X

Hunt silovito do pobjede u Danskoj

Gary Hunt celebrates in Copenhagen
Datum: 18/06/2016

Petostruki prvak Gary Hunt je ovog vjetrovitog dana u Kopenhagenu ponovo pronašao svoju pobjedničku formu, i to u velikom stilu. Aktuelni prvak, koji se na pobjedničko postolje nije penjao na prethodna dva takmičenja – to jest od kraja prošle sezone, je postavio novi rekord u broju osvojenih bodova na jednom takmičenju, ispred 40.000 gledalaca u danskoj prijestonici. Takmičar s pozivnicom, Kris Kolanus, je priredio iznenađenje ovog vikenda povezavši niz odličnih skokova sa 28 metara i osvojivši drugo mjesto, što je i najbolji rezultat u karijeri za ovog Poljaka. Meksikanac Jonathan Paredes je, nakon trijumfa u Teksasu, danas upisao još jedan plasman među prva tri, čime je zadržao i vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva 2016.

Prije subotnjeg takmičenja, cilj ovog 26-godišnjaka bio je da savršeno izvede svoje provjerene skokove i ostane na vrhu ukupnog poretka. Ispunjen samopouzdanjem nakon nedavne pobjede, 'majstor stila' Svjetskog prvenstva uspješno je postigao taj cilj i ponovo bio skakač koji je dobio više desetki od sudija nego bilo ko drugi na takmičenju. Tako, u ukupnom poretku nakon dvije stanice sezone 2016 perfekcionista Paredes ostaje ispred Hunta i njegovih kompleksnih skokova.

Zvijezde scene na otvorenom u Kopenhagenu (slijeva nadesno): Kris Kolanus, Gary Hunt, Jonathan Paredes. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Najbolji skakač danas, Gary Hunt, svojoj ličnoj statistici je dodao 26. pobjedu u 52 takmičenja Svjetskog prvenstva, postavivši usput i novi rekord u broju bodova osvojenih na jednom takmičenju (550,30). 'Briljantni Britanac' nije morao izvoditi svoje najteže skokove, već je današnje visoke ocjene dobio za izvođenje skoka koji je njegov zaštitini znak – trostrukog salta unazad s četiri vijka, što je bilo dovoljno za drugu uzastopnu pobjedu na ovoj lokaciji nakon 2015. godine. Poslije takmičenja, aktuelni prvak je bio slavljenički raspoložen:

„Naravno da sam sretan. Igrao sam na kartu taktike ovog puta. Oduzeo sam jedan vijak iz prvog skoka po slobodnom izboru, i upalilo je. Uslovi su bili teški, bilo je hladno. Ali i to je dio posla cliff divera, morate biti spremni da se prilagodite svim uslovima. Ja sam Englez, tako da sam navikao na hladnoću."

Uprkos izazovnim vremenskim uslovima, uz nalete vjetra do 55 km/h i hladnu vodu, 14 takmičara nije se uplašilo skokova sa 28 metara visoke platforme na krovu čuvene Opere u Kopenhagenu. Takmičar s pozivnicom Kris Kolanus, nakon osvojenog 10. mjesta na otvaranju sezone u Teksasu, danas je bio izuzetno raspoložen i zahvaljujući sjajnim skokovima zauzeo drugo mjesto. Ovaj Poljak, kojem je to drugi put da se penje na pobjedničko postolje, je tek drugi takmičar s pozivnicom u historiji koji je zauzeo mjesto u tri prvoplasirana na takmičenju. S ovim rezultatom iz Danske, 29-godišnjak je izbio na četvrtu poziciju ukupnog poretka, potisnuvši iskusne skakače kao što su bivši olimpijac Blake Aldridge (Velika Britanija) na petom i legenda ovog sporta Orlando Duque (Kolumbija) na sedmom mjestu.

Od urbanog okruženja najsjevernije stanice sezone, najbolji svjetski skakači nastavljaju put prema lokaciji u netaknutoj prirodi i takmičenju u skokovima direktno sa litice, 9. jula na portugalskim Azorima. Na trećoj stanici sezone ponovo će nastupiti i žene, u drugom od sedam takmičenja za skakačice.

 

Kompletni rezultati:

1. Gary Hunt, GBR – 550,30 bodova
2. Kris Kolanus (pozivnica), POL – 505,15
3. Jonathan Paredes, MEX – 500,80
4. David Colturi, SAD – 487,00
5. Orlando Duque, COL – 482,20
6. Michal Navratil, CZE – 455,05
7. Steven LoBue, SAD – 415,05
8. Alain Kohl (pozivnica), LUX – 399,25
9. Sergio Guzman, MEX – 283,60
10. Andy Jones, SAS – 281,80
11. Blake Aldridge, GBR – 263,95
12. Artem Silchenko, RUS – 256,70
13. Kyle Mitrione (pozivnica), SAD – 150,80
14. Alessandro De Rose (pozivnica), ITA – 85,10

 

Snimak takmičenja

Snimak takmičenja iz Kopenhagena možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 17. jula, u 16h po istočnom američkom vremenu.