X

Problemi za prvake na liticama São Miguela

Gary Hunt
Datum: 08/07/2017

Povratak na Portugalske Azore donio je par velikih iznenađenja prvog dana takmičenja, na kojem su aktuelni prvak i prvakinja, Gary Hunt i Rhiannan Iffland, imali velikih poteškoća na vulkanskim stijenama na srednjem Atlantiku i nakon prve dvije runde skokova oboje su na začelju tabela. Za razliku od Jonathana Paredesa i Helene Merten, koji su na golim stijenama demonstrirali blistavu formu i zauzeli vodeće pozicije, Hunt i Iffland će morati da ulože jako puno truda kada se u nedjelju akcija premjesti na njima poznatiji teren - platforme.

Dobar dio priprema za ovo takmičenje svodio se na važnost prilagođavanja na neobičan teren ove lokacije i pripremu skakača na potpuno drugačiji osjećaj izvođenja složenih akrobatskih skokova sa neravnih stijena. I dok su se Englez Hunt i Australka Iffland uspjeli izboriti sa lošim vremenskim uslovima i ostvariti pobjede na otvaranju sezone u Irskoj, prirodno okruženje ovdje se pokazalo teškim za njih, mada je ulogu sigurno igralo i to što se oboje još oporavljaju od povreda.

„Napravio sam taktičku grešku danas," objašnjava Hunt, omotan zavojima. „Odlučio sam da ne treniram zbog straha od udara u vodu, ali sam ostao pri planu da sa 'Zmijske glave' (litica) izvedem četvorostruki salto s pola vijka umjesto neki lakši skok, i platio sam cijenu za to. Nisam se okrenuo u pravom trenutku i imao sam taj momenat panike kada sam očekivao da ugledam stijene, ali sam umjesto toga ugledao nebo. Srećom, uspio sam pronaći put do vode i bezbolno zaroniti. Moj drugi skok je bio OK, ali sada sam u poziciji da sutra moram totalno otvoreno ići na skoro savršene ocjene."

Gary Hunt prati skok Krisa Kolanusa sa litice na São Miguelu. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Iffland, koja je u svojoj debitantskoj sezoni prošle godine ovdje pobijedila, bila je razočarana svojim prvim skokom, ali je izrazila nadu za finalne runde: „Došla sam sa malom povredom i nisam mogla trenirati," rekla je 25-godišnjakinja. „Prvi skok nije prošao baš najbolje, ali u drugom sam zaista uživala. Sutra imam dva brza, sigurna skoka i držim fige da ih mogu dobro izvesti."

Rhiannan Iffland podiže palčeve uvis, no bila je razočarana svojim prvim skokom ovdje na Azorima. Foto: Samo Vidic/Red Bull Content Pool.

Uz loše nastupe favorita, izazivačima se sada pruža savršena prilika da naprave iskorak i odnesu ključne pobjede u borbi za titulu, a pod žarkim suncem portugalskog arhipelaga na veličanstvenim liticama najjače su zasjali Meksikanac Jonathan Paredes i Australka Helena Merten.

„Čini se da svaki kada skačem s litica, ispadne bolje nego što sam očekivao dan ranije," rekao je Paredes. „Sutra je novi dan i povratak na platforme. Ponovo ću izvoditi moj novi skok, i nadam se da će ovaj put uspjeti." Meksikanac je prije dvije sedmice u Irskoj nakon tri runde skokova vodio, no nije uspio dobro izvesti svoj novi skok - četvorostruki salto s jednim i po vijkom - i pao je na šesto mjesto.

Merten lovi prvu pobjedu u Svjetskom prvenstvu u svojoj tek drugoj sezoni, i uprkos zadovoljstvu vodećom pozicijom dobro je svjesna zadatka koji je čeka: „Osjećam se predivno i presretna sam zbog vodstva," izjavila je 22-godišnjakinja. „Ali ima još mnogo do kraja. Dobro je biti na čelu, ali ove djevojke su sjajne i sve je moguće."

Ginger Huber je jedna od izazivačica koje su u savršenoj poziciji za juriš na pobjedu u finalnim rundama u nedjelju. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

U vrhu trenutnog poretka muškaraca su još Kolumbijac Orlando Duque i Britanac Blake Aldridge, koji zauzimaju drugo i treće mjesto, dok kod žena Amerikanke Ginger Huber i Tara Hyer-Tira dijele drugu poziciju.

U nedjelju se akcija sa prirodnih stijena premješta na konstrukcije platformi, gdje će takmičari izvoditi svoje teže i složenije skokove u pokušaju da dođu do pobjede.

Poredak nakon prvih rundi skokova:

MUŠKARCI (nakon dvije od četiri runde)
1 - Jonathan Paredes (MEX) - 159,00 bodova
2 - Orlando Duque (COL) - 153,30
3 - Blake Aldridge (UK) - 151,60
4 - Kris Kolanus (POL) - 145,40
5 – Miguel Garcia (pozivnica) (COL) - 140,20
6 – Kyle Mitrione (pozivnica) (SAD) - 140,00
7 – David Colturi (SAD) - 138,80
8 – Steven LoBue (SAD) - 132,60
9 – Michal Navratil (CZE) - 130,80
10 – Sergio Guzman (MEX) - 126,50
11 – Artem Silchenko (pozivnica) (RUS) - 121,85
12 – Andy Jones (SAD) - 114,80
13 – Todor Spasov (pozivnica) (BUL) - 105,30
14 – Gary Hunt (UK) - 96,80

ŽENE (nakon dvije od četiri runde)
1 – Helena Merten (AUS) - 120,90 bodova
2 – Ginger Huber (SAD) - 115,70
3 – Tara Hyer-Tira (pozivnica) (SAD) - 115,70
4 – Anna Bader (pozivnica) (GER) - 114,40
5 – Adriana Jimenez (MEX) - 107,90
6 – Cesilie Carlton (SAD) - 106,60
7 – Jessica Macaulay (pozivnica) (UK) - 101,40
8 – Rhiannan Iffland (AUS) - 97,50

 

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 9. jula od 14:30h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Čitajte i gledajte više o Red Bull Cliff Divingu ovdje