X

Osam veličanstvenih u La Rochellu

Divers in La Rochelle
Datum: 21/07/2016

Ovdje je 2009. godine održano prvo takmičenje u historiji Red Bull Cliff Divinga, a ovog vikenda će po šesti put u osam godina prvenstva biti mjesto okupljanja elitnih svjetskih skakača u vodu. I upravo će se ovdje, u gradiću u Biskajskom zalivu, okupiti svih osam skakača koji su pobjeđivali na 53 dosadašnja takmičenja. Sedmorica od njih još uvijek su u postavi skakača u sezoni 2016, i ove subote će se sa visine od 27 metara boriti za novu pobjedu.

Pobjednik prvog takmičenja održanog na srednjovjekovnom tornju Saint Nicolas, Ukrajinac Andrey Ignatenko, jedini je koji se povukao iz aktivnog cliff divinga i ovdje u Francuskoj biće jedan od sudija. Ovaj 52-godišnjak, poznat po tome što je na takmičenjima skakao isključivo sa stvarne visine, ima jednu pobjedu. Čak 27 pobjeda u Svjetskom prvenstvu – tri od njih u Francuskoj – čine Garyja Hunta, koji u La Rochelle stiže kao vodeći u sezoni, najtrofejnijim takmičarom.

Britanac želi ostvariti hat-trick pobjeda u svojoj drugoj domovini, pred rekordnim brojem gledalaca. „Ovo je apsolutni klasik. Posebnost ovdje u La Rochellu su ljudi! Kada si na platformi, želiš biti što bolji zbog njih. Pogleda sa vrha platforme je fenomenalan na dan takmičenja. Zbog njega je sve ovo vrijedno. Čak i sa lošim rezultatom, svi sa takmičenja odlaze sa osmijehom na licu," pojašnjava petostruki prvak. „Učiniću sve što je u mojoj moći da ostvarim moju četvrtu pobjedu ovdje. Osjećam se fizički snažnije nego ikada, a moj novi skok je pomalo kocka. Ako dobijem, onda ću biti u velikoj prednosti u odnosu na ostale, ali ako izgubim, pobjednički podij mi može izmaći. Vrijedno je rizika i spreman sam da igram."

Gary Hunt se nada da će ponoviti svoju pobjedu ovdje iz 2015. godine, i doći do treće uzastopne u ovoj sezoni. Foto: Markus Berger/Red Bull Content Pool.

U proteklih sedam godina, kolumbijska legenda Orlando Duque, prvak sezone 2009, zabilježio je osam, a Artem Silchenko deset pobjeda. Pored Ignatenka i Hunta, Rus je treći skakač koji je pobjeđivao na omiljenoj lokaciji Svjetskog prvenstva, na francuskoj obali Atlantika. Amerikanac Steven LoBue, pobjednik tri takmičenja, ima svoje vlastito poglavlje u historiji ove lokacije – njegov zastrašujući udarac glavom od platformu 2015. godine još uvijek nije zaboravljen.

Od 53 takmičenja održana do danas, Jonathan Paredes (Meksiko) je trijumfovao na dva, dok bivši britanski olimpijac Blake Aldridge i David Colturi (SAD) imaju po jednu pobjedu.

U subotu se očekuje velika gužva dok najbolji svjetski skakači budu nastupali na impresivnom tornju Saint Nicolas. Foto: Vincent Curutchet / Red Bull Content Pool.

Ovaj "klasik" Svjetskog prvenstva u La Rochellu, pored najvećeg broja gledalaca u historiji prvenstva, još je po nečemu "naj": prijeteći obrisi bivše odbrambene kule Saint Nicolas čine ovu lokaciju najzastrašujućom u cijelom prvenstvu. A tu je i jedinstvena atmosfera u La Rochellu – kada se 75.000 ljudi potpuno utiša na tri sekunde, koliko traje skok, da bi potom gromoglasno pozdravili skakača dok izranja iz vode.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 23. jula od 18:50h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 21. augusta, u 1pm po istočnom američkom vremenu.