X

Constantin Popovici: nema zaustavljanja

Constantin Popovici
Datum: 01/07/2020

Dok se širom svijeta ublažavaju mjere i mnogi počinju praviti prve, probne korake natrag ka normalnosti, u nekoliko narednih sedmica ćemo sa nekim od skakača Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva razgovarati o tome kako su izgledali njihovi životi zadnje vrijeme.

Danas razgovaramo sa Rumunom Constantinom Popovicijem, koji je prošle godine 'eksplodirao' na cliff diving sceni osvojivši četvrto mjesto u ukupnom poretku, uprkos činjenici da je propustio tri takmičenja zbog slomljene kosti u stopalu. Ovaj 31-godišnjak također je profesionalni skakač sa 10-metarskog tornja i ima velike ambicije na Olimpijskim igrama koje su odgođene za narednu godinu. Pročitajte intervju i saznajte kako su restriktivne mjere uticale na njegov trening na oba fronta.

Jesi li nešto naučio o sebi tokom mjeseci restriktivnih mjera? Neke životne lekcije, emocije ili iskustva koja ćeš ponijeti iz ovog perioda?

Tokom ovog vremena provedenog kući, prisiljen da obustavim sve svoje sportske aktivnosti, shvatio sam da osobe poput mene vjerovatno cijeli život provedu u sportu. Bilo mi je zaista teško što se nisam mogao baviti sportom, i znam da sam rođen za to.

Postoji li nešto što si ranije uzimao zdravo za gotovo, a sada to zaista cijeniš?

Mislim da sam shvatio da je život jako krhka stvar i da svakog dana trebamo biti zahvalni za ono što imamo.

Šta nisi prestao raditi, od čega nisi odustao, ni u jednom trenutku tokom izolacije? Zašto?

Ni u jednom trenutku nisam prestao trenirati, jer sam znao koliko će teško biti vratiti se u formu kad se sve vrati u normalu. Uradio sam to jednom u životu i trebalo mi je tri puta više vremena da se vratim do tačke u kojoj sam bio, tako da... Nikada neću prestati raditi ono što radim, bez obzira na situaciju.

Šta si prvo uradio nakon što su u tvojoj zemlji ublažene mjere?

Pa, otišao sam na pravi trening u olimpijski centar blizu Bukurešta, zajedno sa oko 100 najboljih sportista iz Rumunije. Pošto se takmičim i u tradicionalnim skokovima, i glavni cilj mi je kvalifikacija za Tokio naredne godine, u rumunskom sam olimpijskom timu i treniram kao dio njega. Bili smo izolovani tamo skoro tri sedmice.

Šta ti je najviše nedostajalo, i jesi li već imao priliku da to ponovo radiš?

Najviše mi nedostaju takmičenja, naročito cliff diving. Nažalost, proći će malo vremena do nove prilike za takmičenja, ali svakog dana se radujem tome.

Kako su restrikcije uticale na tvoje treninge? Je li sada situacija lakša?

Jedino što me je zaista pogodilo bilo je to što nisam mogao skakati. Trenirao sam u dvorištu. Navikao sam da nemam bazen, jer sam dugi niz godina imao takvu situaciju u mojoj skakačkoj karijeri: u Bukureštu, odakle sam ja, nije bilo bazena, tako da sam prije takmičenja obično išao u trening kamp. Čim ponovo otvore bazen, siguran sam da ću se vrlo brzo vratiti.

costa-tania.jpg
Popoviciju u treningu pomaže fizioterapeutkinja Tania Ghinea, koja mu je pomogla i nakon što je u Italiji prošle godine slomio kost u stopalu.

Šta ti ovog ljeta najviše nedostaje iz Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva?

Stvarno mi nedostaju dobre vibracije koje imamo u prvenstvu, gdje je sve zaista opušteno, kao i putovanja na sva ta prelijepa mjesta.

Jesi li u kontaktu sa nekim od skakača i skakačica?

Da, povremeno se čujemo ili se dopisujemo, većinom razgovaramo o cliff divingu.

Plesni podij ili skakaonica - kada bi sutra mogao kročiti na jedno od to dvoje, koji bi bio tvoj izbor?

Definitivno na skakaonicu, ionako nisam naročito dobar plesač!

ap-21bzm44ss2111_news.jpg
Popovici je nestrpljiv da ponovo demonstrira svoje umijeće na 27-metarskoj platformi. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Who's in this