X

Hunt ostvario hat-trick pobjeda u La Rochellu

La Rochelle podium
Datum: 23/07/2016

Današnjom pobjedom pred 70.000 oduševljenih fanova, 32-godišnji Gary Hunt je zaokružio izvanredan preokret na četvrtoj stanici Svjetskog prvenstva 2016 u historijskoj luci La Rochelle (Francuska). Iako je nakon dvije runde bio u velikom zaostatku na 12. mjestu, Britanac je u svojoj drugoj domovini preokrenuo stvari zahvaljujući skoro savršenim skokovima sa 27 metara visine u finalnim rundama, uključujući i trenutno najteži skok na svijetu. Amerikanac Andy Jones je drugi put uzastopno bio drugoplasirani, uz još jedan siguran nastup u rodnom mjestu Svjetskog prvenstva. Michal Navratil (Češka), treći sa otvaranja sezone u Teksasu, zauzeo je treće mjesto na pobjedničkom podiju i u La Rochellu, gdje je 2011. godine bio drugi. Prije ljetne pauze od pet sedmica, u ukupnom poretku Jonathan Paredes je i dalje na drugom mjestu iza Hunta, iako Meksikanac po prvi put ove sezone nije završio u tri prvoplasirana.

„Vrijedno je rizika i spreman sam igrati," rekao je Gary Hunt koji dan prije takmičenja na tvrđavi Saint Nicolas u Biskajskom zalivu. Bio je ovo tek drugi put da izvodi najteži skok na svijetu – trostruki salto sa četiri i po vijka – na takmičenju ispred 70.000 gledalaca. Izvrsnu izvedbu ovog skoka sudije su nagradile devetkama (desetka je najviša ocjena), što ga je sa nezavidne 12. pozicije koju je zauzimao nakon dvije runde katapultiralo do njegove treće uzastopne pobjede.

Gary Hunt uzima zalet za odraz za najteži skok na svijetu. Foto: Vincent Curutchet/Red Bull Content Pool.

Dok je petostrukog svjetskog prvaka uobičajeno vidjeti na pobjedničkom podiju – ima 28 pobjeda iz 54 takmičenja – Čeh Michal Navratil i Andy Jones iz Kalifornije su iznenađujuće napredovali ove sezone. Obojica trenutno imaju tri plasmana na pobjedničko postolje iz četiri takmičenja i za petama su Britancu.

Nakon tri pobjednička postolja iz tri takmičenja, Meksikanac Jonathan Paredes ovog puta nije uspio opravdati svoju reputaciju skakača besprijekorne tehnike i završio je tek na šestom mjestu. Ipak, 26-godišnjak je još uvijek drugi u ukupnom plasmanu, ali britanski prvak na petosedmičnu pauzu odlazi sa komotnom prednošću. Treći na tabeli prvenstva, nakon današnjeg drugog mjesta u La Rochellu, je Andy Jones. Amerikanac u svojih pet godina u Svjetskom prvenstvu nikada nije bio bolje plasiran u ukupnom poretku.

70.000 gledalaca napravilo je zaista nezaboravnu atmosferu u La Rochellu. Foto: Balazs Gardi/Red Bull Content Pool.

Od historijske luke u La Rochellu, Svjetsko prvenstvo dalje putuje u Polignano a Mare u Italiji, koji će 28. augusta na petoj stanici ugostiti elitne svjetske skakače i skakačice.

Finalni rezultati:

1 - Gary Hunt (GBR) - 507,40 bodova
2 - Andy Jones (SAD) - 484,65
3 - Michal Navratil (CZE) - 484,25
4 - Kris Kolanus (POL) (pozivnica) - 471,75
5 - Orlando Duque (COL) - 468,00
6 - Jonathan Paredes (MEX) - 463,10
7 - Steven LoBue (SAD) - 435,35
8 - Sergio Guzman (MEX) - 368,00
9 - David Colturi (SAD) - 302,50
10 - Jucelino Junior (BRA) (pozivnica) - 289,90
11 - Viktar Maslouski (BLR) (pozivnica) - 275,40
12 - Artem Silchenko (RUS) - 247,30
13 - Cyrille Oumedjkane (FRA) (pozivnica) - 232,60

Snimak takmičenja

Snimak takmičenja iz La Rochella je dostupan na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 21. augusta, u 1pm po istočnom američkom vremenu.