X

Ko će ponijeti titulu u prvenstvu za žene 2019?

Lysanne Richard
Datum: 03/04/2019

U proteklih pet sezona, koliko je prošlo od njegovog uvođenja, prvenstvo za žene je jako brzo preraslo u uzbudljiv sastavni dio Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Iako je u prethodne tri sezone dominirala australska senzacija Rhiannan Iffland, posljednjih godina je došlo do prave eksplozije kvaliteta i konkurencije i u 2019. bismo trebali svjedočiti još jednoj uzbudljivoj borbi za trofej Kralja Kahekilija.

Dok se početak nove sezone približava, pogledajmo pobliže tri glavne pretendentkinje na titulu prvakinje.

Rhiannan Iffland (Australija)

U svoje tri takmičarske sezone, Rhiannan Iffland je zabilježila hat-trick titula i postala najtrofejnija skakačica u historiji ovog sporta.

Od senzacionalnog uspjeha početnice koja je 2016. godine pobijedila na svom prvom cliff diving takmičenju, ova 27-godišnja Australka je sakupila 11 pobjeda na 17 takmičenja, a svega dva puta nije bila među tri prvoplasirane. Svoj pobjednički niz kraljica cliff divinga je prošlog novembra zaokružila osvajanjem FINA Svjetskog kupa u visinskim skokovima.

Ako ste već srušili sve rekorde i pomjerili granice svog sporta, kako biste definisali svoj cilj za predstojeću sezonu? "Osmisliti teže skokove, biti konzistentnija, ali najviše od svega uživati u putovanjima i avanturama koje su sastavni dio takmičenja."

Uspjesi:

• najuspješnija skakačica u cliff divingu
• 2018, 2017 i 2016 – osvajačica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva za žene
• 2018 – 1. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
• 2017 – 1. u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
• 2015 – započela cliff diving karijeru

Adriana Jimenez (Meksiko)

U 2018. godini, Meksikanka je uživala u svojoj najboljoj sezoni do sad, a s dvije pobjede i jednim drugim mjestom bila je oličenje stalnosti. Jimenez je na završno takmičenje u Italiji došla s 20 bodova prednosti, ali - baš kao i godinu dana ranije - na kraju je njena suparnica Rhiannan Iffland stigla do treće titule.

Njen besprijekorni stil je 'Ady' osigurao konstantnu prisutnost u svijetu cliff divinga, u kojem drži jedinstven rekord za učešće u svih 24 takmičenja od uvođenja ženske kategorije 2014. godine; trećinu tih nastupa energična Meksikanka je okončala na pobjedničkom postolju.

"Osvajanje titule bi značilo ostvarenje jednog sna", kaže ova bivša navijačica, "a postaviti zastavu moje zemlje na vrh cliff diving svijeta je jedan od ciljeva koje bih voljela postići." Neko ko je svojevremeno osigurao mjesto na Olimpijskim igrama za Meksiko, ima dovoljno samopouzdanja da napravi još jedan iskorak.

Uspjesi:

• Jedina skakačica koja je nastupila na svim takmičenjima prvenstva za žene od sezone 2014
• 2017 – 1. pobjeda u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, na Azorima (Portugal)
• 2017 – 2. u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
• 2015 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju na São Miguelu, Azori (Portugal)
• 2014 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju na Yucatánu (Meksiko, pozivnica)
• 2004 – 19. na 10-metarskoj platformi na Svjetskom prvenstvu i Predolimpijskim igrama u Atini (Grčka), čime je osigurala mjesto na OI za Meksiko

Lysanne Richard (Kanada)

Ova 37-godišnja Kanađanka je 2017. godine preživjela 12 mjeseci noćne more nakon što ju je povreda vrata izbacila iz stroja cijelu sezonu, ali se prošle sezone vratila u velikom stilu. Započela je petim mjestom u Teksasu, na Azorima je napredovala i došla do prvog pobjedničkog postolja u sezoni, prije nego što je pobjedom u Švicarskoj zaokružila senzacionalan povratak u vrhunsku formu. Do završnog takmičenja sezone, Lysanne Richard se našla usred najizjednačenije borbe za titulu do sad.

"Jesam li očekivala da ću biti u konkurenciji za titulu? Jesam, jer uvijek ciljamo visoko", kaže 162 cm visoka, uvijek nasmijana, energična skakačica. „Ali jednostavno sam sretna i zahvalna jer sam mogla odraditi cijelu sezonu, a i dalje sam se fizički dobro osjećala; to je bio glavni cilj za sezonu."

Došavši skoro niotkud, svršenica Državne cirkuske škole u Montrealu i bivša izvođačica u Cirque du Soleil s osmijehom je prihvatila izazov skokova sa 21-metarske platforme još od svog prvog nastupa 2014. godine. Sa devet pobjedničkih postolja na 16 takmičenja - od toga tri pobjede - Richard je definitivno ozbiljna pretendentkinja na titulu prvakinje u sezoni 2019.

Uspjesi:

• 2018 – pobjednica Red Bull Cliff Diving takmičenja u Sisikonu (Švicarska)
• 2016 – 2. u ukupnom poretku Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
• 2016 – 1. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
• 2015 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Teksasu (SAD, pozivnica)
• 2004 – završila Državnu cirkusku školu u Montrealu
• izvođačica u Cirque du Soleil, od 2005. godine do danas
• cirkuske predstave i revije visinskih skokova (Kanada, SAD, Bermuda, Meksiko, Dominikanska Republika, Francuska, Španija, Italija, Rusija, Škotska, Oman i Japan)

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje.