X

Hunt i Iffland pobjednici u filipinskom raju

Men's podium in El Nido
Datum: 14/04/2019

Nakon što je pobijedio na četiri posljednje stanice prošle godine, sedmostruki prvak Gary Hunt je ovu sezonu nastavio tamo gdje je stao - briljantni Britanac je neporažen na pet vezanih takmičenja. U prelijepim lagunama El Nida, Rumun Constantin Popovici je u finalu s drugog mjesta istisnuo Meksikanca Jonathana Paredesa (koji je bio vodeći nakon tri serije skokova), na svom prvom takmičenju kao član stalne skakačke postave prvenstva.

Nije bilo iznenađenja u ženskoj konkurenciji na otvaranju sezone. Trostruka prvakinja Rhiannan Iffland je imala odličan start u netaknutoj prirodi filipinskog otoka Palawan. Bjeloruskinja Yana Nestsiarava je osvojenim drugim mjestom izjednačila svoj najbolji plasman, dok je treće mjesto pripalo Kanađanki Lysanne Richard.

Uz dvije desetke za svoj prvi skok ove sezone, Paredes je izvodio besprijekorne skokove s kamenih litica u smaragdno zelenu vodu lagune, te je nakon treće serije zauzimao vodeću poziciju. Međutim, u posljednjoj seriji Popovici je impresivnim skokom iz stoja na rukama ostvario najbolji rezultat dana i došao do svog prvog pobjedničkog postolja u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, svega 1,35 bodova ispred meksičkog majstora stila. Ipak, rekorder po broju pobjeda, Gary Hunt, je bio taj koji je fenomenalnim skokom iz posljednje serije uspio da ostane neporažen peti put uzastopno.

dt_190413_rbcdphi_hunt_5211.jpg
Gary Hunt napušta platformu na putu ka svojoj petoj uzastopnoj pobjedi. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

„Znao sam da će takmičenje biti teško", rekao je Hunt. „Constantin me pritiskao do samog kraja, i to se dešava već nekoliko takmičenja. Znam da neće biti lako, ali želim da se takmičim s najboljima na svijetu i ovdje to mogu raditi. Ne želim da budem sam. Mnogo je zabavnije kad ima borbe."

ra_190413_rbcdphi_popo_0990.jpg
Constantin Popovici je bio u vrhunskom izdanju na svom prvom nastupu kao stalni skakač. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

U takmičenju žena Rhiannan Iflland, najtrofejnija skakačica u ovom sportu, iznenadila je samu sebe 12. pobjedom iz 18 nastupa. Iako je nakon dvije serije skokova s litica u Maloj Laguni zauzimala treću poziciju, 27-godišnjakinja nije pokazivala znake nervoze. Najboljim skokom u posljednjoj seriji potvrdila je dominaciju i nastavila svoju pobjedničku formu na 21-metarskoj platformi.

„Jako sam sretna, ali i pomalo iznenađena", izjavila je Iffland. „Stajala sam gore i pomislila kako mi je pobjeda malo van dohvata, ali ja volim taj dodatni pritisak. To mi definitivno pomaže kad sam na platformi. Pomaže mi da ostanem mirna i pribrana, i da uživam u onome što radim. Ovo je dobar početak, ali želim biti podjednako konzistenta i u ostatku sezone."

„Neki kažu da nije lako, ali ja zapravo stvarno volim skakati direktno sa stijene. Volim biti u prirodi i volim taj dodatni adrenalin koji dobijete dok stojite gore na litici. Tu također možete pokazati malo više svestranosti u skokovima, tako da sam uzbuđena što u ovoj sezoni imamo još dvije stanice na kojima se skače direktno s litice."

ra_190413_rbcdphi_iffl_1136.jpg
Bio je ovo savršen start za aktuelnu prvakinju Rhiannan Iffland. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Pod vrelim filipinskim suncem, Australki se najbliže primakla Bjeloruskinja Nestsiarava, koja je iznenadila zauzevši vodeću poziciju prije nego se takmičenje preselilo na platforme s kojih su izvođeni kompleksniji skokovi. Kanađanka Richard, s 37 godina najiskusnija članica stalne postave skakačica, zauzela je treće mjesto i po 10. u karijeri se popela na pobjedničko postolje.

Na ovoj, najegzotičnijoj od svih lokacija prvenstva, takmičari su do pozicija odakle su skakali dolazili kajakom, penjući se po stijenama, a potom i uz ljestve. No, fenomenalni pogled s platforme na lagunu svakako je bio vrijedan truda.

Netaknute krečnjačke formacije, prirodne boje, koralji i ribe bili su zadivljujuća kulisa ispred koje su najbolji svjetski cliff diveri otvorili novu sezonu priredivši vrhunsku skakačku predstavu. Na drugu stanicu sezone putuju u nešto hladnije vode - u Dublin, glavni grad Irske, drugu novu lokaciju u kalendaru prvenstva u razmaku od mjesec dana.

Pogledajte snimak takmičenja u El Nidu

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje.