X

Svjetsko prvenstvo 2019 počinje u cliff diving raju

El Nido
Datum: 09/04/2019

Uistinu veličanstven krajolik očekuje najbolje svjetske cliff divere na otvaranju 11. sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u El Nidu, novoj lokaciji u kalendaru prvenstva. Skakači i skakačice - njih 24 - će se suočiti s izazovom skokova direktno s litice već na prvom ovogodišnjem takmičenju, na kojem ih očekuje zapanjujuće bistra smaragdna voda.

Da li će branitelji titula Rhiannan Iffland (Australija) i Gary Hunt (UK) nastaviti tamo gdje su stali 2018. godine, i mogu li pronaći pravi recept za odbranu trofeja Kralja Kahekilija protiv rastuže konkurencije, uskoro će se otkriti na krečnjačkim stijenama u Maloj i Velikoj Laguni na otoku Miniloc.

Zadivljujući skokovi s visine i do 27 metara, i pri brzinama većim 85 km/h, zahtijevaju ogromno samopouzdanje - dodatni izazov čak i za najbolje među elitnim cliff diverima u ovoj ranoj fazi sezone. „Prethodnih godina prva stanica je uvijek bivala zaista teška, ali sad sam mnogo sigurniji u sebe i svoje skokove", pojašnjava sedmostruki prvak Hunt. „No, kad se popnem na tu visinu, još uvijek je taj prvi skok veliki izazov."

ap-1w91sruh92111_news.jpg
Gary Hunt ulazi u novu sezonu loveći svoju 8. titulu. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Dok je najtrofejniji skakač prvenstva naučio kako prevladati najstresnije trenutke i nervozu prije prvih skokova u godini, biće to iskušenje za nova lica u stalnoj skakačkoj postavi - kao što su osvajač bronzane olimpijske medalje, Ukrajinac Oleksiy Prygorov, i talentovani Rumun Constantin Popovici. Njima će se u potrazi za prestižom i slavom pridružiti dobro poznati veterani: viceprvak iz sezone 2018 i FINA svjetski prvak Steven LoBue (SAD) te prvak iz sezone 2017 Jonathan Paredes (Meksiko), između ostalih, a tu je i legenda cliff divinga Orlando Duque (Kolumbija) koji se vraća kao džoker takmičar, nakon što je sezonu 2018 proveo u borbi s povredama.

dji_0163.jpg
Prelijepe lagune u El Nidu će ove sezone prvi put ugostiti elitu cliff divinga. Foto: Andreas Sacherer/Red Bull Content Pool.

Na platformi za žene, 21 metar iznad duboke vode i koralja, trostruka prvakinja iz Australije će imati priliku da dođe do svoje 12. pobjede iz 18 pokušaja, na 25. takmičenju u historiji prvenstva za žene. „Konzistentno osvajati više bodova na svakom narednom takmičenju je jedna od stvari na koje se želim fokusirati ove godine", kaže Iffland prije dugo iščekivanog takmičenja na Filipinima.

Aktuelna prvakinja nema vremena za ležanje na lovorikama, jer će joj za petama biti Adriana Jimenez (Meksiko) i Lysanne Richard (Kanada), druga i treća u ukupnom poretku prošle godine, koje će na sedam ovogodišnjih stanica tražiti svoju priliku da joj preotmu titulu. Očekuje se da će dodatni žar u borbu za titulu unijeti mlađe takmičarke, Eleanor Townsend Smart (SAD) i Jessica Macaulay, prva britanska skakačica u prvenstvu.

dt_180601_rbcdtex_iffl_1412.jpg
Trostruka prvakinja Rhiannan Iffland će u 2019. ponovo imati žestoku konkurenciju. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Na otvaranju 11. sezone prvenstva, pored 16 skakača i skakačica iz stalne postave, gledat ćemo i po četvoro džoker takmičara u obje konkurencije. Ovi mladi talenti (najmlađa skakačica ima 20, a najmlađi skakač 23 godine) garantuju da će dodatno začiniti takmičenje na novoj lokaciji, smještenoj u raju.

Gledajte direktan prenos iz El Nida

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 13. aprila od 10:45h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje.