X

Orlando Duque
Datum: 03/04/2020

Bez obzira jeste li tek otkrili Red Bull Cliff Diving ili ste dugogodišnji fan, sedmodijelni serijal „Deep Dive" sa Garyjem Huntom, Orlandom Duqueom i Rhiannan Iffland će vam omogućiti detaljan uvid u sve aspekte jednog od najfascinantnijih sportova na svijetu. U naredne dvije sedmice sve epizode će biti objavljene ovdje, a svaku će pratiti odgovarajuća priča.

Pogledajte 2. epizodu („Savršen odskok") u videu iznad, a u tekstu u nastavku saznajte više.

Zvono zvoni, publika se utišava i cliff diver staje na rub 27 metara visoke platforme. Nakon treninga i sati provedenih u bazenu i teretani, to je to: trenutak u kojem se sve treba savršeno poklopiti. A sve počinje odskokom. Svaki cliff diver će vam reći da je najvažniji dio skoka taj djelić sekunde u kojem saviju koljena i eksplozivno se „ispale" u zrak.

„Odskok je kao temelj kuće", objašnjava Gary Hunt. „Ako nemate snažan odraz, kuća će se urušiti. S lošim odrazom, vrlo je teško postići dobar ulazak u vodu."

ap-1zhare1rd2111_news.jpg
Savršen eksplozivni odskok je pokretačka sila briljantnih skokova Garyja Hunta. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

S obzirom na broj pokreta koji slijede nakon odskoka - kada se skakači okreću i uvijaju u akrobatskom slobodnom padu prije nego što se isprave i izravnaju tijelo za savršen ulazak u vodu - može izgledati teško za shvatiti zašto se toliko pažnje pridaje odskoku, ali stručni komentator za Red Bull Cliff Diving, Joey Zuber, pojašnjava detaljnije:

„Brzina mora biti savršena, skok mora biti savršen, um mora biti spreman", kaže Zuber. „Morate držati strah pod kontrolom i, naravno, trebate mnogo priprema i treninga. To pomaže da postanete smireniji dok stojite na platformi."

Naravno, svaka lokacija nudi svoj jedinstveni izazov kada je riječ o izvođenju tog savršenog odskoka. Od vjetrovitog vremena na Atlantiku nadomak zapadne obale Irske, to grubih i neravnih stjenovitih izbočina na portugalskim Azorima, skakači su u proteklih 12 godina takmičenja diljem planete testirali svoje krajnje granice.

„Mislim da se za mene definitivno ističu Azori u Portugalu", kaže Rhiannan Iffland. „Tamo tačka za odskok za žene nije baš ravna, tako da gore možete provesti i nekoliko minuta samo ispipavajući teren i tražeći pravo mjesto za dobar i stabilan odskok."

ap-1zqrmvh992111_news.jpg
Rhiannan Iffland treba trenutak da se navikne na stjenovitu podlogu na portugalskim Azorima. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Sa čisto tehničke tačke gledišta, postoji pet mogućih pozicija za odskok: naprijed, unazad, povratno, uzvratno i iz stoja na rukama. Skakači trebaju biti u stanju da demonstriraju niz ovih položaja za vrijeme svakog takmičenja. Većina skakača ima omiljeni metod i namjerno izbjegava ostale. „Moj omiljeni odskok je povratni", kaže Iffland, dok Orlando Duque priznaje: „To je zastrašujuće. Ne izvodim povratne odskoke."

U fizičkom smislu, odskok uključuje mišiće nogu, ruku, stomaka i leđa. Jake noge su neophodne za snažan odraz. Zamah rukama ga pojačava i pomaže da se postigne rotacija, dok stomak i leđa pomažu da se noge podignu i tijelo dovede u pravi položaj za skok. Iako ima nešto prostora za prilagodbe i korekcije tokom samog leta, čim napuste platformu skakači uglavnom odmah znaju da li stvari idu dobro ili ne.

Stoga, kako biste bili sigurni da ćete ući u vodu kako treba, bolje bi bilo da dobro započnete skok. „Kako započneš, tako ćeš i završiti", kaže izreka u ruskim skokovima, koju razumiju svi skakači ma kojim jezikom govorili.