X

Info o skakaču

Ime:
Kris Kolanus
Datum rođenja:
22/10/1986
Zemlja:
Poland
Živi u:
Halle, Njemačka
Sponsors:
Mad Hoppers

Bilo je vrelo na otvaranju sezone na prepunom jezeru Possum Kingdom, i živa u termometru je dostizala 40°C, kad je Kris Kolanus jubilarno izdanje Svjetskog prvenstva započeo izvanrednom skakačkom predstavom i zabilježio svoju prvu pobjedu, u junu 2018. godine na Hell's Gateu u Teksasu.

Ovom senzacionalnom pobjedom, Poljak se kao 13. po redu upisao na elitnu listu pobjednika takmičenja, ali u ostatku sezone nije bio ni blizu da ponovi taj podvig. Ipak, sa šestim mjestom u ukupnom poretku , ostvario je svoj najbolji rezultat od svoje prve godine u prvenstvu, 2011. godine.

Ovaj 32-godišnjak je 2017. godine postao prvi i jedini takmičar u historiji Svjetskog prvenstva koji se uspio vratiti u stalnu skakačku postavu nakon što je u prethodne dvije sezone bio potisnut u status takmičara s pozivnicom.
Daroviti grafiter je odrastao u obećavajućem okruženju - otac mu je bio trener skokova, a majka akrobatkinja. Sada svijet s velikom znatiželjom očekuje iduću generaciju vrhunskih sportista, jer su Kris i njegova kolegica, skakačica Anna Bader, upravo zasnovali sopstvenu porodicu.

Iz porodičnih razloga, Kolanus se nakon stanice u Bejrutu povukao iz takmičenja do kraja sezone.

Najbolji rezultati

• 2018 – pobjednik Red Bull Cliff Diving takmičenja u Teksasu (SAD)
• 2016 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Kopenhagenu (Danska)
• 2014 – 3. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Bilbau (Španija)