X

Dublin

12 maj

Bejrut

14 jul

Mostar

24 aug
Prethodno

Bilbao

14 sep

Info o skakaču

Ime:
Jonathan Paredes
Datum rođenja:
14/08/1989
Zemlja:
Meksiko
Živi u:
Mexico City
Sponsors:
adidas
gloryfy
Lifeproof

Sezona 2018 bila je neujednačena za bivšeg prvaka, kome su jedno deseto i jedno šesto mjesto pokvarili tri pobjednička postolja. No, to ne znači da je skakački nazadovao prošle godine: zapravo, rezultati zahvaljujući kojima se tri puta penjao na pobjedničko postolje, bili bi dovoljni za tri pobjede u prethodnoj sezoni. Problem je u tome što je Meksikanac - kada je 2018. godine ušao u pravu formu - imao tu nesreću da naleti na zahuktale Hunta i LoBuea, koji su na sve strane obarali rekorde. Paredes je na završnici u Italiji trebao pobjedu, uz nadu da će njegova dva suparnika biti loše plasirani; oni koji su sumnjali u takvu mogućnost, trebali su se samo prisjetiti završnog takmičenja sezone 2017 kako bi znali da je sve moguće.

"Iskreno, bio sam jako miran", kaže Paredes. „U tom trenutku osjećao sam da nemam ništa da izgubim, a mogao sam mnogo dobiti." S trećim ukupnim mjestom na kraju prošle sezone, Meksikanac sada ima četiri pobjednička postolja u ukupnom poretku prvenstva i po tome se nalazi iza junaka Garyja Hunta (7), Artema Silchenka i Orlanda Duquea (obojica po 5).

U Svjetskom prvenstvu, ovom stanovniku Madrida dive se zbog savršenih ulazaka u vodu, besprijekornog držanja u zraku i tehničkog umijeća. Kako bi dalje napredovao, 'majstor stila' istražuje nove teritorije, dodajući balet u svoj režim treninga. „Nisam bio naročito fleksibilan, a u baletu se sve vrti oko fleksibilnosti. Ovaj trening mi mnogo pomaže s držanjem tijela i poboljšava moju mišićnu snagu."

Najbolji rezultati

• 2018 – 3. u ukupnom poretku Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
• 2017 – osvajač Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva
• 2016 – 2. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
• 2015 – 1. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru (BiH)
• 2015 – 2. u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
• 2015 i 2013 – pobjednik kvalifikacija za Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo
• 2014 – 2. na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Havani (Kuba)
• 2011 – 5. na Real Divingu u Acapulcu (Meksiko)