X

Info o skakaču

Ime:
Rhiannan Iffland
Datum rođenja:
09/09/1991
Zemlja:
Australia
Živi u:
Newcastle, Australija

...i vlasnica savršene sezone je: Rhiannan Iffland, nezaustavljiva Australka. U 2019. je imala godinu kakvu većina sportista može samo sanjati, pobijedivši na svih sedam stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva kako bi kompletirala historijsku savršenu sezonu i osvojila četvrti uzastopni naslov prvakinje.

I ne samo to. U završnu seriju discipline visinskih skokova na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima (Gwangju, Južna Koreja) ušla je van kruga kandidatkinja za medalje, ali se senzacionalnim skokom vratila i sa svega 0,15 bodova prednosti ugrabila zlato - njeno drugo uzastopno nakon što je u Budimpešti 2017. osvojila prvu zlatnu medalju.

Bile su ovo četiri izuzetne godine za 28-godišnjakinju otkako se počela ozbiljno baviti takmičenjem. Međutim, stanovnica Newcastlea vjeruje da mora još toga naučiti i da ima još mnogo trofeja u ovom sportu koje može osvojiti.

Od senzacionalnog uspjeha početnice koja je 2016. godine pobijedila na svom prvom cliff diving takmičenju, danas najtrofejnija takmičarka u historiji ovog sporta je sakupila 18 pobjeda iz 24 takmičenja, a svega dva puta nije bila među tri prvoplasirane.

Ako ste već srušili sve rekorde i pomjerili granice svog sporta, kako biste definisali svoj cilj za predstojeću sezonu? "Imam još skokova koje nisam izvodila, i mislim da je ispred mene duga karijera u kojoj ću ići malo po malo."

Najbolji rezultati

• najuspješnija skakačica u cliff divingu
• 2019, 2018, 2017 i 2016 - osvajačica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva za žene
• 2019 i 2017 - 1. u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima
• 2019 i 2018 - 1. na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima
• 2015 - započela cliff diving karijeru

Konačni plasmani u Svjetskom prvenstvu

2019-2016 - 1. u ukupnom poretku