X

Dublin

12 maj

Bejrut

14 jul

Mostar

24 aug
Prethodno

Bilbao

14 sep

Info o skakaču

Ime:
Adriana Jimenez
Datum rođenja:
20/01/1985
Zemlja:
Meksiko
Živi u:
Mexico City

"Volim ples i mrzim trčanje", kaže dvostruka viceprvakinja Adriana Jimenez iz Mexico Cityja. To objašnjava zašto ova 34-godišnjakinja nikad ne skače sa 21-metarske platforme uz odraz iz zaleta, koji je u posljednje vrijeme sve popularniji. Ona radije sve svoje snage ulaže u savršeno držanje u zraku.

Njen besprijekorni stil je 'Ady' osigurao konstantnu prisutnost u svijetu cliff divinga, u kojem drži jedinstven rekord za učešće u svih 24 takmičenja od uvođenja ženske kategorije 2014. godine; trećinu tih nastupa energična Meksikanka je okončala na pobjedničkom postolju.

U 2018. godini, Meksikanka je uživala u svojoj najboljoj sezoni do sad, a s dvije pobjede i jednim drugim mjestom bila je oličenje stalnosti. Jimenez je na završno takmičenje u Italiji došla s 20 bodova prednosti, ali - baš kao i godinu dana ranije - na kraju je njena suparnica Rhiannan Iffland stigla do treće titule.

"Osvajanje titule bi značilo ostvarenje jednog sna", kaže ova bivša navijačica, "a postaviti zastavu moje zemlje na vrh cliff diving svijeta je jedan od ciljeva koje bih voljela postići." Neko ko je svojevremeno osigurao mjesto na Olimpijskim igrama za Meksiko, ima dovoljno samopouzdanja da napravi još jedan iskorak.

Jimenez je zbog obnovljene povrede leđa odustala od takmičenja nakon FINA Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima 2019, gdje je bila druga u visinskim skokovima.

Najbolji rezultati

• Jedina skakačica koja je nastupila na svim takmičenjima prvenstva za žene od sezone 2014
• 2017 – 1. pobjeda u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, na Azorima (Portugal)
• 2017 – 2. u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
• 2015 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju na São Miguelu, Azori (Portugal)
• 2014 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju na Yucatánu (Meksiko, pozivnica)
• 2004 – 19. na 10-metarskoj platformi na Svjetskom prvenstvu i Predolimpijskim igrama u Atini (Grčka), čime je osigurala mjesto na OI za Meksiko