X

Legendarni Kolumbijac u vodstvu, prvak podbacio u Francuskoj

Orlando Duque
Datum: 22/07/2016

Legendarni Orlando Duque i takmičar s pozivnicom Kris Kolanus izveli su najbolje skokove u prvoj rundi skokova na četvrtoj stanici sezone 2016. Oni dijele lidersku poziciju prije finalnih rundi u subotu u La Rochellu, dok aktuelni svjetski prvak i dvostruki pobjednik ove sezone, Gary Hunt, pred sobom ima zahtjevan zadatak nakon ispodprosječnog skoka koji mu je donio loše 13. mjesto.

Prvo takmičenje Red Bull Cliff Divinga održano je upravo ovdje u Biskajskom zalivu 2009. godine, i nekako je prikladno da u kolijevci Svjetskog prvenstva legenda cliff divinga Orlando Duque izbije na čelo, zahvaljujući prekrasno izvedenom skoku u prvoj rundi. Ovaj 41-godišnji Kolumbijac, drugi u ukupnom poretku 2015, dobio je 117,30 bodova za svoj prvi skok s visine od 27 metara sa tornja Saint Nicolas, i mada nije pobijedio na takmičenju još od trijumfa u SAD-u 2013. godine, nada se da će sutra biti u najužoj konkurenciji.

„Definitivno imam nedovršenog posla ovdje," kaže Svjetski prvak 2009. „Imao sam dobrih rezultata ovdje, ali nikada nisam pobijedio. Samo moram dobro skakati sutra, dva dobra skoka, ući u finale i pobrinuti se da i četvrti skok još uvijek bude bitan."

Orlando Duque u strelovitom letu sa platforme na tornju Saint Nicolas. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Duqueu se na čelu tabele pridružio Poljak Kris Kolanus, koji nastavlja prkositi svom statusu takmičara s pozivnicom, sa još jednim sjajnim otvaranjem takmičenja nakon drugog mjesta iz Kopenhagena u junu. Tog je junskog vikenda Poljak, koji se pomalo bavi i grafitiranjem, izveo četiri odlična skoka i očito ima želju da ovog vikenda oslika još jedno svijetlo poglavlje u svojoj karijeri.

Gary Hunt, sada stanovnik Francuske, podbacio je na domaćem terenu gdje je već tri puta pobijedio. Nezgodan ulazak u vodu značio je tek šestice od sudija, što je rezultiralo zbirom od 80,50 bodova i lošim 13. mjestom nakon prvog dana. 'Briljantni Britanac', koji je van platforme za skokove pasionirani pijanista, u subotu planira izvesti najteži skok na svijetu, svoj čuveni 'dvaput unutra, dvaput van' (trostruki salto s četiri i po vijka). Bude li dobro uštiman i dobro skoči, onda ima dobre šanse da u La Rochellu ipak ostvari hat-trick pobjeda u sezoni 2016.

Sve oči su uprte i u Amerikanca Stevena LoBuea, koji je na ovom mjestu prošle godine doživio nezgodu, udarivši glavom o rub platforme i zaradivši posjekotinu iznad oka. Čudesno, uspio je dovršiti skok i proći bez ozbiljnijih povreda, ali strah i nervoza bili su neizbježna posljedica za ovog novopečenog tatu pri povratku na mjesto nezgode.

„Naravno da sam pregledao video milion puta kao podsjetnik na ono što se može desiti," priznaje 31-godišnjak. „Gledati ga je skoro kao vantjelesno iskustvo, jer gledam to, ali ne mogu se zaista sjetiti. Izbacio sam to iz mozga. Ne utiče stvarno na mene. Uz to, godinu sam stariji, godinu mudriji i naprosto sretan da sam ovdje."

Svakako nije bilo znakova straha kada se samouvjereno vinuo s platforme i elegantno obrušio ispod u vodu luke u La Rochellu.


Fascinantni pogled od 360° sa platforme u La Rochellu, djelo skakačice Helene Merten.

U subotu će se najbolji svjetski skakači ponovo popeti na vrh tornja, s kojeg će izvesti još tri runde skokova. Očekuje se da gledaoci u rekordnom broju od preko 75.000 ispune ulice oko luke, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja će skakačima zasigurno biti inispiracija za uzbudljivu večer punu akcije.

Rezultati prve runde:

Kris Kolanus (POL) (pozivnica) – 117,30
Orlando Duque (COL) – 117,30
Jonathan Paredes (MEX) – 116,10
Michal Navratil (CZE) – 115,00
Blake Aldridge (GBR) – 115,00
David Colturi (SAD) – 115,00
Steven LoBue (SAD) – 110,40
Andy Jones (SAD) – 110,40
Artem Silchenko (RUS) – 105,80
Jucelino Junior (BRA) (pozivnica) – 101,80
Viktar Masluoski (BLR) (pozivnica) – 94,50
Cyrille Oumedjkane (FRA) (pozivnica) – 87,40
Gary Hunt (GBR) – 80,50
Sergio Guzman (MEX) – 71,30

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 23. jula od 18:50h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 21. augusta, u 1pm po istočnom američkom vremenu.