X

Aktuelni prvaci spremni da u Mostaru odbrane titule

Gary Hunt
Datum: 15/08/2019

Kada svjetska cliff diving elita stigne u Mostar na pretposljednju stanicu sezone 24. augusta, Stari most će ponovo biti pozornica na kojoj će se pisati historija. Aktuelni prvak i prvakinja, Englez Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, imali su fantastičan dosadašnji tok sezone i oborili su brojne rekorde. Njih dvoje jednom rukom već drže trofej Kralja Kahekilija, a dobrim nastupima u Mostaru mogu zapečatiti titule. Za one koji se pokušavaju kvalifikovati za Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2020 utrka se zaoštrava, jer će samo četvoro najboljih u obje konkurencije ostvariti direktan plasman.

Otkako je Hunt u Bejrutu (Libanon) izveo savršen skok i postao prvi skakač u 11 godina dugoj historiji prvenstva koji je dobio čiste desetke od svih sudija, očekivanja od briljantnog Britanca su dodatno narasla. Nakon toga je 35-godišnjak na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Južnoj Koreji osvojio zlato u disciplini visinskih skokova, a sada ima priliku da dođe do treće uzastopne pobjede u Mostaru i osigura svoju osmu Red Bull Cliff Diving titulu.

ap-1zxtkqz5h1w11_news_1.jpg
Gary Hunt je ove sezone u impresivnoj formi i dobar nastup u Mostaru bi mu mogao donijeti osmi trofej Kralja Kahekilija. Foto: Dean TremlRed Bull Content Pool.

Dok bivši prvak Jonathan Paredes (Meksiko), pobjednik premijernog takmičenja u Mostaru 2015., zauzima prilično sigurno drugo mjesto u ukupnom poretku, Amerikanac Andy Jones i Čeh Michal Navratil ne smiju podbaciti u Mostaru ako ne žele ostaviti prostor kvartetu odličnih skakača koji ciljaju na mjesto među četiri prvoplasirana.

Za petama im je američki dvojac koji čine David Colturi i Steven LoBue, kao i bronzani s Olimpijade Oleksiy Prygorov iz Ukrajine, dok izvjesne šanse još uvijek ima i rumunski džoker takmičar Catalin Preda, koji je debitantski nastup u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu imao upravo na Starom mostu 2018. godine, kada je završio na pobjedničkom postolju. Ako njegov zemljak Constantin Popovici, koji se nakon povrede vraća na 27-metarsku platformu, bude u stanju nastaviti tamo gdje je stao, ponovo će dodatno začiniti takmičenje u kategoriji muškaraca.

Ništa manje tijesna nije ni situacija u ženskoj konkurenciji, kad je riječ o plasmanu za sezonu 2020. Iza još uvijek neporažene prvakinje na 21-metarskoj platformi Iffland, slijede Bjeloruskinja Yana Nestsiarava i Britanka Jessica Macaulay te Kanađanka Lysanne Richard, koje zauzimaju prve četiri pozicije pred kraj sezone.

Sezona 2019 je do sada tekla savršeno za australsku cliff diving zvijezdu Iffland, koja je upisala pobjede na svim ovogodišnjim takmičenjima. Međutim, 27-godišnjakinja ima nedovršena posla u Mostaru, gdje u dva nastupa nije uspjela trijumfovati na Starom mostu (2017. je morala odustati od takmičenja zbog povrede na treningu). Može li ove godine prevladati izazove skakanja s mosta ili će neka od preostalih dama uskočiti i odnijeti pobjedu?

ap-1zxtv3j111w11_news_0.jpg
Rhiannan Iffland trebaju još svega dvije pobjede da postane prva takmičarka koja je pobijedila na svim takmičenjima u jednoj sezoni. Foto: Ricardo Nascimento/Red Bull Content Pool.

Pogledi će također biti upereni u Amerikanku Eleanor Townsend Smart i najmlađu skakačicu u historiji prvenstva, Mariju Paulu Quintero. Kolumbijka ima drugo mjesto sa stanice u Italiji i trenutno zauzima sedmo mjesto, iza svoje američke suparnice. Dobrim nastupima one mogu pojačati pritisak na prvoplasiranu četvorku - i kad je riječ o pobjedi u Mostaru, i kad je riječ o ukupnom poretku.

S korijenima koji datiraju iz XVII vijeka, takmičarski skokovi u Mostaru imaju dugogodišnju tradiciju. Ljubitelji skokova u gradu na Neretvi dobro poznaju svjetsku elitu cliff divinga - 24 skakača i skakačice - koji će na jednolučnom kamenom mostu skakati za slavu, bodove i prestiž.

Gledajte direktan prenos iz Mostara

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 24. augusta od 14:30 na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.