X

Kod kuće sa Jonathanom Paredesom

Jonathan Paredes
Datum: 04/05/2020

Jonathan Paredes, Red Bull Cliff Diving prvak iz 2017., jedan je od najkonzistentnijih skakača na planeti. Čuven po besprijekornom držanju u zraku i savršenim ulascima u vodu, Meksikanac je rame uz rame s najboljim sportistima prošle decenije. Mimo skakaonice, njegov zarazni osmijeh se opire pritisku u ovom sportu, i čini se da mu njegov optimistični stav pomaže u ovim teškim vremenima.

Sa 30-godišnjim skakačem smo razgovarali o tome kako ovih dana podnosi život u kući u Španiji.

Većina ljudi u svijetu trenutno svoju formu održava u kući. Ali cliff diving nije nešto što možete vježbati u bašti - kako to utiče na tvoj trening?

Naravno da je to teško, naravno da će biti izazov za sve nas, naravno! Maksimalno se trudimo. Ova situacija pogađa sve nas širom svijeta. Možda neki imaju više prostora i prilike da treniraju u boljim uslovima, ali svi se trudimo da održimo što bolju formu. Naravno, ovo se odražava barem na naš trening u bazenu, ali sam siguran da ćemo, čim se vratimo u vodu, biti profesionalci i dati sve od sebe.

Jeste li ranije imali tri ili četiri mjeseca bez skokova i odmah se vratili takmičenjima?

Da, činili smo to i prije, ali možda ne toliko dugo. Ali siguran sam da će mi pomoći moje iskustvo: znate da se već deset godina takmičim u svjetskom prvenstvu. Uzdam se u iskustvo koje imam i pokušaću da budem što bolji na svakom takmičenju ove godine.

Kako izgleda tvoj tipičan dan u ovim vremenima?

Tipičan dan trenutno izgleda jako, jako lijepo. Iskreno, jako sam sretan. Prošle su već tri sedmice, treniram i pokušavam da dan provedem radeći stvari poput čišćenja stana, vježbanja ujutro, pomaganja supruzi s online predavanjima. Ona radi treninge na Instagram Liveu i YouTube Liveu. To me zaokuplja i pomaže mi da se fokusiram, i skreće mi misli od ove situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Mislim da maksimalno dobro koristimo ove dane.

Šta ti nedostaje najviše, a šta ni najmanje?

To je škakljivo pitanje. Nedostaje mi sve. Nedostaje mi briga o takmičenjima i putovanja širom svijeta, jer je to nešto što sam iščekivao i čemu sam se radovao ove godine. Za nekoliko dana smo trebali putovati u Indoneziju, a krajem godine u Sydney. Malo je tužno. Razmišljam da se ovo ili ono moglo desiti... Da, sve mi nedostaje! Nedostaju mi prijatelji iz prvenstva, jako mi nedostaju skokovi, biti u vodi. Jedina stvar koja mi ne nedostaje... Ne, nedostaje mi sve iz mog života. Nadam se da ćemo uskoro prevazići ovu situaciju.

Kada bi sutra ujutro mogao raditi bilo šta što si priželjkivao, jednu stvar, šta bi to bilo?

Odgovor na to je vrlo jasan. Kada bih sutra ujutro mogao učiniti nešto za cijeli svijet, sve bih resetovao i pravio se da se ništa nije desilo. Želim da se svima životi vrate u kolosijek i da radimo svakodnevne stvari. Kada bih mogao pritisnuti jedno dugme i resetovati sve loše stvari koje se trenutno dešavaju u svijetu, to bi bila jedina stvar koju bih učinio. Pritisnuti jedno dugme i sve resetovati!

 

Ostavljamo te s tim čuvenim Paredesovim osmijehom...

Who's in this