X

Priča iza fotografije

David Colturi
Datum: 21/08/2020

Piše: Dean Treml, glavni fotograf Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva

Fotografisanje Red Bull Cliff Divinga ima svoje izazove. Naravno, priznajem da putujemo na fotogenične lokacije, i okruženje može učiniti mnogo za kreiranje zapanjujućih trenutaka, ali čak i tad može biti poteškoća.

Snimanje na urbanim lokacijama je dovoljno jednostavno, teren je ravan, i imamo stepenice i liftove za dolazak do viših tačaka. Lagano. Međutim, čak i u tim situacijama se desi da moramo navigirati desetine hiljada tijesno zbijenih ljudi kako bi prešli od jedne do druge tačke, a da nikog ne bocne baguette u oko (da, desilo se u La Rochellu), ili čekati cijelu vječnost pred vratima svjetionika dok osoba koja treba donijeti ključ ne dovrši svoj ručak bez imalo žurbe... dovraga!

Bostonski Institut savremene umjetnosti ima prostora svuda okolo, međutim, veliki i uglavnom prazni restoranski parking na jednoj strani nije dopuštao da uđemo na njihov posjed, a imao je i ljude iz osiguranja koji su se za to brinuli. Međutim, dopuštali su ulazak mušterijama, tako da je bilo moguće ući, sjesti na balkon, naručiti pivo (razumije se, čisto zbog zahtjeva posla) i uslikati nekoliko fotografija. Vidite, poteškoće.

Kad smo već u SAD-u, prije takmičenja u Bostonu 2013. godine, Orlando je izveo skok iz helikoptera ispred Kipa slobode, kako se to već radi. To je podrazumijevalo početak u 4 sata ujutro kako bi se sve organizovalo, ukrcavanje na brod, dolazak do lokacije, a zatim koordinacija i snimanje u ranim jutarnjim satima kada je dozvoljeno.

To je bio projekat s jednim skokom, tako da sam ja fotografisao krupni plan dok je drugi fotograf, Brian Nevins, snimao šire sa objektivom od 70-200 mm. Obojica smo bili pozicionirani na brodu, dok je helikopter lebdio između nas i gospođe Slobode. Radio-vezom je obavljen niz iscrpnih provjera i svi su potvrdili da je sve u redu, a potom su slijedile vizualne provjere sigurnosti te sam skok. Trik je bio u tome da osiguramo da se naš brod ne pomjeri, da se helikopter ne pomjeri, kako bismo mogli uhvatiti kadar i fotografisati skok bez stresa.

dt_130819_rbcdnyc_duqu_0162_1.jpg
Dvije kultne figure u istom kadru. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Naravno, jedino što se nije pomjerilo bio je Kip. Helikopter je skrenuo prema brodu, brod je skrenuo ulijevo, mi smo trčali okolo po palubi pokušavajući da sačuvamo kadar i na kraju nisam mogao dalje od pramca, a da ne padnem u vodu. Orlando je u skoku ispao više desno nego što smo se nadali, i to tčano iznad Kipa slobode. Kako se helikopter približio, prvi dio skoka je bio previše visoko, tako da sam na kraju dobio samo jednu pristojnu fotografiju. U međuvremenu je Brian, koji je snimao sekvencu, od dobro uokvirenog kadra s oko 120 mm došao do odzumirane fotografije sa 70 mm, na kojoj je vrh helikoptera bio odsječen. Šta da se radi...

si201308190396_news.jpg
Orlanda nikad nije previše. Foto: Brian Nevins/Red Bull Content Pool.

Drugi projekat, ovog puta u Japanu 2016. godine, takođe s Orlandom (taj čovjek donosi lošu sreću), uključivao je na brzinu smišljen plan da on skoči s nekih stijena, dok se u pozadini vidi veličanstvena planina Fuji. Zvučalo je sjajno! Dan ranije smo uhvatili dva lokalna leta od Shirahame do Tokija, gdje smo prenoćili, a zatim smo rano ujutro napustili hotel i četiri sata se vozili do lokacije. Jedna stvar je bila veoma jasna tokom vožnje i nakon što smo stigli: Fuji je bio potpuno nevidljiv zbog gustih oblaka koji su ga prekrili.

Čekali smo tri sata, i više nismo znali o čemu bismo razgovarali, kada se ukazao slabi obris planinskog vrha. Orlando je brzo izveo jedan skok, koji sam fotografisao sa plaže 400-milimetarskim objektivom. Onda se vratio i čekali smo još jedan sat, ali planina se više nije vidjela. Tako smo s tim jednim skokom završili i krenuli na dugu vožnju i let avionom nazad do Shirahame. Iako ne onako kako smo zamislili, na kraju je ispalo dobro.

dt_161013_rbcdjap_duqu_5272.jpg
Duque se u letu poklanja pred impozantnom planinom Fuji. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Ono što nije ispalo dobro bio je skok Davida Colturija iz paraglidera u Švicarskoj. Kad to kažem, fotografije su bile prilično živopisne, ali snimanje je imalo ne baš poželjan ishod. David je 2018. u Sisikon stigao nakon mnogo testiranja i vježbanja s ekipom spremnom da odgovori na zahtjeve ovog vrlo specifičnog skoka u Vierwaldstaettersee, skoka ispod najlonske plahte paraglidera kojim je pilotirao višestruki pobjednik takmičenja Red Bull X-Alps, Christian „Chrigel" Maurer.

Ovo snimanje je imalo sve elemente koncepta koji je osmislio neko ko nije fotograf. Paraglider u letu ispušta skakača na približnom mjestu i visini, tačno u trenutku dok prolazi parobrod, a sve to fotografisano sa drugog broda u pokretu. Oh, i postarajte se da u kadru uhvatite i malu historijsku kapelicu. Nema potrebe naglašavati da se stvari nisu odvijale kako je bilo očekivano, jer je tačnu visinu paraglidera bilo teško procijenijiti iz sekunde u sekundu. David je skokove izvodio kada bi vidio/osjetio da je trenutak pogodan, što je rezultiralo s nekoliko nezgodnih prizemljenja. Uz to, brod sa fotografima je češće zastajkivao nego lagano plovio, da bi se na kraju na komičan način sudario sa parobrodom u prolazu.

dt_180731_rbcdswi_colt_maur_3845_0.jpg
Kad se svi sastojci nađu zajedno u pravom trenutku. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Uspjeli smo snimiti tri skoka za četiri sata. Čestitam svim uključenim jer su uspjeli ostvariti rezultat uz toliko faktora u igri. Desilo se da je David za vrijeme snimanja pretrpio napuknuće slezene, ali se srećom brzo vratio u formu i još uvijek skače sa 27 metara. O ovom iskustvu je rekao: „Volim pomjerati granice i pripremati se za stvari koje nikad ranije nisu urađene. Bilo je sjajno iskustvo zadnjih nekoliko mjeseci pripremati ovaj jedinstveni projekat koji kombinuje cliff diving i paragliding, i konačno izvesti skok uz veliki timski rad."

dt_180731_rbcdswi_colt_3852.jpg
Ponosni Colturi se smiješi kroz bol. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Njegova djevojka, koja ga je trpila godinama, rekla je da će raskinuti s njim ako ikad pokuša sličnu vratolomiju, čime je vjerovatno pogoršala njegove probleme s unutrašnjim organima (preciznije, sa srcem). Mnogo je puta rečeno da je cliff diving opasna disciplina, i uprkos svoj pažnji i predostrožnostima koje poduzimaju profesionalci u ovom sportu, očito je da i dalje postoji rizik.

dt_120620_rbcdfra_hunt_0664.jpg
Gary Hunt spokojno širi krila. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Koliko god sve te tehničke stvari izazivale zabrinutost, isto može prouzrokovati i obična stijena. Korzika 2012. godine i kamena uzvisina koja je izgledala privlačno nekolicini skakača s kojima sam bio, tražeći način da fotografišem srednjovjekovni gradić Bonifacio smješten na vrhu litice i skakača u akciji, pošto nam lokacija sutrašnjeg takmičenja nije pružala taj ugao. Kako možete vidjeti na slikama, dok je finalna fotografija Garyja Hunta veoma mirna i evokativna, dešavanja u stvarnosti koja su tome prethodila su malo manje spokojna, ali ilustruju način na koji skakači s osmijehom pomažu jedni drugima.

dt_120620_rbcdfra_hunt_1215_1.jpg
Skriveni napori iza savršenog skoka. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Smijeha vam sa skakačima nikada neće manjkati. Posljednja fotografija iz lifta hotela u Dalasu (Teksas) 2018. godine je luckasta ideja koju sam imao, samo su mi trebali luckasti skakači. Srećom, imamo ih mnogo! Rhiannan Iffland i Michal Navratil su bili presretni da se u kupaćim kostimima nekoliko puta liftom provozaju gore-dole. Imali smo svega nekoliko minuta između njihovih obaveza, i volio bih da smo u liftu imali još nekoliko poslovnih ljudi; no, u konačnici, činjenica da brzo možemo napraviti fotografije poput ove jeste jedan od razloga zašto toliko volim fotografisati ovaj sport i ljude koji se njime bave.

dt_180530_rbcdtex_navr_iffl_0896.jpg
Na putu do posla. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.