X

Info o skakaču

Ime:
Orlando Duque
Datum rođenja:
11/09/1974
Zemlja:
Colombia
Živi u:
Kali, Kolumbija
Sponsors:

Slučajni dijalog u taksiju. Vozač: Čime se bavite? Mušterija: Radim u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Vozač: A, tu se takmiči onaj Kolumbijac s dugom crnom kosom svezanom u rep, jel' tako? Provjereno funkcioniše. Svugdje u svijetu. Orlando Duque je legenda, ikona ovog sporta. U svojoj desetoj sezoni, jedan je od svega tri skakača koji su u prvenstvu od početka.

„Ovaj sport je odabrao mene. Radio sam razne druge stvari, i nijedna mi se nije svidjela. Kada sam počeo skakati, osjetio sam: 'To je to!'" S 13 svjetskih naslova i dva Guinnessova rekorda u sportu koji sam naziva "prirodnijim oblikom skakanja", njegovo fantastično umijeće skakanja s 27 metara visine ne treba više nikakav dokaz.

Ovom ogromnom nasljeđu Duque je u sezoni 2017 dodao pobjedu na takmičenju na Azorima - svoju prvu u četiri godine.

Pored devet pobjeda, Orlando još uvijek drži rekord za najviše drugih mjesta u historiji Svjetskog prvenstva (15), a pet puta je završio među prva tri u ukupnom poretku.

Nakon 20 godina, najveći ambasador ovog sporta je razvio i učvrstio ovu ekstremnu disciplinu, te osvojio doslovce sve - između ostalog, prvo Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2009, kao i titulu na prvom takmičenju u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2013 - i u 43. godini života za ovog čovjeka još uvijek nema zaustavljanja.

Najbolji rezultati

• 13 svjetskih naslova
• pobjednik devet takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva do danas
• dva Guinnessova rekorda
• 2016 – 3. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
• 2015 & 2014 – pobjednik FINA Svjetskog kupa u visinskim skokovima
• 2013 - FINA svjetski prvak u visinskim skokovima
• 2009 – pobjednik Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva