X

Kako sile prirode utiču na cliff diving

Azores
Datum: 21/06/2019

Nakon otkazivanja skokova u petak, na četvrtoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019 na portugalskim Azorima, fokus se po drugi put ove sezone usmjerio na vremenske uslove. U ovom članku ćemo pogledati neka pravila koja se tiču vremena i njegove uloge u cliff divingu, i prisjetiti se nekih takmičenja u proteklih 10 godina na koja su uticale vremenske prilike.

Vrućina

Sportski odbor nikada nije postavio gornju granicu temperature. Zapravo, prošle godine skakači su na Hell's Gateu u Teksasu demonstrirali svoje vještine na paklenih 47° C. Na drugoj strani skale, međutim, hladan zrak i voda mogu biti vrlo nezgodni za ove vrhunski uvježbane sportiste.

Na završnici sezone 2017 u Čileu, takmičenje je održano uprkos ledenoj vodi (8° C), ali to iskustvo je bilo povod za uvođenje novog pravila o minimalnoj temperaturi vode. Ako temperatura vode padne ispod 12° C, smatra se da svi skokovi po slobodnom izboru (koji su u pravilu teži) predstavljaju povećan rizik od povrede, a upravo se to desilo prije nekoliko sedmica u Dublinu (Irska). Takmičenje je nastavljeno, ali kako je izvođenje kompleksnijih skokova otežano, odlučeno je da na ovom takmičenju neće biti dodjeljivani bodovi za ukupni poredak.

ap-1tk4vekpw1w11_news.jpg
Gary Hunt (UK) se trese nakon izlaska iz najhladnije vode ikad zabilježene na takmičenjima Svjetskog prvenstva, u Čileu 2017. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kiša

Padavine su jako rijetko bivale problem za skakače proteklih godina, i mnogi su skokovi s visina do 27 metara izvedeni pod kišnim kapima. Međutim - a to je bio slučaj i na Azorima ove sedmice - neke lokacije i situacije se smatraju rizičnijim za skakače kada je vlažno.

U prve dvije serije skokova na portugalskom arhipelagu usred Atlantika, skokovi se izvode direktno s vulkanskih stijena koje su manje stabilne od konstrukcija platformi, naročito kad su mokre. Povrh toga, druga serija skokova uključuje spuštanje niz stijenu kako bi se došlo do tačke za odskok. Mokra užad, mokri skakači i mokre stijene nisu idealna kombinacija. Zato je ove godine donesena odluka da se otkažu svi skokovi planirani za petak i sačeka suho i vedro vrijeme u subotu.

„Srećom, dolazimo na Azore već osam godina", kaže Amerikanac David Colturi, „tako da je vrijeme nešto na što se pripremite. Imali smo odgađanja i ranije, imali smo skokove u rano jutro i otkazivanja, tako da je to nešto na što se naviknete."

„Danas imamo slobodan dan, tako da treba ostati svjež i opušten, i kretati se kako se mišići ne bi zategli. Možda isprašim Andyja i Stevea u stonom tenisu, i onda se odem opustiti u sauni!"

Vjetar

Možda i najneugodnija vremenska pojava za cliff divere je vjetar. Može biti lijep dan, sunce grijati i nebo biti vedro dokle pogled dopire. Ali ako se povjetarac uzjoguni i počnu šibati jaki udari vjetra, to postaje najgora noćna mora skakača. Koliko god trenirali, vježbali i vizualizirali, nijedan skakač nije imun na snažan vjetar koji ga izbacuje iz ravnoteže dok na vrhovima prstiju stoji na rubu platforme. Zvanično je maksimalna dozvoljena brzina vjetra 50 km/h. Kad god je blizu ili iznad toga, skakači se mogu vratiti usavršavanju svoje vještine u stonom tenisu.

Na Velškoj obali 2016. godine, trening je otkazan zbog izuzetno vjetrovitog dana. Kako je za završni dan bilo najavljena oluja, sportski odbor je iskoristio neobično lijepo vrijeme na dan kada su se trebale skakati prve dvije serije (između dva olujna dana) i po prvi put u historiji prvenstva dopustio skakačima da izvedu sve četiri serije skokova uzastopno.

ap-1pgrwug2w2111_news.jpg
Helena Merten (Australija) i Adriana Jimenez (Meksiko) u vjetrovitom Walesu 2016. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Grmljavina / munje

Očekivano, munje su pojava koje će 'zgromiti' sve šanse za održavanje cliff diving takmičenja, ako u radijusu od 10 km bude uočena ijedna munja. Svako voli naelektrisanu atmosferu u publici na cliff diving takmičenju, ali ne i bukvalno!

Nijedan event do sada nije otkazan zbog Thorovih nestašluka, ali u nekoliko prilika su odgađane serije skokova i pomjerani rasporedi.

„Zapravo, vrijeme je dio ovog sporta koji mi se zaista sviđa", priznaje Kanađanka Lysanne Richard. „Uvijek se osjećam kao dijete, kao kada se sprema oluja ili nevrijeme, a mi ćem se bez obzira na to igrati vani. Zaista mi se sviđa što moramo biti u pripravnosti, i što se moramo prilagoditi. Moramo biti u stanju da jako brzo budemo spremni."

1341827793836-1975460740_news.jpg
Skakači su se u Norveškoj 2012. godine morali boriti čak i s maglom. Foto: Olav Stubberud/Red Bull Content Pool.

Zbog same prirode svog sporta cliff diveri su uvijek bili, i uvijek će biti, na milost i nemilost Majke prirode. Ali nakon 10 godina programiranja svog duha i tijela, učenja kako da se prilagode i nose s odgađanjima, otkazivanjima i uopšte poremećajima rutina i rasporeda, razvili su se u vrlo prilagodljivu vrstu sportista. Šta god da im nebo ili voda spremi, oni će uvijek biti spremni i puni elana da se takmiče narednog sata, narednog dana ili na narednoj stanici.

Gledajte direktan prenos s Azora

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 22. juna od 15:30 na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.