X

La Rochelle

06 jun

Teksas

27 jun

Oslo

15 aug

Mostar

26 sep

Sydney

07 nov
Mido logo
May 16, 2020 08:00:00 +0000

12. sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva bit će otvorena u velikom stilu kada se elita ovog sporta okupi na potpuno novoj lokaciji, na prelijepom Baliju koji će biti prva od osam stanica. Nova borba za trofej Kralja Kahekilija počet će u jednom od najegzotičnijih okruženja na svijetu, gdje će skakači i skakačice imati priliku da demonstriraju svoje umijeće na dvije rajske lokacije: u kanjonu Aling Aling i na otoku Nusa Penida.

Smješten na krajnjem sjeveru Balija, kanjon Aling Aling je savršena lokacija za prve skokove sezone. Ovaj prirodni dragulj obiluje vodenim toboganima i impresivnim vodopadima, od kojih je najviši visok 35 metara. Okolni krajolik, sa bujnim zelenim brežuljcima i poljima riže, dostojno prezentira prirodne ljepote Balija. Prva serija skokova bit će održana na vodopadu Krova, a potom slijedi druga serija na obližnjem vodopadu Aling Aling.

Od bujnog zelenila do čistog bijelog pijeska, takmičenje se za dvije finalne serije skokova seli južnije do plaže Kelingking na otoku Nusa Penida, gdje će takmičari svoje najkompleksnije skokove izvoditi u okean. Okružena visokim krečnjačkim stijenama, dubokom tirkizno plavom vodom i finim bijelim pijeskom, ova skrivena mala plaža smještena je na relativno nerazvijenom otoku jugoistočno od glavnog dijela Balija. Pristup plaži nije jednostavan, a može se birati između uspona uz strmu liticu i direktnog puta preko vode.

Uzbudljivo otvaranje sezone očekuje 24 skakača i skakačice u raju.

#REDBULLCLIFFDIVING

Lokacija Vodapad Kroya i vodopad Aling Aling
Koordinate 8°10'22.8"S 115°06'23.1"E
Visina platformi 20-21 m | 26.5-27 m
Dubina vode 5m
Temperatura vode u maju 28°C
Temperatura zraka u maju 30°C
Voda Prirodni slatkovodni bazeni
Zanimljivost Skakat će se sa drveta (prvi put u prvenstvu)

Lokacija Nusa Penida, plaža KelingKing
Koordinate 8°45'06.9"S 115°28'23.2"E
Visina platformi 27 m | 21 m
Dubina vode 5m
Temperatura vode u maju 28°C
Temperatura zraka u maju 30°C
Voda Indijski okean, morska voda
Zanimljivost Otok često zovu T-Rex (Tiranosaurus) jer iz zraka liči na dinosaura.

Aling Aling Canyon & Nusa Penida