X

Mnogo toga je u igri pred završnicu sezone u Španiji

David Colturi
Datum: 05/09/2019

Iako je pitanje prvaka i prvakinje riješeno na pretposljednjoj stanici u Mostaru, pritisak na skakače i skakačice je veliki jer će se za sezonu 2020 kvalifikovati samo najbolje plasirani na završnom takmičenju ove godine. Rekorderi po broju titula, Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, također imaju ambiciozne planove za takmičenje koje će se održati kod čuvenog Guggenheimovog muzeja u Bilbau, gdje će ispred hiljada entuzijastičnih gledalaca uz obale rijeke Nervión po prvi put svoje elegantno umijeće predstaviti i dame.

Nakon što su na prošlom takmičenju na mostarskom Starom mostu pali brojni rekordi, četvorostruka prvakinja Iffland želi kompletirati savršenu sezonu uz pobjede na svim stanicama, dok je briljantni Britanac spreman za 'osvetu' na mostu La Salve, mjestu na kojem u dva prethodna pokušaja nije uspio pobijediti.

ra_190824_rbcdmos_iffl_0896.jpg
Rhiannan Iffland cilja na savršenu sezonu, dok se dame pripremaju na premijerni nastup u Bilbau. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

„U ovom prvenstvu su uvijek učestvovali najbolji skakači iz cijelog svijeta. Morate biti konzistentni sve vrijeme", objašnjava 35-godišnji veliki majstor cliff divinga iz Britanije. „Constantin Popovici i ja smo bili izjednačeni u trenutku kada se on povrijedio. Sada on vodi 2:1 u pobjedama, tako da imam zadatak i u Bilbau ću pokušati da ponovo poravnam rezultat."

Pomenuti Constantin Popovici se nakon povrede trijumfalno vratio na prethodnoj stanici u Mostaru, gdje je izveo tek drugi savršen skok u historiji prvenstva. Drugom ovogodišnjom pobjedom Rumun se vratio u utrku za mjesto u stalnoj skakačkoj postavi sezone 2020.

dt_190824_rbcdmos_popo_2375.jpg
Nevjerovatni Constantin Popovici još uvijek ima šansu da sezonu okonča među tri najbolja, uprkos tome što je zbog povrede propustio tri stanice. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Huntu će 'pojačanje' biti džokeri Owen Weymouth i Aidan Heslop (najmlađi takmičar u historiji prvenstva), koji će biti dio petočlanog britanskog tima, uz bivšeg olimpijca Blakea Aldridgea te Jessicu Macaulay u konkurenciji žena.

Ova 26-godišnja Britanka će pokušati da odbrani drugu poziciju u ukupnom poretku koju drži pred završnicu sezone. Njen naslov viceprvakinje pokušaće da ugroze Bjeloruskinja Yana Nestsiarava i Kanađanka Lysanne Richard koje su trenutno na trećem i četvrtom mjestu, a dijeli ih svega 10 bodova.

U konkurenciji muškaraca, Meksikanac Jonathan Paredes je prilično siguran na drugom mjestu, dok Amerikanac Andy Jones ima priliku da ponovi najbolji plasman u karijeri: on je bio treći u ukupnom poretku 2016. godine, kada je pod reflektorima u Dubaiju sezonu zatvorio svojom prvom pobjedom.

Kroz Svjetsku rang listu, koja u obzir uzima i FINA Svjetski kup i FINA Svjetsko prvenstvo, osam najbolje rangiranih će također osigurati mjesto za narednu sezonu. Kao što je i očekivano, mnogi talenti kucaju na vrata prvenstva i četvoro džoker takmičara - tri skakačice i jedan skakač - imaju priliku da osvoje ulaznicu za stalnu takmičarsku postavu sezone 2020.

ra_180628_rbcdbilb_duqu_9832_0.jpg
Nakon bogate karijere, legendarni Orlando Duque će se u Bilbau oprostiti od takmičenja. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Nakon velikog uspjeha završnog takmičenja sezone 2015, most La Salve u Bilbau će ponovo ugostiti Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo koje se približava uzbudljivoj i emotivnoj završnici, a u kojoj će kolumbijska legenda cliff divinga Orlando Duque na posljednjoj ovogodišnjoj stanici okončati svoju izuzetno uspješnu takmičarsku karijeru.

Gledajte direktan prenos iz Bilbaa

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 14. septembra od 18:00 na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.