X

La Rochelle

06 jun

Teksas

27 jun

Oslo

15 aug

Mostar

26 sep

Sydney

07 nov
Mido logo
Nov 7, 2020 03:00:00 +0000

Nakon sedam mjeseci uzbudljive akcije širom planete Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo se završava s prvom posjetom Australiji, gdje će dvoje prvaka biti okrunjeno pred hiljadama vatrenih fanova u Sydneyskoj luci.

Sve oči bit će uperene u aktuelnu i četvorostruku prvakinju Rhiannan Iffland, koja će zasigurno željeti dostojan povratak kući za kraj sezone. Bitka za titulu u konkurenciji muškaraca također će biti okončana na za tu svrhu podignutoj 27-metarskoj platformi usred luke. Gledaoci će tokom tri dana događaja svu akciju moći pratiti s kopna (sa Fleet Steps u Kraljevskim botaničkim vrtovima) ili iz plovila.

Zvanično 'najinstagramskije' mjesto na svijetu za godinu 2019, Australija je na društvenim mrežama osvojila najbolje ocjene za svoje popularne 'hashtagove' i geolokacije. Sam Sydney ima prostran urbani krajolik, obilje lijepih znamenitosti i historijskih lokacija, beskrajne kilometre plaža, živu kulturnu scenu, jedinstvenu floru i faunu te spektakularne planine u blizini. Grad je također pravi raj za ljubitelje hrane, a jedinstveni stil i stav njegovih stanovnika svemu tome dodaju karizmatičnu notu.

Originalni starosjedioci lokalnog područja grada Sydneya su Aboridžini iz naroda Gadigal, a klan Gadigal je jedan od 29 klanova na metropolitanskom području Sydneya, kolektivno poznatih kao narod Eora. Teritorija naroda Gadi (gal) prostirala se duž južne strane Port Jacksona (Sydneyska luka) od South Heada otprilike do današnjeg Petershama.

U Sydneyskoj luci se održavaju i drugi kultni događaji, uključujući utrku jahti od Sydneya do Hobarta, svjetski poznat novogodišnji vatromet, Red Bull Flugtag i Vivid Lights Show. Tokom tri dana ovog novembra, sa veličanstvenom Sydneyskom operom i Sydneyskim mostom kao kulisom, cliff diving elita će igrati naslovnu ulogu.

#REDBULLCLIFFDIVING

Lokacija Fleet Steps, Kraljevski botanički vrtovi, Sydneyska luka.
Koordinate 33°51'40.92"S, 151°13'13.57" E
Visine platformi 27 m | 21 m
Dubina vode 5,5 m
Temperatura vode u novembru 21°C
Temperatura zraka u novembru 23°C
Voda Sydney Harbour, seawater
Zanimljivost Jeste li znali da 90% Australaca živi na obali?

Fleet Steps, The Royal Botanic Gardens