X

Rhiannan Iffland
Datum: 01/04/2020

Bez obzira jeste li tek otkrili Red Bull Cliff Diving ili ste dugogodišnji fan, sedmodijelni serijal „Deep Dive" sa Garyjem Huntom, Orlandom Duqueom i Rhiannan Iffland će vam omogućiti detaljan uvid u sve aspekte jednog od najfascinantnijih sportova na svijetu. U naredne dvije sedmice sve epizode će biti objavljene ovdje, a svaku će pratiti odgovarajuća priča.

Pogledajte 1. epizodu („Fascinacija cliff divingom") u videu iznad, a u tekstu u nastavku saznajte više.

Skokovi sa velikih visina bez ikakve zaštite osim vlastite koncentracije, vještine i tjelesne kontrole; dostižući brzinu veću od 85 km/h u manje od tri sekunde; uz izvođenje akrobacija od kojih zastaje dah - to je suština cliff divinga. Ova formula iziskuje izuzetno umijeće, ali je u krajnjoj liniji jednostavna, i pomoću nje najbolji svjetski cliff diveri već 12 godina oduševljavaju fanove diljem planete.

Gledana okom posmatrača, fascinantnost cliff divinga je očita. 'Putnička' priroda prvenstva pružila je bezbrojnim hiljadama fanova priliku da svjedoče spektaklu koji nije tako lako dostupan kao u više 'mainstream' sportovima. Koliko da je uzbudljivo, tokom skoro cijele godine svako može kupiti ulaznicu i pogledati svoj lokalni fudbalski tim, košarkašku utakmicu ili malo uživati u hokeju. No koliko često imate priliku da stojite možda svega nekoliko metara udaljeni dok takmičari skaču s visine od skoro tri olimpijska tornja, prije nego što nestanu ispod površine vode koja se jedva namreška.

ap-1wpu17axd2111_news_0.jpg
Fanovi s divljenjem prate skok Orlanda Duquea iznad njihovih glava u Kopenhagenu. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Za one koji ne mogu biti prisutni na licu mjesta, jednako je primamljivo pratiti akciju putem TV-a. Raznolika i fleksibilna priroda ovog sporta omogućava da jedne sedmice u udobnosti svoje fotelje putujete na egzotičnu lokaciju u jugoistočnoj Aziji, a naredne do prepune plaže ili luke u Evropi. To je bijeg. To je taj 'wow' faktor. To je takođe i svjedočenje nečemu što se većina nas ne bi usudila ni sanjati da pokuša.

Što nas dovodi i do samih skakača. Šta ih tjera da se takmiče u tako ekstremnom i izazovnom sportu? Zbog čega su fascinirani cliff divingom?

„Neki ljudi ne razumiju zašto se penjemo na visinu od 27 metara i skačemo, penjemo se nazad i ponovo to radimo", kaže Gary Hunt, osmostruki Red Bull Cliff Diving svjetski prvak, sada predstavnik Francuske. „Zabavno je, ekstremno je, i posao je - ali ne osjećate to kao posao."

ap-1zam7cuah2111_news.jpg
Gary Hunt radi ono što voli. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Skakači često koriste riječ 'zabavno' ili njene sinonime kad opisuju svoju strast prema cliff divingu. Skakaonice su njihova 'igrališta', a adrenalin njihova droga. Ali do zabave se stiže samo kroz strah, čini se. Bez straha nema adrenalina, nema ubrzanog pulsa, nema uzbuđenja. Kontrolisani strah, ali ipak strah.

„Najbolji skakači su naučili kako da strah iskoriste u svoju korist", kaže Hunt, „i da taj strah učine svojim oružjem, da ih uvijek drži maksimalno koncentrisanim."

ap-1wu1ahg992111_news_1.jpg
"To je gledanje pravo u lice svojim strahovima" - Rhiannan Iffland. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Još jedna popularna riječ među skakačima je 'sloboda', a možda je najbolje artikulisanu definiciju ponudio David Colturi:

„Razlog zašto ovo radimo", objašnjava Amerikanac", „je ta sloboda, to oslobađajuće iskustvo skoka s litice, leta kroz zrak, bez ikakvih spona, bez mehanizama i džojstika. Letite, vaše vlastito tijelo savladava gravitaciju na putu prema dole, prevrće se i izvija. To je vrlo egzistencijalno iskustvo koje imate priliku da doživite sami sa sobom, i povežete se s vašom okolinom."

Baš kao i složeni manevri koje cliff diveri izvode u zraku, i fascinacija cliff divingom ima više aspekata. Za fanove su to veličanstveni spektakl, lokacije koje oduzimaju dah i jedinstvena prilika da svjedoče jednom od neobičnijih sportova na svijetu. Za takmičare su to zabava, strah i sloboda - sve u jednom. Ili, jednostavnije, kako je to jedne prilike rekao Andy Jones: „Prilično je opako!"