X

Rhiannan Iffland
Datum: 06/04/2020

Bez obzira jeste li tek otkrili Red Bull Cliff Diving ili ste dugogodišnji fan, sedmodijelni serijal „Deep Dive" sa Garyjem Huntom, Orlandom Duqueom i Rhiannan Iffland će vam omogućiti detaljan uvid u sve aspekte jednog od najfascinantnijih sportova na svijetu. U ove dvije sedmice sve epizode će biti objavljene ovdje, a svaku će pratiti odgovarajuća priča.

Pogledajte 3. epizodu („Salta i vijci") u videu iznad, a u tekstu u nastavku saznajte više.

Ovo su osnovni elementi skoka s litice: ako skakači žele da impresioniraju sudije i osvoje visoke ocjene, njihova salta i vijci moraju biti besprijekorni. Greške načinjene tokom ovih manevara mogu značiti razliku ne samo između uspjeha i podbačaja, već i između sigurnog doskoka i nezgode.

„Neki skakači više vole vijke, a neki preferiraju salta", kaže Orlando Duque, legenda ovog sporta koja se nedavno povukla iz takmičenja. „U stvarnosti, da biste bili na vrhunskom nivou morate biti u stanju da kombinujete oboje."

Kombinovanje ove dvije stvari je važno, ali - kako kaže Duque - mnogi takmičari svoje najbolje skokove grade na temelju jednog ili drugog. Kada je riječ o vijcima, Englez Blake Aldridge je možda jedan od najvećih pobornika ove tehnike u proteklom desetljeću. On je bio prvi skakač koji je u svoj repertoar uvrstio jedva vjerovatni skok s pet vijaka. Amerikanac Steven LoBue, s druge strane, redovno je oduševljavao gledaoce diljem planete svojim zapanjujućim petostrukim saltima.

ap-21junr8en2111_news.jpg
Blake Aldridge demonstrira svoje umijeće izvođenja vijaka. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Koji god pristup da odaberete, izvedite odličan skok i pružićete sami sebi najbolju šansu da stanete na vrh pobjedničkog podija. Izvedite skok loše, i rezultat može biti katastrofalan. Samo upitajte osmostrukog prvaka Garyja Hunta, koji bi u svom vlasništvu sada imao još jedan trofej Kralja Kahekilija da nije pogrešno izveo skok s vijcima u finalu završnog takmičenja sezone 2017. Prisjećajući se trenutka kada mu je Jonathan Paredes preoteo titulu u Čileu, Hunt melanholično objašnjava šta se desilo:

„Odskok je bio dobar, i u prva dva vijka sve je bilo normalno", prisjeća se Hunt. „Zaustavio sam vijak, brzo pogledao u vodu i tu sam trebao prestati s uvijanjem. U tom trenutku su moje ruke već trebale biti pružene niz tijelo, ali sam propustio izlaz iz vijka i onda sam se morao boriti da preživim. Samo sam pokušavao da doskočim u vodu bez povreda. Bilo je teško kasnije živjeti s tim trenutkom. Sve do naredne godine nisam imao priliku da se popenjem nazad na platformu i ponovo izgradim samopouzdanje, tako da je to bila prilično teška zima."

Za Hunta, bol je bila potpuno psihička. Ipak, u rijetkim slučajevima, takmičari su se u svojim skokovima znali izgubiti toliko da je rezultat bio nezgodan doskok u vodu. Dva takva slučaja kojih se još sjećamo su Sergio Guzman 2017. godine i Manuel Halbisch prošle sezone. Obojica su prilikom izvođenja četvorostrukog salta pretrpjeli teške udare u tijelo. „Velika greška koju je napravio bila je ta što je izašao jedan salto prerano", kaže Duque o Halbischu, dok Hunt napominje da „izgubiti orijentaciju u zraku je jedna od noćnih mora svakog skakača. Morate opaziti tačku u vodi da biste znali kako da pomjerate tijelo, i može se desiti da vam vaša tačka promakne."

ap-21bdkhpjs1w11_news.jpg
Sergio Guzman je 2019. u Mostaru opet savršeno izvodio svoja salta, nakon nezgodnog pada u Neretvu dvije godine ranije. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Bilo da je riječ o vijcima, saltima ili o kombinaciji to dvoje, ovi osnovni elementi skoka s litice su očito ključni i za uspjeh i za sigurnost.