X

Veličanstveni grupni skok na Azorima

A mass dive in Azores
Datum: 07/07/2016

Ovog četvrtka, grupa od devet vrhunskih skakača i skakačica izvela je zajednički skok sa vulkanskih stijena 22 metra iznad Atlantskog okeana, kako bi proslavili povratak na 'najizvorniju' lokaciju Svjetskog prvenstva. Zidovi kratera ugašenog vulkana na otočiću skoro savršeno kružnog oblika, u arhipelagu Azori koji se nalazi oko 1.400 km zapadno od portugalskog kopna, predstavljaju idealnu prirodnu pozornicu za nastup elite cliff divinga na trećoj stanici sezone. Sa tačaka kao što su 'Zmijska glava' i 'Kuhinja', smioni takmičari skaču direktno sa litica da bi nakon svega tri sekunde leta pri brzini od preko 85 km/h zaronili u vodu. Kao sastavni dio ovog prestižnog prvenstva, otočić preko puta São Miguela ovog će vikenda po peti put uzastopno ugostiti 14 skakača i 9 skakačica.

"Ovo je definitivno jedan od glavnih događaja sezone," kaže Gary Hunt, petostruki svjetski prvak, i nastavlja: „To je zaista povratak osnovama. Morate improvizovati: potpuno je prirodno." Za Britanca, koji je na prethodnoj stanici ponovo pronašao svoju pobjedničku formu na visini od 28 metara, zidovi vulkanskog kratera predstavljaju mjesto najtežeg takmičenja u sezoni. Dvije pobjede na ovoj lokaciji (2013 i 2015) dokazale su da može odlično skakati i sa stijena, no da li će još jednom biti najsvestraniji i najprilagodljiviji takmičar, i ponovo pobijediti u Portugalu?

Pobjednik otvaranja sezone i trenutni lider u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva, Jonathan Paredes iz Meksika, definitivno je jedan od skakača na koje treba obratiti pažnju ove godine. Ovaj 26-godišnjak želi povećati vodstvo i uz pomoć svoje besprijekorne tehnike pokušaće doći do još jedne pobjede, prve na ovoj lokaciji.

Spektakularni skok na fantastičnoj pozadini – ovo je cliff diving u svom najčistijem obliku. Foto: Paulo Calisto/Red Bull Content Pool.

I skakačice će ovog vikenda također raširiti svoje ruke u skoku iznad ogromnog prostranstva Atlantskog okeana. U očekivanju drugog takmičenja za dame na Azorima nakon premijere 2015. godine, uzbuđenje je veliko, naročito među takmičarkama koje prvi put nastupaju na ovoj lokaciji. Nakon historijske pobjede takmičarke s pozivnicom Rhiannan Iffland na njenom prvom nastupu u Svjetskom prvenstvu, na otvaranju sezone u Teksasu, ova 24-godišnja Australka u Portugal stiže kao vodeća u prvenstvu. Ovo izazovno i jedinstveno takmičenje moglo bi otvoriti vrata iskusnijim skakačicama, kao što je dvostruka prvakinja Rachelle Simpson (SAD), koja na Azorima ima neka nedovršena posla nakon skromnog petog mjesta 2015. godine.

Na turniru u kojem takmičari skaču sa visine skoro tri puta veće od olimpijskog tornja, direktno sa litice na mjestu koje lokalci nazivaju 'Princezin prsten', veliku ulogu će igrati iskustvo i mentalna snaga.

Prenos uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 9. jula od 13:20h CET, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 14. augusta, u 6pm po istočnom američkom vremenu.