X

Made in Mostar

A diver leaps near Stari Most
Datum: 11/08/2020

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je ovog ljeta moralo uzeti prinudnu pauzu od jedne od svojih omiljenih lokacija, ali legenda skokova u Mostaru, Lorens Listo, bio je zauzet prenošenjem svog znanja sljedećoj generaciji skakača u Neretvu.

Listo, 13-struki pobjednik tradicionalnih skokova koje se svake održava na prelijepom Starom mostu, prošle se godine oprostio od takmičenja i sada je energiju usmjerio na oblikovanje mladih skakača u Mostaru.  

006_mladi_skakaci_photo_sulejman_omerbasic.jpg
Lorens Listo trenira mlade skakače pored čuvenog Starog mosta u Mostaru. Foto: Sulejman Omerbašić.

Pred ovim svježim novim licima je svijetla budućnost, a jedna djevojčica gaji san da postane prva skakačica iz Mostara koja će stati na 21-metarsku platformu Red Bull Cliff Diving takmičenja na Starom mostu.

Prema Listi, Nura Krpo je izvanredan talenat. Ova 14-godišnja djevojčica je rođena u Mostaru, a danas s roditeljima živi u Norveškoj. Skokove trenira tri godine i juniorska je reprezentativka ove nordijske zemlje u skokovima u vodu. U rodni grad dolazi svakog ljeta i na Neretvi trenira sa prijateljima, od kojih je naučila tradicionalnu 'lastu' i 'štangu' (vrsta skoka na noge). No, Nura skače i figurativne skokove, poput onih koje smo posljednjih pet godina imali priliku gledati na takmičenjima Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru.

Njen san je da jednog dana na tom elitnom takmičenju nastupi pred svojim sugrađanima, rame uz rame sa najboljim svjetskim skakačicama na 21-metarskoj platformi.

„Želim da budem prva Mostarka koja će nastupiti na Red Bull Cliff Diving takmičenju", kaže Nura, napominjući kako to želi zbog sebe same, roditelja i rodnog grada.

020_mladi_skakaci_photo_sulejman_omerbasic.jpg
Nekoliko korisnih savjeta trenera... Foto: Sulejman Omerbašić.
023_mladi_skakaci_photo_sulejman_omerbasic.jpg
14-godišnjakinja skače u Neretvu. Foto: Sulejman Omerbašić.

Mladi skakači su prošle subote nastupili na takmičenju za juniore na skakaonici „Azer Dželilović" u Donjoj Mahali. Skokove na glavu i na noge sa 10 metara visine ocjenjivao je žiri sastavljen od bivših šampiona. Član žirija bio je i Listo, kojeg je u ulogu trenera 'gurnula' bojazan da će vrelo talentovanih skakača na Neretvi presušiti.

„Naša tradicija duga 454 godine je ugrožena iz razloga što se djeca ne kupaju na Neretvi", objašnjava Listo. „A kada nema kupača, nema ni skakača. Zato smo ja i moji prijatelji ispred kluba skakača 'Mostari' pokrenuli školu skokova i mi ćemo se svim silama boriti da se ta tradicija nastavi i nadam se da ćemo uspjeti u tome."

024_mladi_skakaci_photo_sulejman_omerbasic.jpg
Tako se to radi - Listo izvodi svoju čuvenu lastu. Foto: Sulejman Omerbašić.

Skokovi su dio historije Mostara i, uz Listinu pomoć, možda ćemo jednog dana gledati nekog od lokalnih skakača kako se takmiči s najboljim svjetskim cliff diverima na Starom mostu.