X

Savršeni Paredes vodeći na Filipinima

Jonathan Paredes
Datum: 12/04/2019

Jonathan Paredes je bio u impresivnoj formi prvog dana otvaranja sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019 u El Nidu (Filipini). Meksikanac je za svoj fenomenalni prvi skok od sudija nagrađen dvjema desetkama, te je nakon dvije serije stekao krucijalnu prednost. U takmičenju žena, Bjeloruskinja Yana Nestsiarava je došla u iznenađujuće vodstvo nakon što je demonstrirala konzistentnu formu i zabilježila dva identična, visoka rezultata za svoja prva dva skoka direktno s litice.

Osvajač Svjetskog prvenstva 2017, Paredes, dobro poznat po svojim čestim besprijekornim ulascima u vodu, pokušat će da snažno započne ovu sezonu nakon što mu je prošle godine Englez Gary Hunt oduzeo titulu. A 29-godišnjak nije mogao ni zamisliti bolji početak na odskočnim tačkama nezgodnog izgleda, smještenim direktno na vizualno veličanstvenim krečnjačkim liticama. On je vodeći u poretku muškaraca prije finalnih serija u subotu, ispred Poljaka Krisa Kolanusa i italijanskog džoker takmičara Alessandra De Rosea.

De Rose odbacuje ideju da su malene i stjenovite odskočne tačke predstavljale smetnju skakačima prvog dana takmičenja: „Najteži dio je popeti se uz liticu. Čim se čvrsto oslonim na stopala i namjestim se na odskočnom mjestu, osjećam se ugodno i spreman sam za normalan skok."

Andy Jones otkriva kakav je pogled s vrha

Nestsiarava, koja je prošlu sezonu završila na petom mjestu, imala je odličan start na vrelom filipinskom suncu. Njena prva dva skoka u smaragdne vode lagune donijela su joj tri ocjene 8,5 od sudija, te Bjeloruskinja na polovini takmičenja drži vodeću poziciju, ispred impresivne američke takmičarke s pozivnicom Ginger Huber i trostruke prvakinje, Australke Rhiannan Iffland.

„Ova lokacija je malo teška za mene, jer ja sam iz Bjelorusije, gdje je dosta hladnije", rekla je Nestsiarava. „Sunce me zamalo ubilo. Zapravo, pogled i sve u okolini je nevjerovatno. Zadovoljna sam svojim skokovima. Bila sam malo iznenađena jer mjesto za odskok nije udobno, tako da sam zadovoljna ovim, ali tek smo na pola takmičenja i vidjećemo šta će biti sutra."

Brazilka Jacqueline Valente, koja je ovog vikenda trebala nastupiti kao džoker skakačica, nije učestvovala u takmičenju iz ličnih razloga.

U subotu se takmičenje seli u Valiku Lagunu, gdje će skakači i skakačice imati priliku da izvode svoje kompleksnije skokove sa čvrstih konstrukcija platformi postavljenih na stijenama.

Kliknite ovdje da pogledate poredak nakon dvije serije skokova.

Gledajte direktan prenos iz El Nida

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 13. aprila od 10:45h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje.