X

Maria Paula Quintero: ostati u formi

Maria Paula Quintero
Datum: 23/06/2020

Dok se širom svijeta ublažavaju mjere i mnogi počinju praviti prve, probne korake natrag ka normalnosti, u nekoliko narednih sedmica ćemo sa nekim od skakača Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva razgovarati o tome kako su izgledali njihovi životi zadnje vrijeme.

Prva na redu je Kolumbijka Maria Paula Quintero, koja danas slavi 20. rođendan. Najmlađa takmičarka koja je uspjela zauzeti mjesto na pobjedničkom postolju u prvenstvu, prošle sezone je također postala najmlađa skakačica koja je osigurala mjesto u stalnoj postavi, a za vrijeme pauze od skokova ove godine nije ležala na lovorikama. Ključno je bilo održavanje kondicije, uključujući 20 kilometara pretrčanih na nedavnoj Wings for Life World Run utrci, ali Maria Paula je ovo vrijeme također iskoristila za duhovni i mentalni razvoj, izvlačeći važne životne lekcije iz ovog iskustva. Pročitajte cijeli intervju.

Jesi li nešto naučila o sebi tokom ove izolacije? Neke životne lekcije, emocije ili iskustva koja ćeš ponijeti iz ovog perioda?

Naučila sam da moram više cijeniti ono što je zaista važno u životu. U ovim teškim trenucima mnogo je ljudi koji su gladni, nemaju gdje živjeti, odvojeni su od porodica... A ja imam sve što trebam!! Također sam naučila da više cijenim svaki zagrljaj, svaki poljubac, svaki trenutak proveden s porodicom i prijateljima. Ovaj trenutak koji nam je pružio „Veliki odmor" pomogao mi je da svoj život osmotrim iz drugačije perspektive, i shvatila sam da materijalna dobra nisu dovoljna i da u ovim teškim vremenima trebate biti okruženi voljenim osobama i podržavati se. Nešto tako malo (virus) pokazuje nam koliko su jednostavne stvari velike!!

Postoji li nešto što si ranije uzimala zdravo za gotovo, a sada to zaista cijeniš?

Sloboda!! Toliko puta smo radili mnogo posebnih stvari na otvorenom i u predivnim krajolicima, bez brige da li ćemo se zaraziti, udisali smo svjež zrak i gledali osmjehe na licima drugih. Skakali smo, trčali, družili se, jednostavno se zabavljali... sad, kada ne možemo izlaziti napolje, počinjemo cijeniti tu slobodu koju imamo!!

Šta nisi prestala raditi, od čega nisi odustala, ni u jednom trenutku tokom izolacije? Zašto?

Trening!! Snaga je jedna od prvih stvari koje vremenom počnete gubiti, a ja je gubim još i brže!! Hahaha... Iznajmila sam nešto opreme i nisam prestala sa treninzima snage, kako bih održala formu!!

whatsapp_image_2020-06-19_at_2.27.48_pm.jpg
Maria Paula je proteklih mjeseci održavala fizičku i mentalnu kondiciju. Foto: Maria Paula Quintero.

Šta si prvo uradila nakon što su u tvojoj zemlji ublažene mjere?

Izašla sam sa porodicom u vožnju biciklima po gradu, a putovanje smo završili kratkim zaustavljanjem pored rijeke i uživanjem u prirodi... Priroda mi jako nedostaje!!

Šta ti je najviše nedostajalo, i jesi li već imala priliku da to ponovo radiš?

Jako mi je nedostajao trening u bazenu. Da ponovo počnem izvoditi salta, vijke i skokove sa visine. Ali još nisam imala priliku da to ponovo radim!! Mislim da će bazeni ponovo biti otvoreni uskoro... Tako sam čula!! *držim fige*

Kako su restrikcije uticale na tvoje treninge? Je li sada situacija lakša?

Zaista su uticale mnogo!! Ne mogu vježbati u vodi, ne mogu vježbati tehniku!! Ali pronašla sam način da vježbam tehniku na podu sa strunjačama i spužvama, uz neke imitacije pokreta, tek da bi mi mozak bio svjež i koordinisan sa mišićima. I, naravno, fizičko kondicioniranje.

Šta ti ovog ljeta najviše nedostaje iz Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva?

U početku su to bila putovanja, hoteli, prilika za otkrivanje novih mjesta, skakanje s nečijeg balkona, litice, zaista visoke platforme i zaranjanje u more, rijeku ili bazen. Ali sada sam shvatila da je ono što mi zaista najviše nedostaje zapravo druženje sa Red Bull Cliff Diving porodicom!!
Da ponovo vidim sve njih, šale s mojim engleskim, smijeh i druženje sa djevojkama!! Znate šta... NEDOSTAJE MI SVE!!

ap-21bdkn7pn1w11_news.jpg
Mariji Pauli (sasvim desno) ovog ljeta nedostaje njena cliff diving porodica. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Jesi li u kontaktu sa nekim od skakača i skakačica?

Razgovarala sam s nekima od djevojaka, da vidim jesu li dobro, šta je novo u njihovim životima, kako treniraju itd. I, naravno, sa Orlandom i Miguelom razgovaram cijelo vrijeme.

Kada bi mogla nabrojati tri stvari koje su ti najviše pomogle da prebrodiš nekoliko posljednjih mjeseci, koje bi to stvari bile?

Naravno, na prvom mjestu bio bi BOG!! Znati da nikada neću biti sama kada se suočavam sa životnim izazovima. Njegova ljubav mi daje nadu, a moja ljubav prema Njemu me drži i daje mi snagu koja mi je potrebna da se suočim sa svim nedaćama na koje naiđem. To što pokušavam da slijedim Njega, daje mi istrajnost da ispunim svrhu koju imam na ovom svijetu!!

Drugo bi bila MOJA MAJKA, jer ona je ta koja mi pomaže da napredujem i tjeram samu sebe dalje, svakog dana me stavlja pred izazove i istovremeno čini da se osjećam sigurno i zaštićeno. Posljednja stvar bilo bi DODATNO SLOBODNO VRIJEME, jer je izgovor da sam zauzeta nestao u ovih nekoliko mejseci. Sada mogu raditi stvari koje sam, usljed nedostatka vremena, obično radila rijetko, poput uživanja u knjizi ili ćaskanja sa porodicom.

Shvatila sam da se naši životi kreću PREVIŠE brzo i da moramo praviti male stanke kako bismo cijenili sve stvari koje nam Bog daje, pokušali pomoći drugima i slušali više nego što govorimo!! Uvijek ćete imati vremena ako svojim umom i srcem tako odlučite.

Plesni podij ili skakaonica - kada bi sutra mogla kročiti na jedno od to dvoje, koji bi bio tvoj izbor?

Bez razmišljanja... SKAKAONICA, SKAKAONICA!!