X

Pretendenti na titulu prvaka 2018.

Jonathan Paredes
Datum: 25/04/2018

Jako je malo izvjesnih stvari u sportu, no dugi niz godina bilo je teško vidjeti dalje od Garyja Hunta kada je riječ o prognozama za osvajanje naslova prvaka u konkurenciji muškaraca u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Ali nakon dramatične sezone 2017, u kojoj je vodstvo u ukupnom poretku nekoliko puta prelazilo u druge ruke, da bi Jonathan Paredes konačno ispunio svoju sudbinu i od Hunta preoteo trofej Kralja Kahekilija, velika su očekivanja da je ovog ljeta pred nama još jedna tijesna i uzbudljiva borba za titulu. Nova sezona počinje za nekoliko sedmica, i donosimo vam pregled pet glavnih kandidata za osvajanje šampionske krune za 2018.

Alessandro De Rose (Italija)

Ovaj 25-godišnji Italijan bilježi stalan napredak u nekoliko proteklih godina, ali tek u 2017. godini se De Rose vinuo do novih visina zahvaljujući senzacionalnoj pobjedi na domaćem terenu u Polignano a Mareu. Bio je to prvi put da takmičar s pozivnicom pobijedi na jednom takmičenju Svjetskog prvenstva. Još nekoliko solidnih nastupa i mjesto na pobjedničkom postolju na završnici sezone u Čileu donijeli su mu četvrtu poziciju u ukupnom poretku, lansirajući ga među stalne skakače za sezonu 2018. Nakon tako uspješne sezone, De Rose će biti dovoljno samouvjeren da može otići korak dalje i napasti titulu, naročito imajući u vidu dodatni motiv: završnica sezone održaće se u Polignano a Mareu.

Postignuća

 • 2017 – pobjednik takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Polignano a Mareu (Italija, pozivnica)
 • 2017 – bronzana medalja u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
 • Osvajač više medalja na državnim takmičenjima
Alessandro De Rose proslavlja svoju pobjedu iz snova u Polignano a Mareu prošle sezone Foto: Damiano Levati/Red Bull Content Pool.

Andy Jones (SAD)

Nakon što je sezonu 2016 okončao briljantnom pobjedom pod svjetlima reflektora u Dubaiju i zauzeo treće mjesto u konačnom poretku prvenstva (njegov najbolji plasman u karijeri), 33-godišnji Jones je 2017. započeo s ambicijom da pokuša napasti titulu. Prije pretposljednje stanice sezone u Mostaru, Amerikanac je zauzimao ugodnu petu poziciju, svega 70 bodova iza vodećeg. Ali iznenađujući neispravni skok u drugoj seriji značio je posljednje mjesto na Starom mostu i automatski kraj snova o tituli. Ove sezone, ovaj majstor orijentacije u prostoru - koji kombinuje svoju visinu sa strašću za free-runningom kako bi izvodio jedinstvene figure u zraku - pokušaće da se otarasi demona sa takmičenja u Mostaru, i još jednom je među favoritima u utrci za naslov prvaka.

Postignuća

 • 2016 – pobjednik takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Dubaiju (UAE)
 • 2007 – 'Skakač godine' Univerziteta u Utahu
Andy Jones u letu na drugoj stanici sezone 2017 na portugalskim Azorima. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Blake Aldridge (Velika Britanija)

Tridesetpetogodišnji Aldridge se u karijeri morao nositi sa povećim brojem povreda i nedaća, ali bivši olimpijac u sebi ima takmičarsku crtu koja ne poznaje granice. Takav mentalitet je nesumnjivo bio pokretačka sila iza njegove briljantne sezone 2017: na prvoj stanici u Irskoj bio je drugi član pobjedničkog britanskog tandema iza Garyja Hunta, u Teksasu je došao do svoje druge pobjede na takmičenjima Svjetskog prvenstva, da bi svoju najbolju godinu krunisao odličnim trećim mjestom u konačnom poretku. Aldridge će 2018. ponovo davati sve od sebe i - ako prikaže jednako dobru formu kao prošle godine - ovaj bi pasionirani ribar mogao upecati i najveću nagradu - trofej Kralja Kahekilija.

Postignuća

 • Osvajač tri svjetske medalje
 • Bivši svjetski prvak
 • 2017 – pobjednik takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Teksasu (SAD)
 • 2014 – pobjednik takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Havani (Kuba)
 • 2013 – pobjednik Marmeetinga (Mediteranskog kupa) u Furoreu (Italija)
 • 2009, 2010 i 2011 – evropski prvak u cliff divingu
 • 2008 – olimpijski finalist
Oduševljeni Blake Aldridge je prošle sezone slavio svoju prvu pobjedu od Teksasa 2014. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Jonathan Paredes (Meksiko)

Još od 2011. godine i svog prvog nastupa u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, 28-godišnji Paredes dokazuje da je jedan od tehnički najpotkovanijih skakača. Prošle sezone, nakon što je godinama briljirao u izvođenju jednostavnijih skokova, Meksikanac se „naoružao" novim i mnogo težim skokom - četvorostrukim saltom s jednim i po vijkom. Trebalo mu je nekoliko stanica na početku sezone da potpuno ovlada novim skokom, ali kada mu je to pošlo za rukom bio je nezaustavljiv, a njegov konstantni napredak tokom cijele sezone doveo ga je do odlučujuće borbe za titulu protiv Garyja Hunta u Čileu. Svoju je priliku iskoristio na senzacionalan način, kapitalizirajući Huntovu grešku i pruživši najbolji nastup u karijeri kako bi došao do svog prvog trofeja Kralja Kahekilija. Paredes je konačno ispunio svoju sudbinu i sada će pokušati da od Hunta preuzme epitet čovjeka kojeg svi žele pobijediti.

Postignuća

 • 2017 – prvak Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
 • 2016 – srebrna medalja na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
 • 2015 – pobjednik takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru (BiH)
 • 2015 – srebrna medalja u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
Jonathan Paredes skače s platforme na putu do pobjede i prve titule Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Čileu prošle godine. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Gary Hunt (Velika Britanija)

Šestostruki prvak je prošle godine možda skinut sa trona, no uprkos rastućoj konkurenciji i sve većoj prijetnji koju predstavlja Jonathan Paredes, većina ga još uvijek smatra prvim pretendentom na titulu. 'Briljantni Britanac' posjeduje strast za stalno usavršavanje, a način na koji je u Čileu izgubio krunu za ovog 33-godišnjaka će zasigurno biti dodatni motiv u 2018. Zapanjujuća statistika pokazuje da Hunt ima 30 pobjeda i 54 pobjednička postolja iz 65 takmičenja. Ovaj uistinu izuzetni sportista će ove godine pokušati da toj listi doda nove pobjede i povrati trofej Kralja Kahekilija.

Postignuća

 • šestostruki osvajač Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
 • pobjednik na 30 takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
 • 2016 - pobjednik FINA Svjetskog kupa u visinskim skokovima
 • 2015 - FINA svjetski prvak u visinskim skokovima
 • 2006 - bronzana medalja na Igrama Commonwealtha, 10 m sinhronizovano
Gary Hunt je doživio hladan tuš na vodopadu u Čileu, ali boriće se žešće nego ikad da povrati titulu u 2018. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Tu je, naravno, još pet skakača iz stalne postave, koji će također igrati ulogu u ovogodišnjoj borbi za naslov. Amerikanci David Colturi i Steven LoBue su više nego sposobni da jurišaju na sam vrh, dok su Michal Navratil (Češka) i Kris Kolanus (Poljska) u prethodnim sezonama demonstrirali kvalitet, mada ne i kontinuitet. Orlando Duque, kolumbijska cliff diving legenda, u jednom trenutku prošle sezone je bio vodeći u ukupnom poretku i, uprkos tome što puni 44 ove godine, očito još uvijek ima ono što je potrebno za takmičenje na vrhunskom nivou.

Više o Red Bull Cliff Divingu čitajte i gledajte ovdje