X

'Prve violine' cliff divinga na sceni u Danskoj

Orlando Duque dives in Copenhagen
Datum: 11/06/2016

Kada se petostruki osvajač Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, Britanac Gary Hunt, odrazi sa platforme visoke 28 metara, jedino što traži je savršen skok – pet desetki od sudija. I, mada je prošlog vikenda na otvaranju sezone u Teksasu postavio novi rekord za najteži skok na svijetu, na tabeli najsavršenije izvedenih skokova vode Meksikanac Jonathan Paredes i Rus Artem Silchenko. Drugo takmičenje ove sezone, na konzolnom krovu zgrade Opere u Kopenhagenu (Danska), je naredna prilika za najboljeg svjetskog cliff divera da obori ovaj rekord.

Meksički talenat Paredes sezonu je otvorio pobjedom u SAD-u, izvodeći skoro pa savršen pobjednički skok ocijenjen sa četiri desetke i jednom 9,5. Iste ocjene dobio je i Artem Silchenko za skok sa zgrade Opere u Kopenhagenu 2013. godine. Kada na ovu spektakularnu zgradu, naspram danske kraljevske palače, narednog vikenda bude postavljena platforma za skokove visine osam spratova, 14 najboljih svjetskih cliff divera će pokušati ne samo da pobijede, već i da što savršenije izvedu svoje skokove.

Gary Hunt u dansku prijestonicu dolazi u potrazi za savršenstvom. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

U cliff divingu se sve vrti oko savršenstva. Suci traže visok odraz sa platforme, besprijekorno izvođenje akrobacija i neosjetan prelaz tijela u vertikalni položaj sa rukama uz tijelo, prije nego što skakač zaroni ispod površine vode ne napravivši pljusak.

Takva vrhunska akrobatska vještina donijela je 32-godišnjem Artemu Silchenku, prvaku iz sezone 2013, drugo mjesto po ukupnom broju pobjeda u Svjetskom prvenstvu (10), dok Jonathan Paredes ima dvije pobjede uprkos činjenici da njegovi skokovi nose najniži koeficijent težine u cijelom prvenstvu. Ruski skakač i 'briljantni Britanac' Gary Hunt već su osjetili slast pobjede u Danskoj, ali Jonathan Paredes dolazi sa velikim samopouzdanjem nakon pobjede na prvom takmičenju sezone.

Visina platforme na prvom ovogodišnjem takmičenju u Evropi je 27 metara, skok traje svega tri sekunde, a skakači dostižu brzinu od 85 km/h, dok izvode vijke i salta i do pet puta prije nego zarone u vodu. Ovo je treći put da Svjetsko prvenstvo gostuje u glavnom gradu Danske, i prvi da se takmičenje u Kopenhagenu prenosi uživo na Red Bull TV i stanicama širom svijeta.

Konzolni krov zgrade Opere u Kopenhagenu biće pozornica drugog takmičenja sezone. Foto: Esben Zøllner Olesen/Red Bull Content Pool.

Na drugom takmičenju sezone 2016 očekuju se hiljade gledalaca, dok 14 skakača – uključujući i četiri takmičara s pozivnicom – budu prolazili test živaca, hladnokrvnosti i vještine na visini skoro tri puta većoj od olimpijskog tornja.

Kliknite ovdje i pogledajte ko su stalni skakači u sezoni 2016, koji će se takmičiti u Kopenhagenu (Danska).

Skakači s pozivnicom: Alain Kohl (LUX), Alessandro De Rose (ITA), Kris Kolanus (POL), Kyle Mitrione (SAD).

Poredak (nakon prve od devet stanica):
1. Jonathan Paredes, MEX – 200 bodova
2. Blake Aldridge, GBR – 160
3. Michal Navratil, CZE – 130
4. Gary Hunt, GBR – 110
5. Alessandro De Rose (W), ITA – 90
6. Orlando Duque, COL – 70
7. David Colturi, SAD – 60
8. Artem Silchenko, RUS – 50
9. Andy Jones, SAD – 40
10. Kris Kolanus (W), POL – 30
11. Steven LoBue, SAD – 20
12. Kyle Mitrione (W), SAD – 10
13. Miguel Garcia (W), COL – 9
14. Sergio Guzman, MEX – 8

Prenos uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 18. juna od 14:20h po centralnom evropskom vremenu, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Live webcast i reprize u SAD-u su geo-blokirani, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Takmičenje će biti emitovano na FOX Sports 1 u nedjelju 17. jula, u 16h po istočnom američkom vremenu.