X

Prilagođavanje neobičnom terenu

Steven LoBue
Datum: 07/07/2017

Skokovi s velikih visina su svakodnevnica cliff diving elite, no kada je riječ o takmičenjima ne dešava se tako često da imaju priliku skakati direktno sa stijena. Ustvari, São Miguel na Portugalskim Azorima je jedina stanica u Red Bull Cliff Diving kalendaru na kojoj se ovi izvanredno talentovani i odvažni sportisti uistinu vraćaju korijenima izvornog cliff divinga, gdje su im grube stijene 'odskočna daska' za dva od ukupno četiri takmičarska skoka. Za posmatrača je to fascinantan prizor, ali šta je potrebno skakačima za prelazak iz udobnosti dobro poznatog okruženja i stabilne platforme na prirodne neravnine, izbočine i generalno neudobne gole stijene?

Jonathan Paredes po peti put nastupa na veličanstvenim vulkanskim stijenama usred Atlantika. Meksički 'majstor stila' naglašava važnost psihičke pripreme na mjestu poput ovog:

„Dolazak ovdje na ostrvo uvijek je izazov," objašnjava 26-godišnjak, koji je sezonu započeo šestim mjestom u Irskoj. „Sve što znate - pravilno držanje, ispravan odraz - ovdje sve to morate promijeniti. Riječ je više o psihičkom aspektu nego fizičkom. Morate biti mentalno jaki kako biste posložili sve kockice i radili ono što ste navikli raditi sa platforme."

Prirodna odskočna tačka nije jedini nezgodan izazov. Za dolazak do nekih tačaka potrebno je prilično penjanja uz stijene, i upravo to plaši prošlogodišnjeg vicervaka Paredesa: „Penjanje je najveći izazov. Za mene je to gore od bilo čega drugog. Jučer sam imao priliku da skačem sa monolita, što sam posljednji put učinio prije tri godine i sjećam se da je bilo zaista zastrašujuće. Ovog puta je bilo malo bolje, ali ipak sam koristio užad za penjanje."

Jonathan Paredes se suočava sa svojim strahovima dok se penje do tačke za skok. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Dok je nekima najvažnija psihička priprema i prevazilaženje strahova, za druge je sposobnost prilagođavanja ključni faktor.

„Kada izađete iz okvira bazena, mogućnosti su beskrajne," opisuje legenda ovog sporta, Kolumbijac Orlando Duque. „Svaki put kada dobijem priliku da skačem s litice, to je vjerovatno najbolji dio sporta kojim se bavim, da budem iskren. To je mjesto koje je stvorila priroda i mi se trudimo da na njemu radimo svoj posao, mijenjamo ugao odskoka, pokušavamo mijenjati položaje u zraku, pokušavamo izbjeći stijene i to sve čini mnogo zanimljivijim. Mi svoje tehničko umijeće, koje smo učili tolike godine, prilagođavamo toj specifičnoj situaciji. A potom susjedna tačka može biti potpuno različita, tako da ponovo moramo mijenjati.""

Za razliku od Duquea, jednog od najiskusnijih cliff divera na planeti, početnica u Svjetskom prvenstvu Jessica Macaulay će svoj debitantski nastup imati na ovom čarobnom otočiću, kojeg lokalno stanovništvo zove 'Princezin prsten'. Sudeći po njenoj reakciji nakon treninga, čini se da početnički entuzijazam također može biti moćno sredstvo: „Dok sam stajala na litici, bila sam zaista nervozna," rekla je 24-godišnja Britanka s adresom u Teksasu. „Ali rekla sam samoj sebi 'sad je trenutak, sad je vrijeme, samo ću skočiti'. Kada sam dotakla vodu, bio je to sjajan osjećaj, kao istinsko olakšanje. Kada sam skakala sa stijena na drugim mjestima, bilo je nepreglednije - sa dosta udaljenosti od tla i jako puno neravnina - ali ova litica je zaista lijepa. Nakon današnjeg treninga imam mnogo više samopouzdanja za takmičenje."

Debitantica Jessica Macaulay u strelovitom letu pored impresivne litice. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Amerikanka Ginger Huber je prošle godine na ovom mjestu napravila spektakularan podvig postavši prva žena koja je od sudija dobila desetku, najvišu moguću ocjenu, naročito jer je to učinila skokom direktno sa litice. U čemu je tajna njenog uspjeha?

„Jednostavno pokušam pronaći pravo stanje," otkriva 42-godišnjakinja. „Ne znam tačno kako ga pronaći, ali ponekad se jednostavno nađete u njemu. To je najbolje mjesto na kojem možete biti, jer znate da možete izvesti skok bez obzira na sve. Kada sam tamo, osjećam kao da sve mogu savladati."

„Na ovom otoku se osjećam kao da sam kod kuće," kaže Amerikanka Ginger Huber. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Huber dodaje da ima nešto posebno u ovoj lokaciji, na kojoj se žene takmiče po treći put: „Na ovom otoku se osjećam kao da sam kod kuće. I neki drugi skakači to kažu, kao da jednostavno trebamo biti ovdje. Ono što mi najviše pomaže jeste da jednostavno pokušam uistinu uživati u ovom okruženju. Skačemo sa prirodnih stijena i to je za nas nešto zaista jedinstveno i posebno."

U subotu ujutro, skakači i skakačice će izvesti prve dvije runde skokova na takmičenju na veličanstvenim liticama. Bez obzira na pristup koji će svako od njih pojedinačno koristiti kako bi ostvarili uspjeh, jedno je sigurno: biće to uzbudljiv i dramatičan početak takmičenja na netaknutim liticama Azora.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 9. jula od 14:30h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Čitajte i gledajte više o Red Bull Cliff Divingu ovdje