X

Kod kuće sa Andyjem Jonesom

Andy Jones
Datum: 06/05/2020

Kada je riječ o kreativnim umovima, nema ih mnogo kao što je Andy Jones. Ovaj multitalentovani Amerikanac, koji među svoje brojne vještine može ubrojati kaskaderstvo, baseball, freestyle skijanje i pravljenje filmova, ponosi se time što pomjera granice u svim sferama života. Tako, dok su mnogi od nas skliznuli u neaktivnost tokom ovog čudnog vremena, ovaj 35-godišnjak je sasvim očekivano zauzet kao i uvijek.

Nedavno smo razgovarali s 'majstorom orijentacije u zraku', da bi saznali kako provodi vrijeme u svom domu u Kaliforniji.

Kako su otkazivanje sezone 2020 i restrikcije normalnog života uticale na tebe?

Snalazimo se. Pokušavamo se nečim zanimati. Kayla se uglavnom pobrine za to. Moj život se iz vanjske perspektive doima prilično dosadnim, ali uživam provodeći vrijeme sa mojom porodicom i gledajući kako moja kćerka uči nove stvari. Moj trening se ne razlikuje mnogo od ranijeg, najviše vježbam u dnevnom boravku. U zadnjih nekoliko godina nisam mnogo trenirao u bazenu mimo cliff diving sezone.

U vansezoni fokus prebacujem na kaskaderski rad, ali TV i filmska industrija su zatvorene u protekla dva mjeseca, tako da sam pronalazio nove načine da zaokupim svoje vrijeme. Upravo smo kupili kuću što, naravno, donosi i beskrajnu listu obaveza. Nakon što smo prenijeli sve naše stvari, bez kamiona za selidbe, instalirali smo sve kućanske aparate. Bilo je dosta neočekivanih prepreka, tako da je na kraju trajalo malo duže nego što smo očekivali.

Onda sam se preselio u dvorište. Zapravo je počelo sa panjem. Odlučio sam da izvadim panj u dovrištu, a to je vodilo do popločavanja dvorišta. Zatim sam napravio šupu. Za većinu ovih radova sam angažovao Davea (Colturija) da mi pomogne.

stump.jpg
Počelo je sa panjem...

Kayla je, naravno, postala suludo brza i zahtijeva punu pažnju.

Sada je moj prijatelj angažovao mene da mu pomognem s nekim njegovim projektima. Počeli smo graditi igraonicu za njegovu kćerku. Visoka je dva sprata i imaće tobogan.

facb53ae-007a-4667-a9e1-11ddde33c900_0.jpg
Vještine spretnog Andyja nemaju granica.

Kakav će efekat duga pauza od skokova i treninga u bazenu imati na tebe?

Većina nas (cliff divera) svake godine barem dva mjeseca provede bez skokova sa 27 metara, nekad i duže. Dodatna prepreka ove sezone je nedostatak treninga na bazenu u vansezoni, što će primorati skakače da budu kreativni. Igrom slučaja, Dave i ja smo u procesu nabavke nekih strunjača i spužvi za ublažavanje pada, kako bismo radili na odskoku.

Kako izgleda tvoj tipičan dan u ovim vremenima?

Na tipičan dan ustajem oko osam sati ujutro i pripremam doručak i kafu. Kayla obično ustaje nakon mog prvog gutljaja. Onda pokušavamo shvatiti šta ONA želi za doručak i otprilike jedan sat pravimo veliki nered po kuhinji. Potom, ako nemam neki zadatak za taj dan, bavimo se nekom aktivnošću koja obično uključuje vodu u dvorištu. Zatim Kayla ruča i odspava par sati. U tom trenutku pokušavamo da obavimo što više stvari prije nego se ona probudi. Uredski posao, kućni projekti, čišćenje, trening u dnevnom boravku, planiranje večere itd.

Oko 16 sati izgleda kao da svi u susjedstvu idu u šetnju kako bi udahnuli zraka. Nekad sjedimo na trijemu i mašemo svima koji prolaze. Slijedi večera odnosno veliki nered za Kaylu i večera za nas. Mnogo Facetime i Zoom poziva sa porodicom i prijateljima. Zatim igranje sa djetetom prije nego je stavimo da spava. Kada ona zaspi, pregledavamo Netflix i Amazon tražeći nešto što nismo gledali.

Socijalno distanciranje je bilo zaista teško, ali pokušavamo da stvari učinimo što zanimljivijim, istovremeno vodeći računa o sigurnosti. Koliko god je ovo bilo teško, zaista sam uživao provodeći vrijeme sa porodicom. Ovo je možda najduži period proveden sa porodicom koji ćemo imati u životu. Nadam se da i ostatak svijeta uživa u njemu koliko mi. Ili ga barem maksimalno koriste.

Who's in this