X

Skokovi s litica Azora zahtijevaju jake živce

Ginger Huber
Datum: 29/06/2017

Rekorder po broju titula, Britanac Gary Hunt, svoj ovogodišnji konto je otvorio pobjedom i mogao bi ostvariti hat-trick pobjeda na najizvornijoj lokaciji Svjetskog prvenstva, vulkanskim stijenama Azorskog arhipelaga. Njegova kolegica po tituli, Rhiannan Iffland iz Australije, također je sezonu započela trijumfom i na otočić usred Atlantika dolazi da odbrani prošlogodišnju pobjedu na toj lokaciji. Pošto su aktuelni prvak i prvakinja stavili svoj pečat na početak sezone 2017, njihovi suparnici moraju dokazati svoje umijeće skokovima sa 27 metara visine u talase okeana.

Pobjedama 2015 i 2016. godine, 'briljantni Britanac' Hunt je dokazao svoj talent za skokove direktno s litice. On će biti najveći favorit kada se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo šestu godinu uzastopno vrati na korijene izvornog cliff divinga.

Gary Hunt je u prethodne dvije sezone pobjeđivao na ovom prelijepom otočiću. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Amerikanac Andy Jones, koji je u prošle dvije sezone ovdje osvajao treće i drugo mjesto, mogao bi poremetiti Britančeve planove za treću uzastopnu pobjedu. Još jedan Britanac, Blake Aldridge, koji se u svojih pet nastupa na ovoj lokaciji nikada nije popeo na pobjednički podij, osjeća se spremnim za svoju prvu pobjedu u Portugalu, nakon osvojenog drugog mjesta na otvaranju sezone.

Skakačice, koje se u sezoni 2017 takmiče na svim lokacijama kao i muškarci, također se vraćaju na malenu i zapanjujuće lijepu formaciju stijena nedaleko od obale São Miguela. Aktuelna prvakinja Iffland, prva debitantica koja je osvojila titulu, novu sezonu je započela onako kako je završila prethodnu - pobjedom. Ova 25-godišnja Australka je željna da nastavi svoj pobjednički niz i mogla bi ostvariti četvrtu uzastopnu pobjedu, računajući prošlu sezonu.

Kada su u pitanju pretendentice na naslov, najiskusnija takmičarka u prvenstvu žena, Ginger Huber iz SAD-a, najviše obećava. Ova 42-godišnjakinja, koja je na prvoj stanici ove sezone podijelila drugo mjesto sa džoker takmičarkom Yanom Nestsiaravom iz Bjelorusije i dva puta se penjala na pobjedničko postolje u Portugalu, prošle godine je postala prva žena kojoj su suci dodijelili najvišu ocjenu - 10.

Ginger Huber dolazi u odličnoj formi na Azore, gdje se na pobjednički podij penjala dva puta uzastopno, 2015 i 2016. godine. Foto: Dean Treml/Red Bull Content Pool.

Kada stopala cliff divera odskoče direktno s netaknutih litica, to će biti povratak ovog sporta svojim korijenima, na drugoj stanici Svjetskog prvenstva 2017. Vulkanska stijena u obliku 'zmijske glave' i vanjski zidovi vulkanskog kratera na skoro savršeno okruglom otočiću su idealne lokacije na kojima skakači mogu istraživati ovu autentičnu disciplinu, šireći krila i skačući direktno s litica kako su to činili pioniri ovog sporta na Havajima prije skoro 250 godina. Dvadeset i dvoje takmičara iz devet zemalja će konstrukciju platforme visoke 21 (žene) i 27 metara (muškarci) koristiti samo za teže skokove po slobodnom odabiru.

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 9. jula od 14:30h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Čitajte i gledajte više o Red Bull Cliff Divingu ovdje