X

Iffland nastavila pobjednički niz, Popoviciju prva pobjeda

Rhiannan Iffland and Constantin Popovici
Datum: 12/05/2019

Aktuelna Red Bull Cliff Diving prvakinja proteklog vikenda u Dublinu je produžila svoj niz takmičenja bez poraza, a dobili smo i prvog rumunskog skakača koji je svoje ime upisao među pobjednike. Svemu tome je svjedočio rekordni broj gledalaca - njih čak 145.000 tokom vikenda.

S uvjerljivom pobjedom od 30 bodova prednosti ispred drugoplasirane, Australka Rhiannan Iffland je priredila savršen nastup u takmičenju žena na premijernom gostovanju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u luci Dún Laoghaire, u Dublinu (Irska). Drugo mjesto je pripalo Kanađanki Lysanne Richard, koja se drugi put u ovoj sezoni popela na pobjedničko postolje, dok je Meksikanka Adriana Jimenez bila treća. Constantin Popovici, olimpijski skakač iz Rumunije, dobio je najviše ocjene sudija i prekinuo pobjednički niz Garyja Hunta (UK) na 27-metarskoj platformi, u jednom od rezultatski najneizvjesnijih finala u historiji prvenstva. Amerikanac David Colturi bio je treći na ovom takmičenju, koje je zbog niske temperature vode održano u prilagođenom formatu.

Constantin Popovici (ROU) prepares to launch into the dive that won him the Red Bull Cliff Diving event in Dun Loaghaire, Ireland.
Constantin Popovici (Rumunija) se priprema za skok koji mu je donio pobjedu na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Dun Loaghaireu (Irska). Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Savršeno izveden skok u finalnoj seriji (četvorostruki salto povratno s pola vijka u prigibu) donio je 30-godišnjaku prvu desetku u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, te je postao 14. skakač koji je pobijedio na pojedinačnom takmičenju. Rumun je na otvaranju sezone na Filipinima osvojio drugo mjesto, tako da izgleda da rekordera po broju pobjeda Garyja Hunta očekuje žestoka borba za trofej Kralja Kahekilija 2019. Briljantnom Britancu je danas za svega 1,85 bodova izmakla 36. pobjeda u karijeri. Međutim, bio je za 78,6 bodova bolji od trećeplasiranog Colturija, na takmičenju u prohladnom Dublinskom zaljevu.

Rhiannan Iffland (AUS) soars above Dun Laoghaire Harbour on her way to winning the competition.
Rhiannan Iffland (Australija) u letu iznad luke Dun Laoghaire, na putu ka pobjedi. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

U kategoriji žena, 27-godišnja Iffland je pobjedom ispred Kanađanke, inače svoje najveće suparnice, još jednom ispisala komadić historije ovog sporta. Trijumfom u Irskoj izjednačila je najduži pobjednički niz u prvenstvu žena - četiri uzastopne pobjede u toku dvije sezone - koji je do sada držala bivša prvakinja, Amerikanka Rachelle Simpson.


Ispred 85.000 gledalaca koji su se u nedjelju okupili u pristaništu, Richard je došla do drugog uzastopnog pobjedničkog postolja i tako ostala u utrci za titulu, dok je viceprvakinja 2018 Jimenez osigurala deveti podij u karijeri.


Nakon najsjevernije i najnovije lokacije u kalendaru prvenstva - Dublina, cliff diving elita putuje u evropski dom ovog sporta, Polignano a Mare u Italiji. U gradu u kojem kuće niču iz stijena, takmičari će za tri sedmice skakati s privatne terase na krovu.

A strong podium here in Ireland. You can expect to see at least one of these competitors standing on the podium again this season.
Pobjedničko postolje u Irskoj. Neke od ovih takmičara ćemo sigurno ponovo vidjeti na pobjedničkom podiju ove sezone. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Pogledajte snimak takmičenja u Dublinu

Snimak takmičenja možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.