odraditi cijelu sezonu, a i dalje sam se fizički dobro osjećala; to je bio glavni cilj za sezonu."

Ono što je pomoglo procesu njenog oporavka i podržalo njen pozitivan stav bila je praksa meditacije koju je nedavno otkrila. „Iskoristila sam to vrijeme da se povežem sa sobom. Pokušavala sam da svakog dana kratko meditiram. Tu se zapravo radi o svjesnosti i potpunoj prisutnost, svijesti, i pomoglo mi je da se oporavim", pojašnjava majka troje djece.

Došavši skoro niotkud, svršenica Državne cirkuske škole u Montrealu i bivša izvođačica u Cirque du Soleil uz osmijeh je prihvatila izazov skokova sa 21-metarske platforme još od svog prvog nastupa 2014. godine. Sa šest pobjedničkih postolja na 16 takmičenja - od toga tri pobjede - Richard je definitivno ozbiljna pretendentkinja na titulu prvakinje u sezoni 2019.

 

Najbolji rezultati

• 2018 – pobjednica Red Bull Cliff Diving takmičenja u Sisikonu (Švicarska)
• 2016 – 2. u ukupnom poretku Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
• 2016 – 1. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
• 2015 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Teksasu (SAD, pozivnica)
• 2004 – završila Državnu cirkusku školu u Montrealu
• izvođačica u Cirque du Soleil, od 2005. godine do danas
• cirkuske predstave i revije visinskih skokova (Kanada, SAD, Bermuda, Meksiko, Dominikanska Republika, Francuska, Španija, Italija, Rusija, Škotska, Oman i Japan)