X

Cliff diveri trčali za plemenit cilj

Runner
Datum: 08/05/2020

Proteklog vikenda, 41-člana grupa skakača i zaposlenika Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva obula je patike za trčanje i izašla na ulice iz jednog vrlo posebnog razloga - utrke Wings for Life World Run, globalnog događaja koji se jednom godišnje organizuje s ciljem prikupljanja novca za istraživanje povreda kičmene moždine.

U vremenu kada se sportska događanja širom svijeta otkazuju usljed trenutne zdravstvene krize, bilo je osvježenje vidjeti da se ovakav sjajan projekat ipak može održati. A sve zahvaljujući slobodi da treniramo - koja većini nas još uvijek nije uskraćena - te zgodnoj maloj aplikaciji. Trkači su se pomoću Wings for Life Run World Run aplikacije mogli prijaviti individualno ili u virtualnim timovima, a potom u globalno startno vrijeme jednostavno istrčati na obližnje ulice ili staze. 

U virtualnoj ekipi Red Bull Cliff Divinga našli su se David Colturi, Miguel Garcia, Maria Paula Quintero i Constantin Popovici (da nabrojimo samo nekoliko!), uz članove sportskog i tima za međunarodne komunikacije, a sve njih je predvodila kapitenka Rhiannan Iffland.

Miguel i Maria su imali uspješan dan za Kolumbiju, pretrčavši razdaljinu od 23,9 odnosno 20,9 kilometara. U objavi na Instagramu nakon utrke, iscrpljeni Miguel je napisao: „Mislim da će me sve boljeti mjesec dana!! Pod ovim ograničenjima nema se šta raditi osim trčati, trčati i trčati... dati sve od sebe za one koji ne mogu... hvala mnogo na ovoj predivnoj prilici... prvi put sam učestvovao, ali definitivno ne i posljednji!!"

Kliknite ovdje i uživajte u kompletnom Instagram storyju našeg cliff diving tima.

Učestvovalo je ukupno 77,000 trkača diljem svijeta, pomogavši da se prikupi impresivnih 2,8 miliona eura za istraživanje. Neka od najvećih sportskih imena današnjice su pohvalila ovaj projekat. Treći teniser svijeta, Dominic Thiem, izjavio je da je ovo bila „velika stvar... za veliki cilj", dok je Lindsey Vonn, najveća skijašica svih vremena, rekla: „Nevjerovatno je da se tako mnogo ljudi okupilo zajedno oko Wings for Life World Run utrke. Ne postoji druga utrka kao što je ova. Tako mnogo događanja je otkazano, no ostalo je ovo jedno u kojem smo svi zajedno mogli učestvovati za plemenit cilj."

Slogan utrke je „trčimo za one koji ne mogu", i ponosni smo na cijeli naš tim i sve druge širom svijeta koji su odigrali svoju ulogu u pružanju pomoći za ovaj plemeniti cilj.