X

Meksički pretendenti na titule vodeći u Mostaru

Jonathan Paredes
Datum: 07/09/2018

Nakon dvije serije skokova na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018 u Mostaru, vodeće pozicije je zauzelo dvoje meksičkih skakača, Jonathan Paredes i Adriana Jimenez. Čeh Michal Navratil i Amerikanac Steven LoBue su drugi i treći u konkurenciji muškaraca, dok je Britanac Gary Hunt loše započeo takmičenje i trenutno je deveti. Jimenezovu prate najbliže rivalke za titulu, Rhiannan Iffland iz Australije i Kanađanka Lysanne Richard.

Paredes, svjestan da je pobjeda na Starom mostu ključna ako želi da ostane u utrci za titulu, savršeno je otvorio takmičenje na mjestu gdje je 2015. godine zabilježio svoju prvu pobjedu. Aktuelni prvak je u hladnu vodu Neretve skočio u svom tipično elegantnom maniru, čime je zaradio niz skoro savršenih ocjena sudija.

„Borba između Stevena, Garyja i mene je žestoka od početka sezone", izjavio je Paredes. „Moram uspjeti ovdje, neće biti druge prilike da ih pobijedim. Danas sam se izborio sa pritiskom i jako sam sretan zbog toga. Mostar je vrlo posebno mjesto za mene, ovdje sam prvi put pobijedio. Ljudi ovdje me stvarno vole i navijaju za mene. Nadam se da ću im uzvratiti dobrim rezultatom, nadam se pobjedom."

dt_180907_rbcdmos_hunt_6614.jpg
Gary Hunt će u subotu morati da posegne za svojim najboljim skokovima da bi pokušao ponoviti prošlogodišnju pobjedu u Mostaru. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Hunt, koji se nedavno na spektakularan način vratio u formu sa dvije vezane pobjede u Švicarskoj i Danskoj, mora biti razočaran ispodprosječnim skokom iz druge serije, koji ga ostavlja 23 boda iza Paredesa, nakon dva od četiri skoka sa 27-metarske platforme. Lider prvenstva Steven Lobue, međutim, nakon impresivnog starta nema takvih briga.

„Danas je bio odličan dan", rekao je LoBue. „Takmičenje se odvija zaista dobro i mislim da se ovdje možemo nadati još jednom finalu sa puno visokih ocjena, kao nedavno u Kopenhagenu. Divno je ponovo biti u Mostaru: to je grad toliko bogat kuturom i historijom skokova. Odlično je dijeliti to sa stanovnicima i takmičiti se na jednoj tako kultnoj lokaciji."

Tri vodeće skakačice u ukupnom poretku trenutno zauzimaju i prva tri mjesta na takmičenju u Mostaru, nakon prva dva skoka sa 21 metra visine. Jimenez će pokušati da premosti jaz od 20 bodova koji je trenutno dijeli od vodeće u prvenstvu, Rhiannan Iffland, u utrci za trofej Kralja Kahekilija.

„Skakala sam dobro danas", rekla je 33-godišnja Jimenez. „Hladna voda mi ne odgovara, ali riješila sam to u glavi i prošlo je zaista dobro. Ipak, sutra trebam izvesti još dva skoka, i daću sve od sebe." izjavila je Jimenez.

dt_180907_rbcdmos_jime_8164.jpg
Adriana Jimenez skače prema hladnoj Neretvi na putu do vodeće pozicije u poretku žena nakon dvije serije skokova. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Niko još nije uspio dva puta pobijediti na veličanstvenom Starom mostu, a pobjednici na sva tri prethodna takmičenja u Mostaru nisu uspjeli osvojiti titulu te godine. Konkurenti za titule nadaju se da će se to promijeniti u subotu, kada će se boriti za ključne bodove u prvenstvu, koji ih mogu dovesti u povoljan položaj na završnici sezone u Polignano a Mareu (Italija) za dvije sedmice.

Gledajte direktan prenos iz Mostara

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 8. septembra od 13:15h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu. Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv