X

Richard i Kolanus u ranom vodstvu u Italiji

Kris Kolanus
Datum: 27/08/2016

Kanađanka Lysanne Richard došla je u rano vodstvo prvog dana takmičenja žena u Polignano a Mareu, takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland je na drugom mjestu sa 11 bodova manje, dok je Meksikanka Adriana Jimenez treća. U takmičenju muškaraca, Poljak Kris Kolanus je ponovo sjajno startovao, završivši prvu rundu na liderskoj poziciji. Amerikanci Steven LoBue i Andy Jones su na drugom i trećem mjestu, dok se Britanac Gary Hunt ponovo mučio sa prvim skokom i trenutno zauzima tek 13. poziciju prije finalnih rundi u nedjelju.

Najveća pažnja prije ovog takmičenja bila je usmjerena na Iffland, koja je najveće iznenađenje ove sezone i ovog vikenda će pokušati doći do hat-tricka pobjeda. Ali majka troje djece, Lysanne Richard, sa svoja prva dva skoka sa 21,5 metara visine ovdje na jadranskoj obali je pokazala da njeno drugo mjesto na portugalskim Azorima nije bilo ni najmanje slučajno.

„Dobra publika, dobri ljudi, dobro vrijeme," kaže 34-godišnjakinja. „Moj cilj ovdje je da sutra izvedem svoj najbolji skok na takmičenju."

Sa svega 11 bodova koji dijele dvije prvoplasirane takmičarke, sve su prilike da nas u nedjelju popodne očekuje uzbudljiva finalna runda skokova.

Rhiannan Iffland odlično je počela svoj lov na hat-trick pobjeda. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Nakon što je u Kopenhagenu bio drugi i za dlaku mu je izmaklo pobjedničko postolje u La Rochellu, za takmičara s pozivnicom Kolanusa na pomolu je još jedan plasman među prva tri, zahvaljujući izvrsnom nastupu u prvoj rundi skokova. Ponovo uz podršku svoje djevojke i skakačice, Anne Bader, Poljak nastavlja prikazivati da je ove sezone u zaista odličnoj formi.

„Zaista mi se sviđa ovdje," kaže Kolanus. „Voda je topla, publika je nevjerovatna i atmosfera se sve više zagrijava. Što se tiče ciljeva, naravno da imam neke planove. Fizički, mogu izvesti novi skok, ali pričekaću pravi trenutak. To može biti ovdje, ali može biti i negdje drugo."

Andy Jones, drugoplasirani na prethodna dva takmičenja, nalazi se pred iskušenjem da se pomjeri jednu poziciju više i osvoji svoju prvu pobjedu na mjestu za koje kaže da je idealno za njega, „ako se izuzmu opekotine od sunca". Visoki Amerikanac je na ugodnom trećem mjestu prije preostale tri runde skokova u finalu, a Huntov loš start mogao bi ga ohrabriti da počne sanjati o slavi.

„Nastaviću raditi ono što radim," objašnjava Jones, „jednostavno skakati. Fokusiraću se na odraz i početak skoka, a kada to završim baviću se ulaskom u vodu."

Ali bilo bi krajnje naivno tako rano otpisati 'briljantnog Britanca', naročito ako se prisjetimo njegovog velikog povratka u Francuskoj, gdje je napravio veliki skok sa 12. pozicije koju je držao nakon druge runde i ostvario senzacionalnu pobjedu u Biskajskom zalivu.

„Želim biti na vrhu tog podija," kaže samouvjereni Hunt. „Danas nisam baš dobro startovao, ali mislim da se mogu vratiti. Dešavalo mi se to i ranije – da počnem na krivu nogu, ali sutra je novi dan."

Gary Hunt će morati dati sve od sebe kako bi pobijedio nakon lošeg starta prvog dana. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Još jednom, sve je spremno za uzbudljivo nedjeljno finale u takmičenjima i žena i muškaraca. Predivno vrijeme i prekrasna lokacija također će igrati ulogu u onome što će zasigurno biti još jedno nezaboravno popodne u najvećem i najizazovnijem Svjetskom prvenstvu do sada.

Na mjestu gdje se kuće izdižu iz litica, junaci će se ponovo vinuti u skok sa 21,5 i 27 metara visokih platformi.

Poredak muškaraca nakon prve runde skokova:

1. Kris Kolanus (pozivnica) (POL) – 121,90 bodova
2. Steven LoBue (SAD) – 117,30
3. Andy Jones (SAD) – 112,70
4. Alain Kohl (pozivnica) (LUX) – 107,50
5. Jonathan Paredes (MEX) – 105,35
6. Blake Aldridge (GBR) – 103,50
6. David Colturi (SAD) – 103,50
6. Alessandro De Rose (pozivnica) (ITA) 103,50
9. Sergio Guzman (MEX) – 103,20
10. Orlando Duque (COL) – 98,90
11. Artem Silchenko (RUS) – 96,60
12. Igor Semashko (pozivnica) (RUS) 90,20
13. Gary Hunt (GBR) – 82,80
14. Jorge Ferzuli (pozivnica) (MEX) – 74,00

Poredak žena nakon druge runde skokova:

1. Lysanne Richard (CAN) – 152,20 bodova
2. Rhiannan Iffland (pozivnica) (AUS) – 141,00
3. Adriana Jimenez (MEX) – 132,90
4. Ginger Huber (SAD) – 128,40
5. Rachelle Simpson (SAD) – 123,50
6. Helena Merten (AUS) – 121.35
7. Cesilie Carlton (SAD) – 114,40
8. Iris Schmidbauer (pozivnica) (GER) – 76,40

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 28. augusta od 15:50h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 25. septembra, u 8am po istočnom američkom vremenu.