X

Samopouzdani Paredes spreman za skok u danske vode

Jonathan Paredes in Copenhagen
Datum: 15/06/2016

Daroviti Meksikanac Jonathan Paredes sezonu je otvorio pobjedom u SAD-u, na prvoj od devet stanica prvenstva 2016, uz izvođenje skoro savršenog skoka za koji je od sudija ocijenjen sa četiri desetke i jednom 9,5. Ovako visoke ocjene zabilježene su samo još jednom u prethodnih 50 takmičenja – sa 27 metara visoke platforme na zgradi Opere u srcu glavnog grada Danske, Kopenhagena, 2013. godine. Sa novostečenim samopouzdanjem, lider u Svjetskom prvenstvu zna kako se nositi sa nordijskim izazovima.

„Izazov ovdje je vrijeme, apsolutno. Uslovi nisu uvijek najbolji i hladno vrijeme utiče na naše mišiće. Međutim, psihički sam se pripremio i spreman sam na sve," objašnjava 26-godišnjak dok uživa u pogledu sa 90 metara visoke crkve Našeg Spasitelja (Vor Frelsers Kirka), prije druge stanice Svjetskog prvenstva u subotu. „Moj cilj je skakati savršeno i zadržati vodstvo. Osjećam se prilično smireno i opušteno, i držim se mojih isprobanih i provjerenih skokova. To mi daje samopouzdanje da se mogu bolje nositi sa izazovima ovdje."

Paredes izvodi svoj prvi skok u danskim vodama na treningu sa Andreasom Sargentom Larsenom, svjetskim juniorskim prvakom u skokovima sa odskočne daske. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Nakon uzbudljivog otvaranja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016 na američkom tlu, akcija se seli u Evropu, gdje muškarci nastavljaju takmičenje u Kopenhagenu. Na najsjevernijoj lokaciji sezone, 14 skakača će imati panoramski pogled na kraljevsku palaču Amalienborg i kupolu susjedne Mramorne crkve, dok se budu penjali na 27 metara visoku platformu na krovu Opere po treći put, nakon 2013 i 2015. godine.

„Do sada se ovdje nisam penjao na pobjedničko postolje i ove godine to definitivno želim promijeniti!" Pobjednici prethodnih takmičenja na ovoj lokaciji, Rus Artem Silchenko i petostruki prvak Gary Hunt iz Velike Britanije, pokušaće spriječiti Meksikanca da ostvari drugu uzastopnu pobjedu. Obojica imaju svoje adute: Silchenko je prije tri godine baš u Kopenhagenu izveo najbolje ocijenjeni skok u historiji Red Bull Cliff Divinga, dok Hunt izvodi trenutno najteži skok na svijetu. No ništa od toga ne zabrinjava pretjerano Paredesa, koji pri skokovima obično u vodu uranja bez pljuska: „Moj repertoar skokova možda je lagan, ali sva četiri mogu izvesti za jako visoke ocjene. Tako da samo trebam skakati kao i uvijek."

Opušten, ali spreman, meksički 'majstor stila' planira savršenim skokovima doći do druge vezane pobjede. Foto: Romina Amato/Red Bull Content Pool.

Prenos uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 18. juna od 14:20h po centralnom evropskom vremenu, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Live webcast i reprize u SAD-u su geo-blokirani, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Takmičenje će biti emitovano na FOX Sports 1 u nedjelju 17. jula, u 16h po istočnom američkom vremenu.

 

 

Who's in this