X

Kalendar sezone 2019 donosi tri nove lokacije

Andy Jones
Datum: 12/02/2019

Tri sasvim nove lokacije, osvajač olimpijske medalje u stalnoj skakačkoj postavi i skokovi direktno sa stijene na skoro pola stanica: to je ono što očekuje skakače iz 18 zemalja tokom svjetske turneje na sedam stanica, uključujući i rekordere po broju titula - Rhiannan Iffland (Australija) i Garyja Hunta (Velika Britanija). Uz skokove s visina do 27 metara, pri brzinama preko 85 km/h, bez bilo kakve zaštite osim sopstvene koncentracije, vještine i fizičke kontrole - borba takmičara za prestižni trofej Kralja Kahekilija garantuje pravi triler u 11. sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Novine u kalendaru ove godine su El Nido u filipinskoj regiji Palawan, glavni grad Irske, Dublin, i jedan od najstarijih gradova na svijetu, Bejrut u Libanonu. Uz omiljene lokacije fanova Svjetskog prvenstva – kao što su Italija, Portugal i Bosna i Hercegovina - ovaj sport koji se stalno razvija će posjetiti netaknute, tradicionalne i vizualno izuzetne lokacije, prije završnog takmičenja kod čuvenog Guggenheimovog muzeja u Bilbau polovinom septembra.

Borba za titule na visini od skoro tri olimpijska tornja za skokove počinje usred prastarih geoloških formacija, kornjača i stotina vrsta koralja i riba, skokovima direktno s litice u smaragdne vode nedaleko od obale El Nida na Filipinima. Od najtoplije i najzabačenije do najurbanije stanice sezone, drugo takmičenje vodi cliff diving elitu na još jednu premijeru - u Irsku, gdje će po prvi put skakati s platformi na dublinskom Grand Canal Docku.

el-nido1.jpg
Zadivljujuće geološke karakteristike i prelijepa smaragdna voda pozdraviće cliff diving elitu na prvoj stanici sezone u El Nidu. Foto: Andreas Sacherer/Red Bull Content Pool.

Jun je mjesec za klasike Svjetskog prvenstva: takmičari se vraćaju na mjesto gdje kuće niču iz stijena, a 70.000 strastvenih fanova čeka u Polignano a Mareu, na samom jugu Italije. Zatim putuju do veličanstvenih litica otoka São Miguel u portugalskim Azorima, gdje će osmu godinu zaredom skakati direktno sa vulkanskih litica.

Jul najbolje svjetske skakače i skakačice vodi do nove destinacije na Bliskom istoku, nadomak obale kvarta Raouché u Bejrutu (Libanon). Iako je Bejrut najveći grad u zemlji, takmičari će skakati direktno s golog kamena ‚Golubovih stijena', na početku drugog dijela sezone. Pretposljednja stanica po peti put dovodi prvenstvo u našu zemlju, do hladne vode Neretve i Starog mosta u Mostaru, gdje su skokovi s velikih visina tradicija već stoljećima

dt_180923_rbcdita_iffl_9865_6.jpg
Polignano a Mare je jedna od četiri klasične lokacije u kalendaru sezone 2019. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Završnica i premijera istovremeno! Kad platforme postavljene na most La Salve u Bilbau postanu 'uzletne piste' za posljednje ovogodišnje skokove, nakon kojih će biti poznati osvajači trofeja Kralja Kahekilija za sezonu 2019, biće to ujedno i prvi put da žene demonstriraju svoje graciozno skakačko umijeće pored Guggenheimovog muzeja u Bilbau.

Sezona 2019 mogla bi postati jedna od najkonkurentnijih u historiji Red Bull Cliff Divinga, nakon što je prošle godine ponovo podignuta ljestvica, sa nekoliko novih lica na pobjedničkim postoljima i cijelom novom generacijom skakača koji se probijaju u Svjetskom prvenstvu. Iako svi glavnim favoritom smatraju sedmostrukog prvaka, Engleza Garyja Hunta, sportski direktor prvenstva Greg Louganis vjeruje da je ove sezone u konkurenciji muškaraca sve otvoreno, jer afirmisani skakači stalno napreduju, a olimpijski skakači se kvalifikuju kroz Svjetsku rang listu i FINA Svjetski kup.

ra_180630_rbcdbilb_pare_0226.jpg
Skakači i skakačice će borbu za trofeje Kralja Kahekilija okončati na završnici sezone u Bilbau.Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

U međuvremenu, legendarni Kolumbijac Orlando Duque, osvajač prvenstva 2009 i vlasnik brojnih svjetskih titula, potisnut je u status džoker takmičara nakon sezone 2018 koju su obilježile povrede; baš kao i Ginger Huber, koja će mjesto ustupiti drugoj Amerikanki, početnici Eleanor Townsend Smart. Prva britanska skakačica u stalnoj postavi, Jessica Macaulay, takođe će biti među onima koje će konkurisati najtrofejnijoj takmičarki u cliff divingu, Australki Rhiannan Iffland.

Tri sekunde elegantnih letova i sve kompleksniji skokovi, pomjeranje granica fizički mogućeg – očekujte obrate i iznenađenja kad se najbolji u ovom sportu popenju na skakaonicu kako bi nadmašili svoje suparnike.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019
13. april – El Nido, Palawan, Filipini - NOVO
12. maj – Dublin, Irska - NOVO
2. jun – Polignano a Mare, Italija
22. jun – São Miguel, Azori, Portugal
14. jul – Bejrut, Libanon - NOVO
24. august – Mostar, Bosna i Hercegovina
14. septembar – Bilbao, Španija