X

Kris Kolanus
Datum: 06/07/2018

Na drugoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 20187 u Bilbau sve se vrtilo oko umjetnosti, dok su najbolji svjetski skakači demonstrirali svoje zapanjujuće umijeće pored čuvenog Guggenheimovog muzeja u Bilbau. Čovjek koji zna sve o umjetnosti u zraku i na platnu je Poljak Kris Kolanus, čija je druga velika strast - pored takmičarskih skokova - grafitiranje.

Naravno, Kolanusova platna su zidovi, a njegov kist boja u spreju, ali upečatljive slike koje pravi su podjednako intrigantne i zapanjujuće koliko i njegove akrobacije u zraku.

Kris Kolanus
Kolanus je za vrijeme takmičenja u Bilbau odvojio malo vremena da pokaže svoje grafiterske vještine. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

„Grafitiranje je za mene vrsta meditacije", kaže 31-godišnjak. „Kad sam blizu zida, mogu tu provesti sate i zaboraviti na sve. Mogu opustiti svoj um."

Poljak, koji je sezonu započeo senzacionalnom pobjedom u Teksasu, također vjeruje da postoji veza između ova dva oblika umjetnosti:

„Kad se penjemo na platformu, uvijek osjećamo adrenalin", objašnjava Kolanus. „Isto je i s grafitiranjem, osjećate navalu adrenalina. Skokovi su također umjetnost. U samo tri sekunde trebate biti fokusirani, praviti salta i vijke, držati stopala ispruženim i sastavljenim. Tako je i s grafitiranjem: imate malo vremena - možda tri minute - i onda morate pokazati svoje umijeće."

Kolanus je u Španiji otvorio boju u spreju, ali ne i pobjednički šampanjac - zauzeo je 11. poziciju. No, sudeći po njegovom startu u SAD-u, ovog svestranog umjetnika sigurno očekuje još pobjedničkih postolja ove sezone.

U videu pogledajte kako se Kolanus u Bilbau prepušta svojoj strasti daleko od platforme.

Pogledajte snimak takmičenja u Bilbau

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku, YouTubeu i Twitchu. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje

Who's in this