X

Čista akcija i adrenalin na vulkanskim stijenama

Jonathan Paredes dives in Azores
Datum: 30/06/2016

„Skokovi sa litica u Portugalu su definitivno jedan od glavnih događaja sezone," kaže Gary Hunt, petostruki svjetski prvak. „To je zaista povratak osnovama. Morate improvizovati: potpuno je prirodno. Skokovi sa 28 metara visine bez ikakve zaštite osim koncentracije, vještine i tjelesne kontrole, u manje od tri sekunde i dostižući brzine preko 85 km/h, i izvodeći skokove od kojih zastaje dah – to je suština cliff divinga. Skokovi direktno sa stijene su potpuno drugačija stvar – najbolji svjetski skakači i skakačice naredne subote se vraćaju na takozvani Princezin prsten na portugalskim Azorima, na „najizvorniju" lokaciju za skokove ove sezone.

Mjesto za odraz visoko poput zgrade od osam spratova je ono što cliff diveri zovu 'igralištem', na kojem mogu pomjerati granice sopstvenih mogućnosti i izvoditi nemoguće akrobacije. Ali šta je to što ih tjera da se popenju na tu visinu i skoče?

„Svaki put kada imam priliku da skočim sa stijene, to je vjerovatno najbolji dio sporta kojim se bavim, da budem iskren," objašnjava legenda cliff divinga Orlando Duque (Kolumbija). „To je mjesto koje je stvorila priroda i koje mi koristimo kako možemo, mijenjamo ugao odskoka, pokušavamo promijeniti položaj tijela u zraku i izbjeći stijene, i to je ono što to čini mnogo interesantnijim. Našu tehniku, koju smo savladavali toliko godina, prilagođavamo toj specifičnoj situaciji."

Skokovi s litice ne mogu biti „izvorniji" nego direktno sa fenomenalnih litica na Azorima. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Spremnost za pomjeranjem granica? Da, kaže Gary Hunt, kao cliff diver morate kršiti pravila: „U sportu takmičarskih skokova stvari su vrlo regulisane, i kaže vam se šta trebate raditi; ali većina cliff divera nekako nalazi svoj vlastiti način da uradi ono što želi." Za Britanca, koji je na prethodnoj stanici ponovo pronašao svoju pobjedničku formu, zidovi vulkanskog kratera su mjesto najtežeg takmičenja u sezoni. Dvije pobjede na ovoj lokaciji (2013 i 2015) dokazale su da može odlično skakati i sa stijena, no da li će još jednom biti najsvestraniji i najprilagodljiviji takmičar, i ponovo pobijediti u Portugalu?

Rus Artem Silchenko i Steven LoBue iz SAD-a su ranije pobjeđivali na Azorima, ali u sezoni 2016 još uvijek nisu pronašli svoju pravu formu. Da li će peto izdanje takmičenja na ugašenom vulkanu usred Atlantika donijeti novog pobjednika? Pobjednik otvaranja sezone i trenutni lider u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva, Jonathan Paredes iz Meksika, definitivno je skakač na kojeg treba obratiti pažnju ove godine. Ovaj 26-godišnjak želi povećati svoje vodstvo i uz pomoć svoje savršeno dotjerane tehnike pokušaće doći do još jedne pobjede, prve na ovoj lokaciji.

Poslije velikog prošlogodišnjeg uspjeha, na otočiću Vila Franca do Campo nedaleko od obale São Miguela ponovo će biti održano takmičenje žena u skokovima sa 20 metara visine. Nakon historijske pobjede takmičarke s pozivnicom Rhiannan Iffland na njenom prvom nastupu u takmičenjima Svjetskog prvenstva, na otvaranju sezone u Teksasu, ova 24-godišnja Australka u Portugal stiže kao vodeća u prvenstvu. Izazov skokova direktno s litice mogao bi otvoriti vrata iskusnijim skakačicama, poput dvostruke prvakinje Rachelle Simpson (SAD), koja na Azorima ima neka nedovršena posla nakon skromnog petog mjesta 2015. godine.

Nakon pauze u Danskoj, skakačice se vraćaju na drugo od sedam takmičenja ove sezone. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kada se elitni skakači i skakačice okupe na portugalskom arhipelagu Azori, na sljedećem takmičenju Svjetskog prvenstva, biće to povratak korijenima ovog sporta: izvorni skokovi direktno sa stijene; čarobna lokacija iz snova, sa bezbrojnim idealnim lokacijama za skokove sa epskih vulkanskih litica usred Atlantika. Takmičari će platformu, konstruisanu iznad površine okeana, koristiti samo za izvođenje težih skokova po slobodnom izboru.

 

Prenos uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 9. jula od 13:20h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 14. augusta, u 6pm po istočnom američkom vremenu.