X

Yana Nestsiarava: dani u Bjelorusiji

Yana Nestsiarava
Datum: 08/07/2020

Dok se širom svijeta ublažavaju mjere i mnogi počinju praviti prve, probne korake natrag ka normalnosti, u nekoliko narednih sedmica ćemo sa nekim od skakača Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva razgovarati o tome kako su izgledali njihovi životi zadnje vrijeme.

Ove sedmice razgovaramo sa Yanom Nestsiaravom, koja je nedavno proslavila 28. rođendan. Dok mjere restrikcije u njenoj zemlji nisu bile previše rigorozne, odsustvo takmičenja je Bjeloruskinji omogućilo da se okuša u nekoliko mogućih alternativnih karijera. Pročitajte intervju i saznajte više.

Jesi li nešto naučila o sebi u nekoliko proteklih mjeseci? Neke životne lekcije, emocije ili iskustva koja ćeš ponijeti iz ovog perioda?

Zapravo se u mojoj zemlji, Bjelorusiji, ništa nije promijenilo. Nismo imali karantin, sve je bilo otvoreno, svi su išli na posao. Bazen je bio otvoren, trenirali smo djecu, moj život se nije promijenio od zadnjeg takmičenja sredinom septembra: samo smo se trudili da se što manje krećemo po gradu i manje susrećemo s ljudima. Pošto vlada nije uvela zabrane, trudili smo se da se čuvamo sami.

Postoji li nešto što si ranije uzimala zdravo za gotovo, a sada to zaista cijeniš?

Sad se ne osjećam ugodno kad izlazim vani ili komuniciram s ljudima. Naravno, radi se i o putovanjima, čak i samo do drugog grada. Ranije je bilo nezamislivo da se može dogoditi nešto poput ove pandemije! Izgubila sam osjećaj sigurnosti svugdje, ali vidim i da mnoge nije briga. Ne brinem za sebe, bojim se za moju porodicu, i da li mogu biti opasnost za druge.

Kako je ova situacija uticala na tvoj trening?

Nismo imali restrikcije, ali ipak sam se trudila da više treniram kući. Kakogod, mislim da će moj bazen biti zatvoren u julu i augustu, jer neće biti zakupa, a poslije ćemo vidjeti. Zato idem da treniram na selo u Bjelorusiji, da naučim kako renovirati kuću, saditi biljke, i ko zna šta još:) Savladajmo nove profesije!

yana-2_0.jpg
Nestsiarava se ovog ljeta umjesto skokovima bavila košenjem trave.

Šta ti ovog ljeta najviše nedostaje iz Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva?

Nedostaje mi sve: putovanja, nova mjesta, izazovi, adrenalin, čak i vječiti problemi sa vizama i dokumentima! Nedostaje mi tim. Nedostaju mi trenuci kad završimo s takmičenjem i konačno se možemo opustiti, proslaviti zajedno i praviti planove za blisku budućnost.

Jesi li u kontaktu sa nekim od skakača i skakačica?

Da, ali obično sam nakon razgovora malo tužna, jer shvatim koliko mi nedostaju!

ap-1wyu8vmc92111_news.jpg
Ovako se sjećamo Nestsiarave dok radi ono što najviše voli. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Kada bi mogla nabrojati tri stvari koje su ti najviše pomogle da prebrodiš nekoliko posljednjih mjeseci, koje bi to stvari bile?

Da smo imali mjesece izolacije... mogli bi to biti internet, pića i mačke :)

Plesni podij ili skakaonica - kada bi sutra mogla kročiti na jedno od to dvoje, koji bi bio tvoj izbor?

Zavisi trebam li skakati ili se, primjerice, fotografisati na platformi ;) Kako god, ne volim da plešem :)

Who's in this